Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

tulucy 23:35, 30 kwi 2022

Haniu, też sobie mówię, że czas wrócić do robienia wysiewów na parapetach. Ale o ile z porem nie miałam kłopotów, to seler mi dwa razy zastrajkował. Trzeciego razu nie było. Sałaty będę miała z siewu, jak zawsze. Ale parapetowe byłyby wcześniej.

Ja mam tylko jedno pytanie do Ciebie w temacie kompostownika: nie będzie Ci kompost uciekał bokami przez oczka paneli? Bo mi ucieka przez szpary między deskami... Teraz na kostce nie mam już z tym problemu, bo zgarniamy i sypię na grządki, ale wcześniej wysypywał mi się na trawę. I ona pięknie na nim rosła. Ciężko mi było utrzymać tam porządek.
Gruszka_na_w... 23:47, 30 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Haniu, też sobie mówię, że czas wrócić do robienia wysiewów na parapetach. Ale o ile z porem nie miałam kłopotów, to seler mi dwa razy zastrajkował. Trzeciego razu nie było. Sałaty będę miała z siewu, jak zawsze. Ale parapetowe byłyby wcześniej.

Ja mam tylko jedno pytanie do Ciebie w temacie kompostownika: nie będzie Ci kompost uciekał bokami przez oczka paneli? Bo mi ucieka przez szpary między deskami... Teraz na kostce nie mam już z tym problemu, bo zgarniamy i sypię na grządki, ale wcześniej wysypywał mi się na trawę. I ona pięknie na nim rosła. Ciężko mi było utrzymać tam porządek.

Przez deski paneli też mi materia uciekała. Korzystały z tego róże, piwonie i cisy. Bardzo dorodnie rosły. Przez te panelowe oczka tez pewnie będzie się cos wysypywać, ale mam tam dostęp z czterech stron. Ewentualne nadwyżki "wysypek" można przerzucić z powrotem albo rozgarnąć. W okolicach kompostownika nie mam trawy (zrobiłam tam kamienna ścieżkę, żeby łatwiej utrzymać porządek).

nasionek selera nie przykrywa się ziemią. One potrzebują światła do skiełkowania i dosyć wysokiej temperatury. Sałaty nie będę wysiewać w domu. Ona bardzo szybko wyrasta w gruncie. Są nawet takie odmiany, które można wysiać przed zimą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kokesz 23:59, 30 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przez deski paneli też mi materia uciekała. Korzystały z tego róże, piwonie i cisy. Bardzo dorodnie rosły. Przez te panelowe oczka tez pewnie będzie się cos wysypywać, ale mam tam dostęp z czterech stron. Ewentualne nadwyżki "wysypek" można przerzucić z powrotem albo rozgarnąć. W okolicach kompostownika nie mam trawy (zrobiłam tam kamienna ścieżkę, żeby łatwiej utrzymać porządek).

nasionek selera nie przykrywa się ziemią. One potrzebują światła do skiełkowania i dosyć wysokiej temperatury. Sałaty nie będę wysiewać w domu. Ona bardzo szybko wyrasta w gruncie. Są nawet takie odmiany, które można wysiać przed zimą.

Moja zwykła sałata masłowa, której kwiatostany w ubiegłym roku zdobiły dość długo warzywnik, wysiała mi się wszędzie.
Rozdałam już sporo siewek a ona wciąż się pojawia to tu, to tam

Siewka sałaty Lolo Rossa zostawiona przed zimą jest już sporą główką.

W tym roku będę dużo warzyw wysiewać już jesienią. O wiele szybciej można się nimi cieszyć na wiosnę
sylwia_slomc... 00:04, 01 maj 2022

W jaki sposób masz mocowana balustrade do tarasu??? Mamy wymieniać naszą na drewnianą i nie wiem jak umocować do betonu by nie piło wody i by do betonu się woda nie sączyła nie odparzała. Ogród zachwyca wiosenną świeżością
Magara 00:50, 01 maj 2022

Ty ten swój DT dopieszczaj każdego dnia. Jest tego wart w każdym calu.
A cóż to za łacińska sentencja będzie na tym kompostowniku? (prochem jesteś i w proch się obrócisz?)
Skalnica u mnie nie rośnie, ale mam smagliczkę. W duecie z gęsiówką wygląda uroczo.

Haniu, mówisz, żeby dopieszczać a ja mam ochotę udusić jakieś sto razy dziennie
Łacińską sentencję odgadłaś - no nie wiem co o tym myśleć Może ten mój DT nie jest taki do końca odosobniony w swoich wariactwach?
Wiosnę masz niezmiennie piękną
tulucy 00:54, 01 maj 2022

I selera trzeba wysiać bardzo wcześnie. Tyle teoria

Sałatę miałam prawie zawsze z parapetu, po prostu była dużo wcześniej. A do tego siałam do gruntu. Czyli metoda miąszana

Agatorek 00:07, 03 maj 2022

Kompostownik dziękuje.
Świdośliwa przy tarasie powoli przekwita. Teraz gwiazdorzy ta na garażowej. Ma więcej cienia.

Wyczytałam u Ciebie, że planujesz wyjazdowy wypoczynek. Udanej podróży Aguś i ładuj na całego swoje akumulatorki.

Ta też śliczna, ładny ma pokrój

Tak, w czwartek lecę na kilka dni, eM w domu zostaje (to już nasza tradycja ), dziękuję za życzenia . Akumulatorki się przydadzą (naładowane), bo pracy mam jak zwykle za dużo. W przyszłym roku żadnej nowej rabaty nie robię. Ani centymetra .
Gruszka_na_w... 17:03, 03 maj 2022

Kokesz napisał(a)

W tym roku będę dużo warzyw wysiewać już jesienią. O wiele szybciej można się nimi cieszyć na wiosnę

Też spróbuję. Może się uda, o ile glina nie okaże się zdradliwa i nasionka nie wygniją.
Wczoraj wysiałam tyczną fasolkę szeroko- i długostrąkową, ogórki i kolejną partię koperku. Wschodzą wysiane tuż przed świętami buraczki. W domowej doniczce wykiełkowały cukinie.
Od wczoraj "wyprowadzam na spacer" pomidory. Na noc wracają jeszcze do domu.
Zbieramy już łodygi rabarbaru.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:22, 03 maj 2022

Magara napisał(a)

Haniu, mówisz, żeby dopieszczać a ja mam ochotę udusić jakieś sto razy dziennie
Łacińską sentencję odgadłaś - no nie wiem co o tym myśleć Może ten mój DT nie jest taki do końca odosobniony w swoich wariactwach?
Wiosnę masz niezmiennie piękną

Kiedyś pisałaś, że DT ciut starszy od Ciebie. Pewnie nachodzą go już podobne do moich rozmyślania. Z siekierą na księżyc już się nie porywamy.
"Marność nad marnościami - wszystko marność.
Nic nowego pod słońcem
Cóż przyjdzie człowiekowi z całego trudu,
jaki zadaje sobie pod słońcem?
Pokolenie przychodzi i pokolenie odchodzi,
a ziemia trwa po wszystkie czasy.{...}
I postanowiłem sobie poznać
mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę.
Poznałem, że również i to jest pogonią za wiatrem,
bo w wielkiej mądrości - wiele utrapienia,
a kto przysparza wiedzy - przysparza i cierpień."

Dzisiaj walczyłam ze wzruszeniem ziemi i w sumie niewielką ilością chwastów na bylinowym cypelku. Całe szczęście, że nie mam samych rabat bylinowych, bo pielęgnacja takowych nie jest moim ulubionym zajęciem. Trudno było znaleźć wolne miejsce na postawienie stopy, a na wiaderko to już całkiem nie. Chwilami musiałam się wyginać niczym paragraf. Na szczęście nic mi nie strzeliło w kręgosłupie.

Gruszka_na_w... 17:25, 03 maj 2022

tulucy napisał(a)
I selera trzeba wysiać bardzo wcześnie. Tyle teoria

Sałatę miałam prawie zawsze z parapetu, po prostu była dużo wcześniej. A do tego siałam do gruntu. Czyli metoda miąszana

Kiedyś wysiewałam seler w lutym do pojemniczka. Sałaty też próbowałam, ale im ten wysiew nie służył. Miały za mało światła i sadzonki były wyciągnięte. Ta z gruntu za dwa tygodnie będzie do podjadania. Wystarczy jak na moje potrzeby.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies