Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

darkowa 21:56, 14 mar 2023

Haniu , Ty jesteś torpeda

A na którą roślinkę czekasz, może
jakimś trafem mam. Chętnie się bym
z Tobą podzieliła
Gruszka_na_w... 22:06, 14 mar 2023

darkowa napisał(a)
Haniu , Ty jesteś torpeda

A na którą roślinkę czekasz, może
jakimś trafem mam. Chętnie się bym
z Tobą podzieliła

Sklep ma taką strategię wysyłkową, że paczka wysyłana jest dopiero wtedy, kiedy dostępne są wszystkie zamówione rośliny. Jedna z nich (szałwia Caradonna) jest na etapie produkcji i właściwe rozmiary osiągnie 1 czerwca. Poczekam. Bardzo Ci dziękuje za empatię i chęć podzielenia. W tym sklepie zamawiałam jeszcze molinie Heidebraunt i rdesty Golden Arrow. W czerwcu jeszcze znajdę puste miejsca na rabatach. Gorzej byłoby z przesyłką sierpniową.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 22:36, 14 mar 2023

Haniu, bolą mnie wszystkie mięśnie od choróbska a po przeczytaniu o Twoich pracach czuję się znacznie gorzej
Agatorek 22:45, 14 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wydałam dzisiaj w dobre ręce wykopane miskanty i rozplenice. Zaczepiłam jakąś panią pracującą w ogrodzie przy nowym domku i spytałam, czy nie chce. Chciała. Uszczęśliwiła mnie tym bardzo, bo odpadło mi pakowanie tych korzeni do worów bio.

Haha, szkoda, że nie mieszkam gdzieś bliżej . Co jakiś czas pytam mamę, czy nie chciałaby podzielić swoich traw (te wielkie ma na przedpłociu). I co jakiś czas dostaję albo całą, albo kawałek. Jak ostatnio dała mi rozplenicę (wykopanie w moim zakresie ), to podzieliłam ją od razu na cztery i teraz widzę, że powinnam podzielić na 6 lub nawet 8 części.

Widzę, ze miałaś pogodę do prac ogrodowych. Super! Mam nadzieję, że podnośnik jednak nie będzie potrzebny
April 09:40, 15 mar 2023

Cześć Haniu, jak się dziś czujesz po pracowitym dniu? Mnie od samego czytania boli
Piękną masz Elmshorn, moja wegetuje. Właśnie planuję sadzenie nowych nabytków różanych a przy okazji przesadzenie kilku źle posadzonych, m.in. właśnie Elmshorn. Chodzę z nią w myślach po ogrodzie
galgAsia 11:04, 15 mar 2023

No i jak, podnośnik był potrzebny?!? Myślę, że nie
Dopiero wróciłam, na jutro się szykuję na roboty ziemne i nadziemne. Dobrze, że nie mam trawnika
buziaki
Gruszka_na_w... 12:55, 15 mar 2023

Magara napisał(a)
Haniu, bolą mnie wszystkie mięśnie od choróbska a po przeczytaniu o Twoich pracach czuję się znacznie gorzej

April napisał(a)
Cześć Haniu, jak się dziś czujesz po pracowitym dniu? Mnie od samego czytania boli

galgAsia napisał(a)
No i jak, podnośnik był potrzebny?!? Myślę, że nie

Dałam radę bez podnośnika. Potrzebowałam trochę czasu na ustabilizowanie pionu, bo zgięta w pałąk źle się prezentowałam przed lustrem.
Do południa w ramach rozruchu godzinę wałowałam grys na froncie. teraz trochę odsapnę i biorę się za trawiaste powierzchnie. Siłowe prace zostaną zakończone. Ufff!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:02, 15 mar 2023

Agatorek napisał(a)

Haha, szkoda, że nie mieszkam gdzieś bliżej . Co jakiś czas pytam mamę, czy nie chciałaby podzielić swoich traw (te wielkie ma na przedpłociu). I co jakiś czas dostaję albo całą, albo kawałek. Jak ostatnio dała mi rozplenicę (wykopanie w moim zakresie ), to podzieliłam ją od razu na cztery i teraz widzę, że powinnam podzielić na 6 lub nawet 8 części.

Widzę, ze miałaś pogodę do prac ogrodowych. Super! Mam nadzieję, że podnośnik jednak nie będzie potrzebny

Aura sprzyja, choć trochę wieje, ale wystarczy uprać polarowy komin i czapkę, jakąś starą kurtkę. Po paru kursach wałem człek jest rozgrzany jak w tropikach.

W pobliżu, poza Natalką, nie mam żadnych zaprzyjaźnionych ogrodników. Bardzo tego żałuję, bo wraz z dorastaniem ogrodu coraz więcej roślin mogłoby pójść w dobre ręce. Miskanty są bardzo ciężkie. W ich przypadku najlepsza jest opcja wydania wprost do bagażnika. Twój ogród jest idealny do przyjmowania ogrodniczych darów.

Po obudzeniu z 15 minut zwlekałam z decyzją o powstaniu. Jakoś się udało zebrać do kupy wszystkie członki i korpus.
Gruszka_na_w... 13:04, 15 mar 2023

April napisał(a)

Piękną masz Elmshorn, moja wegetuje. Właśnie planuję sadzenie nowych nabytków różanych a przy okazji przesadzenie kilku źle posadzonych, m.in. właśnie Elmshorn. Chodzę z nią w myślach po ogrodzie

Mała Mi ma u siebie Elmshorny puszczone na żywioł wzdłuż ogrodzenia. U niej to prawdziwe różane potwory. Swoją ograniczam do wysokości krzewu parkowego, ale i tak w sezonie buja do powyżej 2 metrów. Daje radę z cieniem po 16.
Gruszka_na_w... 13:06, 15 mar 2023

galgAsia napisał(a)

Dopiero wróciłam, na jutro się szykuję na roboty ziemne i nadziemne. Dobrze, że nie mam trawnika
buziaki

No tak, rączki zrehabilitowane, to mogą szaleć. Nie forsuj się zbytnio. Udanej aury! Uściski !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies