Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 10:11, 16 mar 2023

Agatorek napisał(a)

Ale nie na północnym Mazowszu. Dziś wiał mroźny wiatr. Brr

Jutro będzie lepiej. Czapki z grubego polaru są wiatroszczelne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 10:42, 16 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ponoć w mediach odtrąbiono zmasowany atak wiosny.

taaak? a gdzie? chyba tylko u Ciebie widac i czuc. Piekne krokusy ciesza oko. Twardzielka jestes. Chcialabym miec tyle sil
Judith 10:45, 16 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kondycję Twoich dziadków tylko podziwiać. Jako pragmatyczka muszę jednak brać pod uwagę fakt, że los nie zawsze bywa taki łaskawy.

Swoich tawułek nie podlewam, ale u mnie glina. W tych zacienionych miejscach długo zachowuje wilgoć.

To wujkowie - bracia mojej mamy . A miałam na myśli to, że stały ruch sprzyja kondycji (co oczywiste), a Ty wszak tego ruchu masz sporo i to nie tylko w ogrodzie. Zatem wysnułam wniosek, że niepotrzebnie może się martwisz o rzeczona kondycję swą .

U mnie piach i lekutko wyniesiona rabata pod sosnami . No szans tawułki nie miały, biedactwa .
mrokasia 10:50, 16 mar 2023

Judith napisał(a)

U mnie piach i lekutko wyniesiona rabata pod sosnami . No szans tawułki nie miały, biedactwa .

Tawułki są żarłoczne a przy tym pragną naturalnego pożywienia np. kupokulek. Piach i niedobory wody to słabe warunki, moje też marnieją. Podobno dobrze im też robi przesadzanie w nowe miejsca.
Judith 10:57, 16 mar 2023

mrokasia napisał(a)

Tawułki są żarłoczne a przy tym pragną naturalnego pożywienia np. kupokulek. Piach i niedobory wody to słabe warunki, moje też marnieją. Podobno dobrze im też robi przesadzanie w nowe miejsca.

O! To spróbuję przesadzić . I kupki im podsypię.
April 11:16, 16 mar 2023

U mnie tawułki poległy. Ledwo ciepłe oddałam Kwartetowi do reanimacji.
Haniu, ale twoje potrafią o drżenie serca przyprawić
Makao 11:26, 16 mar 2023

U mnie też tawułki nie dały rady. Niestety

Twoje są przepiękne
Gruszka_na_w... 12:39, 16 mar 2023

TAR napisał(a)

taaak? a gdzie? chyba tylko u Ciebie widac i czuc. Piekne krokusy ciesza oko. Twardzielka jestes. Chcialabym miec tyle sil

Siły mam z rozpędu. Nie zastanawiam się nad ich brakiem. Coraz częściej odczuwam tylko taką rozleniwiającą niemoc (A po co ci to? Usiądź na tyłku.), ale stwierdziłam, że jeśli jej ulegnę, to będzie tylko gorzej. Póki co wygrywam z rozleniwieniem.
Tarcia, za Tobą bardzo wyczerpujący czas. Trochę czasu musi upłynąć na powrót do stanu naturalnej dla Ciebie witalności.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:42, 16 mar 2023

Dziewczyny, tawułki dziękują. Często zapominam, że większość sukcesów nasadzeniowych zawdzięczam naturalnej zasobności i wilgotności gleby. Stąd pewnie moje zdziwienie, kiedy w ogrodzie nie chcą rosnąć rośliny wymagające ubogiego stanowiska. Ot, taki dziwny splot losu.
Gruszka_na_w... 12:46, 16 mar 2023

U mnie dzisiaj dzień wysiewów. W pojemniczkach wylądowały już nasionka zielonego i fioletowego jarmużu. Dwie skrzynki wypełnione podłożem czekają na nasionka pomidorów.
Na zewnątrz piękne słońce, wiec po wysiewach wyruszę na ogarnianie kolejnych rabat.
Miłego dnia!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies