Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:43, 17 mar 2023

Z listy prac mogę wykreślić:
oprysk sadu, kalin, modrzewia i świerka preparatem parafinowym
wiosenne doglebowe nawiezienie rodków, azalii i jagód kamczackich
oraz przygotowanie do sezonu jednej z dwóch rabat półksiężycowych.
Jutro odłożę czyszczenie rabat w części ozdobnej, żeby zająć się warzywnikiem. Gleba już lekko obeschła, ale wciąż ma odpowiednią wilgotność. Planuję sadzenie białej i żółtej cebuli dymki, wysiew bobu, groszku, sałat, wczesnej marchewki, pierwszego rzutu kopru i rzodkiewki.
Ależ się cieszę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
vita 21:06, 17 mar 2023

Ojej, już możesz posadzić dymkę? U mnie za mokro jeszcze. Ledwo porozpinałam włókniny na ocieplanie grządek. Podzielam radość z siania w warzywniku.
Czytam: 'z listy prac mogę wykreślić'...ach, może pora zacząć robić podobne listy? Twój wątek bardzo motywujący
Gruszka_na_w... 21:16, 17 mar 2023

vita napisał(a)
Ojej, już możesz posadzić dymkę? U mnie za mokro jeszcze. Ledwo porozpinałam włókniny na ocieplanie grządek. Podzielam radość z siania w warzywniku.
Czytam: 'z listy prac mogę wykreślić'...ach, może pora zacząć robić podobne listy? Twój wątek bardzo motywujący

Dzisiaj już było 15 stopni na plusie. Od paru dni świeci słońce, noce w okolicach zera, ale dymce to nie zaszkodzi. Warzywnik łapie najwięcej słońca.
Lista prac jest tylko w głowie. Do sporządzania takowych na kartce nigdy nie miałam głowy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 22:07, 17 mar 2023

Czym nawozisz jagody kamczackie? Borówki też masz?
Gruszka_na_w... 22:14, 17 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czym nawozisz jagody kamczackie? Borówki też masz?

Borówki mam, ale już tylko w charakterze ozdobnych elementów na rabacie bylinowej. Glina pochłonęła całe misternie przygotowane dla nich stanowisko. Zakwaszałam im glebę garstką siarczanu amonu.
Magara 23:02, 17 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Lista prac jest tylko w głowie. Do sporządzania takowych na kartce nigdy nie miałam głowy.

A u mnie pełno kartek A4 na lodówce W tym roku w formie wydruków a nie nieczytelnych bazgrołów - zapisane wszystko w ogrodowym folderze, żeby nie tworzyć listy z głowy co roku Prace to powtarzalne, a nic mi nie umknie

Haniu - pogody i ciepła nieodmiennie zazdroszczę, działaj jutro ku własnej radości i satysfakcji
Patrycja_KG_Lu 00:08, 18 mar 2023

Dzięki. Mam akurat na stanie siarczan (VI) amonu to im sypnę.
Makao 15:01, 18 mar 2023

Co do za preparat parafinowy do pryskania kaliny?
Domyślam się że jest przeciw mszycom itp.
Gruszka_na_w... 17:25, 18 mar 2023

Magara napisał(a)

A u mnie pełno kartek A4 na lodówce W tym roku w formie wydruków a nie nieczytelnych bazgrołów - zapisane wszystko w ogrodowym folderze, żeby nie tworzyć listy z głowy co roku Prace to powtarzalne, a nic mi nie umknie

Haniu - pogody i ciepła nieodmiennie zazdroszczę, działaj jutro ku własnej radości i satysfakcji

Chyba masz dużą lodówkę.
Działałam 5 godzin w warzywniku. Udało się poczynić wszystkie przewidziane na marzec wysiewy. W ziemi siedzą też dwie odmiany cebuli.
Następne wysiewy będą w połowie kwietnia.
Gruszka_na_w... 17:29, 18 mar 2023

Makao napisał(a)
Co do za preparat parafinowy do pryskania kaliny?
Domyślam się że jest przeciw mszycom itp.

Od kiedy z rynku zniknął promanal, to używam TREOL 770 EC.
z informacji od producenta- TREOL 770 EC ZWALCZA:

przędziorek owocowiec (brzoskwinie, jabłoń)
misecznik śliwowy (borówka wysoka, porzeczka czerwona),
misecznik cisowiec (cisy),
ochojnik świerkowo - modrzewiowy (świerki, modrzewie)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies