Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Agatorek 22:43, 03 lip 2023

Pięknie, jak zawsze
Ogród nawet nie zauważył, że go opuściłaś na rzecz warzywnika

Roocika 08:09, 05 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ależ Wam się poszczęściło z tym odpoczynkiem od dzieci. Ze szczęścia pewnie nie wiecie, co z tym wolnym czasem zrobić. Chciałoby się wszystko.

Tak, jak wróciłam z pracy do domu to z wrażenia nie wiedziałam czym się zająć

Ostatecznie zamiast się rzucać na pracę to rzuciłam się do maszyny do szycia Przyjemne z pożytecznym. W końcu mam letnią sukienkę
Roocika 08:11, 05 lip 2023

Haniu, czy to jest zwykły przetacznik? Czy on Ci się pokłada?
eda 11:03, 05 lip 2023

Na początku zakładania ogrodu posadziłam w nim śmiałki. Dobrze rosły póki nie wystrzeliły w górę krzewy. Rok temu zlikwidowałam poletko z poziomkami i w ich miejsce wsadziłam zabiedzone śmiałki i byliny potrzebujące słońca.
Śmiałki odżyły.

I takie tamy na koniec.

Pięknie mmm lubię te drobne dodatki taka mgiełka kolorystyka ożywia cudnie dobrałaś czerwienie fajnie się patrzy ... pozdrówka zostawiam
Gruszka_na_w... 20:33, 05 lip 2023

Agatorek napisał(a)
Pięknie, jak zawsze
Ogród nawet nie zauważył, że go opuściłaś na rzecz warzywnika

Porządki w ogrodzie ozdobnym już na finiszu. Zostało tylko rondo. Pójdzie szybko, bo ono niewielkie.
Dzisiaj był dzień zamykania lata w słoikach. Dżemik z czarnej porzeczki wylądował już w spiżarni.
Gwałtowne burze nas ominęły. Gradobicia i wichur nie było. Spadło jedynie trochę ulewnego deszczu.
Roślinki się ucieszyły.

Niektóre żurawki produkują piękne kwiatostany.

Tawułki Arendsa rosną u mnie dobrze.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:40, 05 lip 2023

Asiu/Roociko, na zdjęciu jest bezodmianowy gatunek przetacznika. Na suchych stanowiskach rośnie idealnie pionowo, choć wtedy przysychają mu dolne liście. W miejscach bardziej wilgotnych i półcienistych czasem się wygina. Sprawdziłam, że często jest to wynikiem niestabilnego (od wilgoci) podłoża.

Można go posadzić tak, aby w utrzymaniu pionu pomogły mu sąsiednie rośliny.

Bardzo sztywny jest przetacznik Marietta.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:47, 05 lip 2023

Czerwieni u mnie niewiele. Teraz kwitnie na czerwono firletka chalcedońska.
Trochę jest odcieni zbliżonych do koloru fuksjowego. Większość to różne odcienie różu.

Więcej kwitnących mgiełek będzie jesienią, kiedy zakwitną pozostałe trawy.

Rojodziejowa 20:56, 05 lip 2023

Bardzo sztywny jest przetacznik Marietta.

A taki Marietta to się wysiewa? I czy powtarza cechy?

Edit: doczytałam z nasion nie wyjdą takie
Gruszka_na_w... 21:14, 05 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)

A taki Marietta to się wysiewa? I czy powtarza cechy?

Edit: doczytałam z nasion nie wyjdą takie

Szybko przyrasta i łatwo go podzielić. To lepsza metoda niż czekanie na siewki.
Magleska 21:31, 05 lip 2023

Jeny jaki powojnik boski jakie jest jego imię ? i jaki jest wielki i dorodny
moje na siatce ogrodzeniowej szału nie robią niestety ....jak mogłabym poprawić im byt ,żeby choć trochę były podobne do Twojego

to jest jedna sadzonka ?

dżemik z czarnej porzeczki -mniam ja dziś soczek z agrestu popełniłam

a robisz jakieś przetwory z cukinii ? zaczynam codziennie po kilka sztuk zbierać i szukam sprawdzonych przepisów

ketczup z cukini mam jeszcze z zeszłego sezonu ,więc w tym nie robię ...to samo z leczem -robię też takie pikle z chili i czosnkiem ....no i nie wiem co by tu jeszcze z niej zrobić