Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:40, 03 maj 2022

mrokasia napisał(a)
U mnie czarują teraz Kanzany. A Twoja Ola ma tak piękny kolor! Ładnie się komponuje z tym bordowym berberysem.

Kiedy padła mi śliwa Pissardii, to myślałam o Kanzanie w zastępstwie. W sprzedaży niestety był tylko 80 cm wypierdek w dodatku bardzo nisko szczepiony.
Ola na początku kwitnienia świeci niczym żarówa. Na dłuższą metę byłoby to trochę męczące. Na szczęście w krótkim czasie kwiecie blednie. Po kwitnieniu zdobi listkami, a potem jabłuszkami.

Teraz czekam na mój ukochany duet kwitnącej wisienki jadalnej i bezodmianowych kuklików.
Kukliki są już w blokach startowych.

Wisienka niespiesznie się zbiera.
A efekt finalny ma być taki

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:43, 03 maj 2022

Gosiek33 napisał(a)
to Twoje prywatne cudo !

To miłe uczucie, kiedy się patrzy na efekt wieloletniej pracy. Od posadzenia pierwszych roślinek minie wkrótce 10 lat.
Jak ten czas leci!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:44, 03 maj 2022

LIDKA napisał(a)
Hania faktycznie ogród pęczniał. 2 dni temu lamentowałam ze moje platany śpią a dzis patrze a tam listki.

Ładnie u Ciebie jest.

Kiedy rano robiłam sobie śniadanie, to słońce pierwszy raz w tym roku mogło podświetlić listki na frontowych grabach. Wyglądało to uroczo.
Roocika 21:55, 03 maj 2022

Haniu, no cudnie w Twoim ogrodzie, można patrzeć i się napawać

Ola jest teraz niekwestionowaną królową.

Haniu, jakbyś miała czas to u mnie planowanie skarpy, może coś podpowiesz
Napia 22:40, 03 maj 2022

Pięknie się zrobiło Pobieżnie tylko nadrobiłam ponad sto pięćdziesiąt postów i już żałuję, że nie posiałam porów i selerów do doniczek, ale za to pomidorów różnych odmian mam ponad sześćdziesiąt i właśnie zaczynam proces ich hartowania
Kompostownik pomysłowy, a ja tak samo podziwiam Twoje prace przy jego budowie. Prawie niewidoczny wśród rabat, kompostownik ładnie wpasował się w ogród.
Ślicznie wygląda świdośliwa i coraz bardziej mi się podoba - gdy wypadnie w moim ogrodzie jakieś drzewko, to będę ją miała na liście "do zastąpienia". A pomysł z wykorzystaniem miskantów jako ściółki uważam za świetny i na pewno go wykorzystam
Agatorek 22:53, 03 maj 2022

Ale śliczna ta Ola . I teraz intensywnie myślę, jak ją wcisnąć na rabaty, które mam, albo są w trakcie tworzenia
tulucy 23:14, 03 maj 2022

Haniu, ależ ja się nie bawię w impregnowanie czy też konserwację tych desek... Ja się rozlecą, to mój osobisty DT zrobi mi nowy. Tylko przemyślenie mam takie, że może komór nie łączyć w całość, a zostawić trzy niezależne. Żeby nie musieć wymieniać całości. Ale to na razie pieśń przyszłości. Na razie wymyśliłam maskowanie mojego cudu. Mam niepotrzebny panel ogrodzeniowy, został po robieniu ogrodzenia rok temu. Niski. Ale postawię go na sztorc i co roku będę tam siać fasolę na suche ziarno. W tym roku zdążyłam posiać w tym miejscu słoneczniki.
Magara 00:12, 04 maj 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kiedyś pisałaś, że DT ciut starszy od Ciebie. Pewnie nachodzą go już podobne do moich rozmyślania. Z siekierą na księżyc już się nie porywamy.

Hmmm, wersja oficjalna jest taka, że myśl przewodnia kompostownika to zachwyt nad pracą dżdżownic i jej efektami, no ale kto wie o co tak naprawdę chodzi?
Pozdrowienia przekazane
Haniu, niewiarygodne, że Twój ogród ma tylko tyle lat ile ma. My mamy działkę od pięciu. Fakt - trzy pierwsze lata to błąd na błędzie. Dwa ostatnie to naprawianie poprzednich trzech. Jestem sporo do tyłu, ale zakładam, że doczekam takich efektów jakie Ty masz - nie mogę się napatrzeć Taki piękny zaplanowany, niewymuszony busz mi się marzy...
paniprzyroda 01:09, 04 maj 2022

Samodzielnie zbudowany kompostownik wymiata. Co robisz swoim kuklikom, że jest taki busz, moje ledwo zbierają się od ziemi, już lepiej wyglądają odmianowe. Nasze ogrody są w mniej więcej tym samym wieku, po drzewach widać, jak dojrzewają
Juzia 09:44, 04 maj 2022

ALe tu cudnie kolorowo!