Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:52, 15 sie 2021

Gosialuk napisał(a)

Co do prosa mam takie same obserwacje, w ciężkiej glinie w ogóle nie przyrasta, choć u mnie się nie pokłada. Chyba mam słabszą glebę.
A krwawnica wbrew pozorom jest bardzo uniwersalna. U mnie trafiają się samosiejki nawet w cieniu pod drzewami, tylko wilgoci potrzebują.
Bardzo ładnie twój front się prezentuje. Hortensje wspaniałe.

Rabaty frontowe uwielbiam, bo to jedno z miejsc, gdzie wszystko w miarę się spięło i corocznie odtwarza w podobnej formie.
Ucieszyła mnie informacja o siewkach krwawnicy. Wyjątkowo długo kwitnie, więc chciałabym jej mieć więcej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:04, 15 sie 2021

Martka napisał(a)

Haniu, zachwycam się miejscem, które stworzyłaś. Wzrok miło przebiega po tej tajemniczej ścieżce, która odsłania coraz to nowe niespodzianki i pozostawia ciekawość, co jest dalej, tam za czuprynami miskantów. Perowskia tworzy z tej perspektywy wyraźną, acz nadal subtelną plamę. Podziwiam przedpłacie, podziwiam graby, u Ciebie tak spójnie wpisane w rabaty. Ogrody późnoletnie to właśnie trawy, już wytrawione w formie, a jeszcze zielone i świeże wyglądem, nie wyobrażam sobie ogrodu bez ich udziału.
Za Twoją inspiracją rozważam nabycie wiąza Jacqueline Hiller, co prawda imię Jacqueline z osobistych powodów kojarzy mi się nie najlepiej, ale przełknę to, o ile znajdę mu dobre miejsce. Z braku odpowiedzi na to pytanie wstrzymałam się wczoraj przed wzięciem pięknego, 1,5 metrowego okazu w niezwykle atrakcyjnej cenie. Nie wykluczam, że jutro może dojść do nieoczekiwanego zwrotu akcji.

Ach, jakie miłe jest to, co piszesz. Zaintrygowała mnie awersja do imienia Jacqueline.
Dla 1,5 m okazu warto tej J odpuścić.
Perovskia to był eksperyment. Wsadzona w kwaśną glebę po wypadłych wrzosach. Zaskoczyła mnie.

Trawy w ogrodzie muszą być.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monia81 15:52, 15 sie 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wiele ogrodniczek na forum ma awersję do żółtego koloru.
A ja nie wyobrażam sobie bez niego wiosny. Zestawienie rudbekii z trawami i rozchodnikami to samograj. Zawsze będzie wyglądać dobrze.

Ja tam awersji nie mam coraz więcej żółci, pomarańczy u mnie, bo to takie wesołe kolorki co uśmiech na twarzach wywołują perovska to jak dla mnie jedna z mniej wymagających roślin, rośnie i sieje się jak głupia byle żeby zastoin wody nie miała w korzeniach, pozdrawiam
Martka 21:30, 15 sie 2021

Haniu, historia "Jot" sprzed Hiller to historia trzeciego bieguna, kiedy zdawałoby się, że bieguny są tylko dwa.
Dobrze widzę, że te piękne trawy mają kolory, na które niespiesznie czekamy? To jeszcze nie stan aktualny, prawda?

Yenna 11:54, 16 sie 2021

Haniu ja z pytaniem o Twoje graby.

To fastigiata, czy może frans fontaine?
Gruszka_na_w... 17:28, 16 sie 2021

Yenna napisał(a)
Haniu ja z pytaniem o Twoje graby.

To fastigiata, czy może frans fontaine?

Wszystkie graby to Fastigiata.
Joann 00:48, 17 sie 2021

Wiele ogrodniczek na forum ma awersję do żółtego koloru.
A ja nie wyobrażam sobie bez niego wiosny. Zestawienie rudbekii z trawami i rozchodnikami to samograj. Zawsze będzie wyglądać dobrze.

Ja też nie przepadam za tym kolorem, ale lubię też dopasowywać się kolorystycznie do stanu rzeczy. Bo jak widzę np. żółte, pomarańczowe trawy, spadające rdzawe liście, kwiat hortensji wpadający w pomarańcz, to nie mogę udawać, że tego koloru w ogrodzie nie ma. A skoro jest, to chcę mu dać towarzystwo Dlatego wybrałam pomarańczowe jeżówki np Taka refleksja mnie naszła ostatnio
Yenna 10:12, 17 sie 2021

Wszystkie graby to Fastigiata.

Dziękuję piękne są
Gruszka_na_w... 18:25, 17 sie 2021

Martka napisał(a)

Dobrze widzę, że te piękne trawy mają kolory, na które niespiesznie czekamy? To jeszcze nie stan aktualny, prawda?

Czekam na te kolory z utęsknieniem, ale jeszcze trochę poczekam. Zdjęcia są ubiegłoroczne.
A za oknem póki co mam przyjemne lato.

Przed oknem klimatyczne wnętrze.

I mnóstwo ogrodów bez "zadęcia".

Gosiek33 18:44, 17 sie 2021

Się wypuściłaś w takie piękne strony?