Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:35, 14 lut 2022

Agnieszko, sporo się ostatnio pisze o tzw. siostrzeństwie. Sądzę, że nam kobietom, przyniosłoby ono wiele dobrego.
Pamiętam z czasów dzieciństwa wielopokoleniowy dom mojej babci. Gdzieś zaraz za płotem były jakieś ciotki, stryjenki, wujenki, kuzynki. Te wszystkie baby, choć często się spierały, to w ważnych chwilach były dla siebie wielkim wsparciem.
A dzisiaj dałyśmy się chyba trochę zapędzić w męski klimat rywalizacji, ostrej oceny, walki. Dokładają się do tego popkulturowe wymagania dotyczące wyglądu, wychowywania dzieci i innych dupereli. I często stoimy przed tym lustrem z poczuciem, że nie spełniamy większości kryteriów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:40, 14 lut 2022

Martka napisał(a)
Tak sobie właśnie wyobrażam zaglądanie do ogrodów, bo ciekawy klimat tworzą, ten roślinny, ale przede wszystkim klimat dla duszy i umysłu. Wszystko razem się dopełnia. Naprawdę niesamowite osoby tworzą to forum!

Klimat roślinny nie pociąga mnie aż tak bardzo, jak dobry rozmówca obecny w pobliżu.
I to chyba widać po wątku.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:47, 14 lut 2022

Judith napisał(a)

Zdecydowanie to jest przyczyna. Pytanie, co jest z kolei jej źródłem ... Moim zdaniem - największa korporacja świata ma (ufam, że można zaryzykować stwierdzenie nieśmiałe w czasie przeszłym: miała) tu swój wpływ decydujący.

Jeśli ktoś tam jeszcze bywa, to zapewne słyszy, że ma z pokorą dźwigać swój krzyż.
Jestem akurat po lekturze wywiadu z byłym księdzem. Stwierdził, że do odejścia skłoniło go spostrzeżenie, iż wokół niego nie ma i nie było żadnego radosnego księdza po 40-ce. Przeraziło go to.
Ciężko zaufać takim przewodnikom duchowym.
Magara 00:30, 15 lut 2022

Tak sobie uświadomiłam, że hasło "weź się w garść" jest moim alter ego, które sama sobie narzuciłam i teraz staram się zwalczać sama w sobie i w nim, nieudolnie To taki automatyzm, który same sobie wgrałyśmy przez ostatnie lata (naście albo i dziesiąt), z niewielką (a może wielką?) pomocą otoczenia, czasów i okoliczności "przyrody". Porównywalne do banału "How are you?" - "I'm fine". Bo nie wypada narzekać, a wypada żeby wszystko było ok i the best. Wiem, że znowu będę gadać jak moja Babcia - no ale kiedyś tak nie było (chyba?). Nie zawsze było fine i ok i nie zawsze tak musiało być.

Zauważam, że ten automatyzm przekładam obecnie/ostatnio mocno na ogród, i choć staram się wyluzować, to mi często nie wychodzi. Bo jak nie zrobię czegoś, zaraz, już, to potem będzie źle, za późno, brzydko etc. Małżonek mówi, że dostaję "pierdolca działkowego" i wiem, że ma rację Tyle tylko, że jak się ma wgrane, że wszystko co się coś robi trzeba robić dobrze, lepiej, perfekcyjnie - nie jest łatwo przejść na drugą stronę drogi
Basieksp 07:21, 15 lut 2022

A ja trochę odpuszczam, może w pracy nie , ale w domu, ogrodzie tak, jutro też jest dzień, wychodzę z założenia, że jak coś nie zdążę trudno, napweno odpuszczam rzeczy które mniej lubię robić, wybieram te ,które sprawiają mi większą radość, dlatego moje okna w domu, hmm.....ale co tam a jak mam doła to beczę i to mocno, na mnie to działa muszę się wybeczeć i mi przechodzi
Gruszka_na_w... 09:23, 15 lut 2022

Magara napisał(a)
Tak sobie uświadomiłam, że hasło "weź się w garść" jest moim alter ego, które sama sobie narzuciłam i teraz staram się zwalczać sama w sobie i w nim, nieudolnie To taki automatyzm, który same sobie wgrałyśmy przez ostatnie lata (naście albo i dziesiąt), z niewielką (a może wielką?) pomocą otoczenia, czasów i okoliczności "przyrody". Porównywalne do banału "How are you?" - "I'm fine". Bo nie wypada narzekać, a wypada żeby wszystko było ok i the best. Wiem, że znowu będę gadać jak moja Babcia - no ale kiedyś tak nie było (chyba?). Nie zawsze było fine i ok i nie zawsze tak musiało być.

Zauważam, że ten automatyzm przekładam obecnie/ostatnio mocno na ogród, i choć staram się wyluzować, to mi często nie wychodzi. Bo jak nie zrobię czegoś, zaraz, już, to potem będzie źle, za późno, brzydko etc. Małżonek mówi, że dostaję "pierdolca działkowego" i wiem, że ma rację Tyle tylko, że jak się ma wgrane, że wszystko co się coś robi trzeba robić dobrze, lepiej, perfekcyjnie - nie jest łatwo przejść na drugą stronę drogi

Ta faza marzeń o perfekcyjnym ogrodzie minie. To jak z tymi osławionymi chorobami na Ogrodowisku "różyczkomanią", "daliomanią" i podobnymi. Jednym trzyma krócej, innych dłużej, ale w końcu tęskni się za zwykłym omiataniem ogrodu z pozycji horyzontalnej.
My same dojrzewamy, w swoim tempie, do tego, co rzeczywiście karmi naszą duszę, a wszelaka presja z pewnością duszy nie karmi.
Gruszka_na_w... 09:29, 15 lut 2022

Basieksp napisał(a)

a jak mam doła to beczę i to mocno, na mnie to działa muszę się wybeczeć i mi przechodzi

Płacz i krzyk pozwalają na ujście złych emocji i mają niezwykłą moc oczyszczającą. Wciąż mam w oczach scenę z filmu Kabaret Boba Fosse’ego, kiedy to Liza Minnelli z całych sił krzyczy pod wiaduktem, na którym przejeżdża pociąg.
tulucy 12:06, 15 lut 2022

Można jeszcze talerzem miotnąć przez kuchnię też pomaga bardzo. Na początku O. miałam spinkę na idealnie wypielęgnowany ogród. Jak oglądałam niektóre, takie idealne, dziś trawki na baczność, trawnik jak dywan, róże jak szalone, kompozycja idealna. Też tak chciałam i mi nie szło. I rozpacz, tragedia itd. załamki chwilowe. A teraz mam luz, ogród i tak jest piękny, bo żyje, a że nie jest idealny? No i dobrze... Ja też nie jestem. I mimo listy z rozlicznymi planami, robotami itd zdarza mi się coraz częściej omiatanie z pozycji bądź to horyzontalnej, bądź to mieszanej
Judith 12:13, 15 lut 2022

Lucy, i po to właśnie mamy ogrody . Żeby się styrać, gdy mamy melodię na tyranie, a gdy nie mamy - żeby się poszwendać po ogrodzie muskając palcami płatki róż albo poleżeć na hamaku patrząc w niebo .
tulucy 12:23, 15 lut 2022

Hamaczka nie posiadam, ale stara polówka znakomicie spełnia swoja rolę tylko to polegiwanie bywa czasem niebezpieczne, jak się z niego nagle rodzi w głowie jakiś bardzo ciekawy pomysł