Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:46, 13 cze 2022

April napisał(a)

Jak ja to rozumiem
Ja posadziłam przy jednej stronie bramki dwie Lykkefund Kto przy zdrowych zmysłach sadzi razem dwa ramblery dorastające do 8m każdy, na wejściu do ogrodu?. Obecnie pracuję nad projektem rozbudowy pergoli, tudzież mocowaniach do pobliskich sosen i do budynku, bo nie da się niemal pod nią przejść. Na szczęście to róża bezkolcowa
Żeby sprawie dodać pikanterii, po drugiej stronie bramki posadziłam Ghislaine de Geligonde, czyli kolejnego potwora. Na szczęście chyba jej się nie podoba bo nie rośnie Inaczej musiałabym wyciąć.

Swoją drogą widoczek pokazałaś przepiękny

Bo trudno jest pojąć, że róża potrafi urosnąć do 8 m.
Życzę sukcesów w projektowaniu rozbudowy pergoli.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 15:14, 13 cze 2022

April napisał(a)

Jak ja to rozumiem
Ja posadziłam przy jednej stronie bramki dwie Lykkefund Kto przy zdrowych zmysłach sadzi razem dwa ramblery dorastające do 8m każdy, na wejściu do ogrodu?. Obecnie pracuję nad projektem rozbudowy pergoli, tudzież mocowaniach do pobliskich sosen i do budynku, bo nie da się niemal pod nią przejść. Na szczęście to róża bezkolcowa
Żeby sprawie dodać pikanterii, po drugiej stronie bramki posadziłam Ghislaine de Geligonde, czyli kolejnego potwora. Na szczęście chyba jej się nie podoba bo nie rośnie Inaczej musiałabym wyciąć.

Swoją drogą widoczek pokazałaś przepiękny

Kurcze, jakoś nie zanotowało mi się w głowie, że Ghislaine de Geligonde to też potwór będzie... no to muszę mojej lokalizację przemyśleć.
Agatorek 19:17, 13 cze 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Najważniejsze, że się podoba. Nazwa to sprawa drugorzędna.

Haniu, ujęcie wprost mistrzowskie .

Tak już dziewczyny napisały, to całkiem sporo masz róż, jak na ich „przeciwniczkę” .
A dużo wydałaś?
tulucy 19:47, 13 cze 2022

Hania, Tys nie róż przeciwniczką, tylko kolców. Albo cięcia róż co najwyżej
antracyt 20:00, 13 cze 2022

Tez się zachwycam tym ujęciem wszystkie plany wyszły super
Gruszka_na_w... 21:19, 13 cze 2022

Agatorek napisał(a)

Tak już dziewczyny napisały, to całkiem sporo masz róż, jak na ich „przeciwniczkę” .
A dużo wydałaś?

Część róż wypadła samoistnie. Tak było z różą parkową Kordesa Iceberg / Schneewittchen, dwiema Zephirine Drouhin, Burgundy Iceberg.
Oddałam :
3 Okrywowe Swanny, które rosły na studziennej, bo wypuszczały bardzo długie baty
2 pnące New Dawn, bo ich cięcie zagrażało życiu
2 pnące rosnące z boku tarasu (chyba Sympatia i LO), bo z powodu ich rozrostu utraciłam dostęp do dwóch okien (okna mam nierozwieralne i czasem trzeba je umyć z zewnątrz)

2 pnące Dortmund przy pergoli warzywnej
1 Veilchenblau, bo to rambler dorastający do 8 m, a u mnie nie miał się po czym piąć

Więcej grzechów nie pamiętam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:21, 13 cze 2022

tulucy napisał(a)
Hania, Tys nie róż przeciwniczką, tylko kolców. Albo cięcia róż co najwyżej

Cały czas piszę tylko o niechęci do cięcia. I zawsze zapewniam Ci duchowe wsparcie podczas Twoich zabiegów pielęgnacyjnych przy różach.
Gruszka_na_w... 21:24, 13 cze 2022

antracyt napisał(a)
Tez się zachwycam tym ujęciem wszystkie plany wyszły super

To ujęcie sprzed dwóch sezonów. Udało mi się jak ślepej kurze. Nastąpił wyjątkowo korzystny układ światła i moich możliwości wlezienia do środka rabaty.
Ale tej róży rzeczywiście wyjątkowo pasuje towarzystwo bordowolistnego berberysu.
Gruszka_na_w... 21:28, 13 cze 2022

antracyt napisał(a)

Kurcze, jakoś nie zanotowało mi się w głowie, że Ghislaine de Geligonde to też potwór będzie... no to muszę mojej lokalizację przemyśleć.

Bardzo się cieszę, że te dylematy nie są już moim udziałem.
Do rozwiązania został mi tylko problem stworzenia podpór dla powojnika Jackmanii. Obeliski z drutu wzmocnione gwintowanym prętem nie wytrzymują ciężaru i są zbyt niskie.
UrsaMaior 21:31, 13 cze 2022

Dziewczyny, ja się w zeszłym roku wycwaniłam i pocięłam potwory sekatorem teleskopowym. Sprawdził się wyśmienicie!