Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:56, 15 mar 2023

Agatorek napisał(a)

W tym roku wiosna sama celebruje swoje przyjście . Stopniuje napięcie, łaskawie daje kilka dni ciepła i się chowa.
I tak raz za razem .
Ale może kiedyś wreszcie przyjdzie i zostanie

Ponoć w mediach odtrąbiono zmasowany atak wiosny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Muszelka 21:14, 15 mar 2023

Dzięki za zdjęcia tawułek Uraczyłam nimi oczy.
Gruszka_na_w... 22:24, 15 mar 2023

LIDKA napisał(a)
Haniu a te tawułki to masz w słońcu? Kukam na nie od dawna. Czy one wymagające są?

Debiut miały na patelni. To rabata od południowej strony. Teraz tło podrosło i można uznać, że rosną w półcieniu. Łapią się na słońce do godziny 11.

Edit: Dzieckiem specjalnej troski nigdy nie były. Posadzone 9 lat temu wciąż rosną. Trochę je odchudzałam i przenosiłam w nowe miejsca. Zniosły to bez zarzutów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 22:56, 15 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ponoć w mediach odtrąbiono zmasowany atak wiosny.

Ale nie na północnym Mazowszu. Dziś wiał mroźny wiatr. Brr
Iwona100 08:48, 16 mar 2023

Haniu uprawiałaś kiedyś pomidory w gruncie ? W tym roku posadzę koktajlowe do donic, ale może też spróbuję kilka wyższych odmian też w donicach.
Judith 09:38, 16 mar 2023

Debiut miały na patelni. To rabata od południowej strony. Teraz tło podrosło i można uznać, że rosną w półcieniu. Łapią się na słońce do godziny 11.

Edit: Dzieckiem specjalnej troski nigdy nie były. Posadzone 9 lat temu wciąż rosną. Trochę je odchudzałam i przenosiłam w nowe miejsca. Zniosły to bez zarzutów.

A moje były ładne jeden (może 2?) sezon i zaczęły marnieć... Kwiatostany niskie i mało obfite, kraczki maleńkie. Składam to na karb niedoborów wody.
antracyt 09:44, 16 mar 2023

Ale mi się te delikatne chmurki żółte i czerwone(co to?) podobają
Już nie mogę się doczekać, kiedy moje derenie jadalne nabiorą masy. Mam wrażenie, że odmianowe rosną wolniej od gatunku, ale za to ich owoce dużo bardziej mi smakują, coś za coś.
Gruszka_na_w... 09:59, 16 mar 2023

antracyt napisał(a)

Ale mi się te delikatne chmurki żółte i czerwone(co to?) podobają
Już nie mogę się doczekać, kiedy moje derenie jadalne nabiorą masy. Mam wrażenie, że odmianowe rosną wolniej od gatunku, ale za to ich owoce dużo bardziej mi smakują, coś za coś.

Czerwone kuleczki to owoce kaliny Compactum, a derenie mają ponad 10 lat, sadziłam je, kiedy jeszcze nie było domu. Przez pierwsze lata rzeczywiście bardzo wolno rosły, potem znacznie przyspieszyły.
Gruszka_na_w... 10:02, 16 mar 2023

Judith napisał(a)

A moje były ładne jeden (może 2?) sezon i zaczęły marnieć... Kwiatostany niskie i mało obfite, kraczki maleńkie. Składam to na karb niedoborów wody.

Kondycję Twoich dziadków tylko podziwiać. Jako pragmatyczka muszę jednak brać pod uwagę fakt, że los nie zawsze bywa taki łaskawy.

Swoich tawułek nie podlewam, ale u mnie glina. W tych zacienionych miejscach długo zachowuje wilgoć.
Gruszka_na_w... 10:10, 16 mar 2023

Iwona100 napisał(a)
Haniu uprawiałaś kiedyś pomidory w gruncie ? W tym roku posadzę koktajlowe do donic, ale może też spróbuję kilka wyższych odmian też w donicach.

Iwonko, u mnie uprawa pomidorów jest tylko w gruncie. W przeciągu ostatnich 9 lat tylko raz było kiepsko z powodu zarazy ziemniaczanej. Potem pilnowałam już zabiegów prewencyjnych (opryski i podlewanie świeżym mlekiem i drożdżami). W uprawie donicowej nie odniosłam sukcesu. Zostawało mi kilka sadzonek i wsadzałam je do donic. Czarne donice zbyt mocno się jednak nagrzewały. Inaczej chyba trzeba dbać o nawadnianie i o nawożenie takich pomidorów, bo one z natury są żarłoczne, a gleba szybciej obsycha. Eksperymentu już nie będę powtarzać. Te koktajlowe odmiany prędzej się udadzą, bo wymagania pokarmowe są ciut mniejsze. Ale się nie zniechęcaj. Spróbuj, może akurat Tobie się uda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies