Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

ewsyg 21:55, 05 lip 2023

Haniu, ale masz pięknie. Cudnie łączysz kolory i rośliny. Bardzo podobają mi się jarzmianki, ale niestety zjadają je ślimaki. U Ciebie są ślimaki?

Haniu, czy wiesz jaka to jest odmiana Hakonechloa ?

Patrycja_KG_Lu 22:03, 05 lip 2023

Magleska, a robiłaś cukinia Ala ananasy?
https://youtu.be/NEBibr47LtQ
Gruszka_na_w... 22:13, 05 lip 2023

Magleska napisał(a)
Jeny jaki powojnik boski jakie jest jego imię ? i jaki jest wielki i dorodny
moje na siatce ogrodzeniowej szału nie robią niestety ....jak mogłabym poprawić im byt ,żeby choć trochę były podobne do Twojego

to jest jedna sadzonka ?

dżemik z czarnej porzeczki -mniam ja dziś soczek z agrestu popełniłam

a robisz jakieś przetwory z cukinii ? zaczynam codziennie po kilka sztuk zbierać i szukam sprawdzonych przepisów

ketczup z cukini mam jeszcze z zeszłego sezonu ,więc w tym nie robię ...to samo z leczem -robię też takie pikle z chili i czosnkiem ....no i nie wiem co by tu jeszcze z niej zrobić

Powojnik kupowałam w Biedrze jako Jackmanii. Tam są dwie sztuki wspierające się na dwóch drucikowych obeliskach. Mają sucho i półcieniście, bo tuż obok rośnie klon ściętolistny o kulistej koronie. Podsypuję je zimą popiołem, jesienią kompostem.

Cukinię tak lubię, że nigdy nie zdarzyło mi się zgromadzić jej na tyle dużo, aby zrobić z niej przetwory.

Pyszny jest z niej wstążkowy "makaron" z minikotlecikami mielonymi i sosem z jogurtu, czosnku i koperku/natki

Bardzo smakował mi pasztet wg przepisu Brzozowej Agatki. Trzeba tylko pamiętać o bardzo mocnym odciśnięciu utartej cukinii. Pyszny jest na ciepło i na zimno

Przepis tutaj

A to zdjęcie pasztetu Anuski wg tego przepisu (Wymarzyłam sobie wrzosowisko)

Lubię też cukinie zapiekane podobnie do bakłażanów z pomidorami, oliwą, mozzarellą, oliwkami albo krojone w drobne plastry i zapiekane z podsmażonymi kawałkami piersi z indyka lub kurczaka, mozzarellą, oliwkami i suszonymi pomidorami.

Z agrestu, porzeczki, truskawek i owoców świdośliwy gotuję sobie codziennie kisiel. Świetnie nawilża moje zszarpane struny głosowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:19, 05 lip 2023

ewsyg napisał(a)
Haniu, ale masz pięknie. Cudnie łączysz kolory i rośliny. Bardzo podobają mi się jarzmianki, ale niestety zjadają je ślimaki. U Ciebie są ślimaki?

Haniu, czy wiesz jaka to jest odmiana Hakonechloa ?

Ślimaki mam. W tym sezonie było ich na tyle dużo i poczyniły mi tak wiele strat w warzywniku, że po raz pierwszy w życiu zastosowałam granulki. Sprawdziły się idealnie. Na jarzmianki akurat ślimory u mnie nie mają ochoty. Rzuciły się na szałwie, hosty i jeżówki.
Haconechloa ze zdjęcia to Aureola. W większym zacienieniu jest limonkowa, tam, gdzie więcej słońca jest żółta, ale zbyt ostre słońce przypala jej listki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:59, 05 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Z agrestu, porzeczki, truskawek i owoców świdośliwy gotuję sobie codziennie kisiel. Świetnie nawilża moje zszarpane struny głosowe.

Poproszę o przepis Mam również zszarpane struny głosowe i średnio wydolną krtań - chętnie im pomogę
Magleska 05:23, 06 lip 2023

Dziękuję za wszystkie przepisy
ja jeszcze robię placuszki ,różnego rodzaju zapiekanki i faszerowaną tą cukinię
posadziłam jej za dużo i nie jestem w stanie przejeść ,więc robię z niej różne przetwory i szukam nowych przepisów

Kisielek -brzmi dobrze mąką ziemniaczaną zagęszczasz ?

Miłego dnia

Gruszka_na_w... 08:37, 06 lip 2023

Magara napisał(a)

Poproszę o przepis Mam również zszarpane struny głosowe i średnio wydolną krtań - chętnie im pomogę

Kiedyś szkolenie z higieny i emisji głosu przeprowadzał u nas aktor. Za najbardziej skuteczną metodę w nawilżaniu strun uznał codzienne zjadanie porcji kisielku.
Na dwie porcje (miseczki) używam 1-1,5 kubka owoców sezonowych (nadają się wszystkie-jabłka i gruszki też). Owoce wrzucam do rondelka, dodaję szczyptę cynamonu i 2 płaskie łyżeczki cukru. Zalewam wodą tak, aby tylko lekko wystawała ponad owoce. Zagotowuję (jak najkrócej). W kubeczku mieszam 2-2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej z odrobina wody. Wlewam to do owoców, czekam aż zabulgocze.

U mnie wychodzi taka półpłynna masa. To nie może być za gęste, bo nie spełni swojej roli.

Dobrze też jest rano zalać łyżkę siemienia szklanką wrzątku i w ciągu dni popijać.
Gruszka_na_w... 08:42, 06 lip 2023

Magleska napisał(a)
Dziękuję za wszystkie przepisy
ja jeszcze robię placuszki ,różnego rodzaju zapiekanki i faszerowaną tą cukinię
posadziłam jej za dużo i nie jestem w stanie przejeść ,więc robię z niej różne przetwory i szukam nowych przepisów

Kisielek -brzmi dobrze mąką ziemniaczaną zagęszczasz ?

Miłego dnia

Z warzyw (poza kiszonymi ogórkami) nie robię przetworów. Podczas obróbki kulinarnej ginie bardzo dużo smaku i zapachu. Nie ma u mnie popytu na słoikowe warzywa.

Moja mama mroziła pokostkowaną cukinię. Wykorzystywała ją do gotowania zupy cukiniowej.

Zagęszczam mąką ziemniaczaną. Lecę do ogrodu po świeży zbiór owoców. Miłego dnia.
mrokasia 10:23, 06 lip 2023

Ja też mrożę nadmiary cukinii pokrojonej w kostkę. Używam potem do leczopodobnych mieszanek warzywnych.
Judith 10:56, 06 lip 2023

Alez smakowicie wygląda obiadowe danie z cukini .
A ten makaron to w sensie, że tak cienko pokrojona cukinia?