Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Basieksp 19:17, 14 mar 2023

No to podziałałaś super, ja czekam na weekend
Martka 19:47, 14 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Obym jutro nie wymagała podnośnika przy wstawaniu.

Haniu, ćwiczenia przez okres zimowy nie poszły na marne, powiedz, kto za Tobą nadąży Śmigałaś i dziś na całego.
Zapłocie też już ogarnięte, hamak coraz bliżej
To cenne informacje o oliwnikach, takie ładne z nich drzewka, oryginalne, rzadko spotykane listki, można się łatwo skusić, ale zawsze jest jakieś ale

anuska2507 20:10, 14 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Studia podyplomowe wybrałaś bardzo akuratne.
Ostatnio dzwoniła do mnie koleżanka z zapytaniem, czy już sypać azofoskę w warzywniku. Zapytałam tylko, po co jej ten warzywnik, skoro sztucznie nawożone warzywa to ma w sklepie. Wprawiłam ją w lekką konsternację. Ostatecznie wybrała się na zakupy granulowanego obornika.
Mnie w sklepach zawsze zadziwia rozmiar selerów.

Selery też mnie zadziwiają. Moje nie osiągają nawet przyzwoitej wielkości, niektóre bywają tylko plątaniną korzeni z bulwą porównywalną do orzecha włoskiego
Gruszka_na_w... 20:18, 14 mar 2023

anuska2507 napisał(a)

Selery też mnie zadziwiają. Moje nie osiągają nawet przyzwoitej wielkości, niektóre bywają tylko plątaniną korzeni z bulwą porównywalną do orzecha włoskiego

Za mało je dokarmiamy. Moje bywają większe od piłki tenisowej, ale do sklepowych gabarytów im daleko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:27, 14 mar 2023

Martka napisał(a)

Haniu, ćwiczenia przez okres zimowy nie poszły na marne, powiedz, kto za Tobą nadąży Śmigałaś i dziś na całego.
Zapłocie też już ogarnięte, hamak coraz bliżej
To cenne informacje o oliwnikach, takie ładne z nich drzewka, oryginalne, rzadko spotykane listki, można się łatwo skusić, ale zawsze jest jakieś ale

W momencie zakupu nie było żadnej informacji, że to drzewo ma 5-7 cm zdrewniałe kolce na każdej gałązce i pniu. W przypadku glediczji trójcierniowej ostrzegają przed tym. Danusia pisała kiedyś, że odmówili usługi pielęgnacji ogrodu, w którym owe glediczje rosły. Kiedyś przy przycinaniu taki kolec wbił mi się w głowę. Bolało kilka tygodni.

Ubolewam, że z powodu prac ogrodowych już mi brakuje sił na ćwiczenia z gumami. Po dzisiejszych pracach krokomierz wskazał prawie 12 000 kroków. Zdrowotna norma to 8 000. Lepiej (taniej) mnie ubierać niż żywić po takim wysiłku.

Wydałam dzisiaj w dobre ręce wykopane miskanty i rozplenice. Zaczepiłam jakąś panią pracującą w ogrodzie przy nowym domku i spytałam, czy nie chce. Chciała. Uszczęśliwiła mnie tym bardzo, bo odpadło mi pakowanie tych korzeni do worów bio.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:29, 14 mar 2023

Basieksp napisał(a)
No to podziałałaś super, ja czekam na weekend

Od dwóch lat czasem mam problem z ustaleniem aktualnego dnia tygodnia (szczęśliwi czasu nie liczą ). Teraz czekam tylko na pogodę umożliwiającą pracę.
antracyt 20:34, 14 mar 2023

Ale fajnie mieć Cię za sąsiadkę
Martka 20:37, 14 mar 2023

Tak myślę, że bardzo fajnie! Nie zapominajmy też o ogrodzie Natalki, który powstał dzięki Hani
Gruszka_na_w... 20:40, 14 mar 2023

A jeszcze parę lat temu mocno się dziwiłam, że ktoś ma nadwyżki roślin ogrodowych.
Gruszka_na_w... 20:44, 14 mar 2023

Martka napisał(a)
Tak myślę, że bardzo fajnie! Nie zapominajmy też o ogrodzie Natalki, który powstał dzięki Hani

Powstawanie ogrodu Natalki pozwoliło na odchudzenie mojego ogrodu. Wilk był syty i owca cała, Obie odniosłyśmy korzyści. Natalka śpi jeszcze snem zimowym. za nic nie mogę jej dobudzić. Zawiozłam jej 3 świerki serbskie na przebudzenie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies