Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:40, 06 lip 2023

mrokasia napisał(a)
Ja już kiedyś pisałam - cukinia w dość grube plastry/półplastry (zależy jak duża), pomidory suszone w paski, feta w kostkę plus oliwa, czosnek, zioła, sól, pieprz i do pieca na 20minut. Pyyyycha .

Potwierdzam!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:41, 06 lip 2023

Judith napisał(a)

W jakiej temperaturze?

Nie wiem jak U Mrokasi. U mnie 170-180 stopni. Zamiennikiem fety może być mozzarella. Smak jest wtedy delikatniejszy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
April 13:03, 06 lip 2023

O nie, tematy kuchenne to zdecydowanie nie krąg moich zainteresowań

Ale ogród jak zwykle, nienaganny. Pięknie w duecie wyglądają śmiałki z penstemonami
mrokasia 13:56, 06 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie wiem jak U Mrokasi. U mnie 170-180 stopni. Zamiennikiem fety może być mozzarella. Smak jest wtedy delikatniejszy.

U mnie 200 stopni.
Jak robię z mozarellą to zazwyczaj wrzucam jeszcze oliwki.
Agatorek 23:25, 06 lip 2023

Ale bym zjadła taki makaronik z kotlecikami….
I pasztet…

Muszę mojej siostrze sprzedać przepisy, ona bezmięsna, robi smaczne potrawy z warzyw
Magara 23:33, 06 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kiedyś szkolenie z higieny i emisji głosu przeprowadzał u nas aktor. Za najbardziej skuteczną metodę w nawilżaniu strun uznał codzienne zjadanie porcji kisielku.
Na dwie porcje (miseczki) używam 1-1,5 kubka owoców sezonowych (nadają się wszystkie-jabłka i gruszki też). Owoce wrzucam do rondelka, dodaję szczyptę cynamonu i 2 płaskie łyżeczki cukru. Zalewam wodą tak, aby tylko lekko wystawała ponad owoce. Zagotowuję (jak najkrócej). W kubeczku mieszam 2-2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej z odrobina wody. Wlewam to do owoców, czekam aż zabulgocze.

U mnie wychodzi taka półpłynna masa. To nie może być za gęste, bo nie spełni swojej roli.

Dobrze też jest rano zalać łyżkę siemienia szklanką wrzątku i w ciągu dni popijać.

Haniu, dziękuję za przepis

Cynamonu nie lubię ale zakładam, że konieczny nie jest Siemienia lnianego nie lubię jeszcze bardziej, wypiłam tego tony w ciągu ostatnich lat
Gruszka_na_w... 22:05, 08 lip 2023

April napisał(a)
O nie, tematy kuchenne to zdecydowanie nie krąg moich zainteresowań

Szczęściaro! Nie każda wraz ze ślubnym otrzymuje w gratisie szefa kuchni.
Gruszka_na_w... 22:10, 08 lip 2023

Agatorek napisał(a)
Ale bym zjadła taki makaronik z kotlecikami….
I pasztet…

Muszę mojej siostrze sprzedać przepisy, ona bezmięsna, robi smaczne potrawy z warzyw

Też mnie naszła ochota na cukiniowy makaron. Wczoraj zapodałam. Od dłuższego czasu kombinuję dania obiadowe z przewagą warzyw. Sporo jest w necie fajnych i nieskomplikowanych przepisów. Odkryłam ciecierzycę, makaron ryżowy, kuskus, kaszę bulgar. Niby wcześniej widziałam je na marketowych półkach, ale z niczym mi się nie kojarzyły.
Gruszka_na_w... 22:12, 08 lip 2023

Magara napisał(a)

Haniu, dziękuję za przepis

Cynamonu nie lubię ale zakładam, że konieczny nie jest Siemienia lnianego nie lubię jeszcze bardziej, wypiłam tego tony w ciągu ostatnich lat

Daguś, siemię zalane wodą jest zupełnie bezsmakowe. Można dodać soku owocowego. To teraz jedne z topowych nasionek wykorzystywanych w zdrowym odżywianiu. Pij i nie marudź.
Gruszka_na_w... 22:30, 08 lip 2023

Wczoraj rzutem na taśmę udało mi się zakończyć porządki w ogrodzie ozdobnym. Dzisiaj nawiedziły nas tropikalne upały i o wyjściu na zewnątrz przed 17 można pomarzyć. Udar słoneczny gwarantowany.

Dzisiaj wykorzystałam zacienienia wewnątrz ogrodu i przycięłam tawuły japońskie i żylistki. Wycięłam też kwiatostany czyśćca wełnistego, bo przestały już przyciągać pszczoły. Owady przeniosły się na lawendy.

Wreszcie doczekałam się pierwszego liliowca. Wyjątkowo późno w tym sezonie.

Naprzeciw tarasu wzrok przyciągają tawułki Arendsa.

Róże na półksiężycu kończą już kwitnienie. Kolejne kolory pojawią się wraz z perovskią i pysznogłówką. Rugosom przycięłam końcówki gałązek, na których pozawiązywały się owocniki. To zawsze je mobilizuje do delikatnego powtórzenia kwitnienia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies