Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:05, 26 sty 2024

antracyt napisał(a)
Od zeszłego roku działam w podobny sposób. Systematycznie usuwam to co połamane, bez ingerencji w dolne partie rabat. Wygodniej i szybciej ogarnia mi się potem ogród wczesną wiosną. Przy okazji jakoś łatwiej znoszę oczekiwanie na powrót ogrodowego sezonu

To dobra metoda. Taki rozruch przed pracami wymagającymi większego wysiłku. Dzisiaj powycinałam leżące na płask trawy przy tarasie. Trawnik się odsłonił i szybciej obeschnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:02, 26 sty 2024

Melduję, że śledzę na bieżąco
U nas dziś wyszło słońce Na chwilę niezbyt długą, ale zdążyłam się ubrać i wylecieć ciachnąć mój mikry żywopłocik grabowy Miałam jeszcze z tyłu głowy myśl o ciachnięciu dereni, ale zaczęłam się zastanawiać czy mi nie żal tych czerwonych gałązek Zanim zdążyłam podjąć decyzję zaczęło padać - może i dobrze

Haniu, planuję przy następnym rzucie słońca ściąć moje raureify - wyglądają jak qpa. Pamiętam, że chyba Ty pisałaś, że dla nich gorsza zgnizlizna niż cokolwiek innego. Dobrze pamiętam???
Gruszka_na_w... 10:17, 27 sty 2024

Magara napisał(a)
Melduję, że śledzę na bieżąco
U nas dziś wyszło słońce Na chwilę niezbyt długą, ale zdążyłam się ubrać i wylecieć ciachnąć mój mikry żywopłocik grabowy Miałam jeszcze z tyłu głowy myśl o ciachnięciu dereni, ale zaczęłam się zastanawiać czy mi nie żal tych czerwonych gałązek Zanim zdążyłam podjąć decyzję zaczęło padać - może i dobrze

Haniu, planuję przy następnym rzucie słońca ściąć moje raureify - wyglądają jak qpa. Pamiętam, że chyba Ty pisałaś, że dla nich gorsza zgnizlizna niż cokolwiek innego. Dobrze pamiętam???

Jeszcze miesiąc i dereniowe gałązki stracą swój karminowy kolor. Za cięcie krzewów zabiorę się w lutym. Wielu bylinom i trawom bardziej szkodzi nadmiar wilgoci w korzeniach niż mrozy. Tak mi wychodzi z obserwacji. Swój żywopłot cięłam w październiku. Teraz już nie muszę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
April 10:42, 27 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Widziałam Cię u Gosi i od razu mi się zrobiło weselej. Lubię powroty ulubionych forumek i zawsze na nie czekam z utęsknieniem. Zawirowań zawodowych współczuję. Takie sytuacje zawsze dewastują dobrostan osobisty. Na szczęście takie sytuacje nie trwają długo i mam nadzieję, że sytuacja wkrótce się uspokoi. Bardzo Ci tego życzę!

Haniu, bardzo dziękuję za tak ciepłe przyjęcie
U mnie zła sytuacja w pracy trwa już kilka miesięcy i chyba co najmniej do kwietnia się nie poprawi. Niestety jest silnie związana z sytuacją polityczną w kraju, a co się na tym polu dzieje, każdy widzi.
Ale udało mi się wczoraj wyjść do ogrodu na 2,5 godziny, odrobinę poczyściłam hakonki pod domem, gdzie najcieplej i nie wieje. Od razu w głowie się rozjaśnia, choć terapia chyba mnie nie minie Oby tylko na ogrodowej terapii się skończyło.
Dziś niestety po śnieżnej nocy, mało przyjemny dzień. No i forma spadła a raczej zniknęła od siedzenia za biurkiem, więc zakwasy mam spore
Ale co nas nie zabije...
Dobrego weekendu
Gruszka_na_w... 13:04, 27 sty 2024

April napisał(a)

Haniu, bardzo dziękuję za tak ciepłe przyjęcie
U mnie zła sytuacja w pracy trwa już kilka miesięcy i chyba co najmniej do kwietnia się nie poprawi. Niestety jest silnie związana z sytuacją polityczną w kraju, a co się na tym polu dzieje, każdy widzi.
Ale udało mi się wczoraj wyjść do ogrodu na 2,5 godziny, odrobinę poczyściłam hakonki pod domem, gdzie najcieplej i nie wieje. Od razu w głowie się rozjaśnia, choć terapia chyba mnie nie minie Oby tylko na ogrodowej terapii się skończyło.
Dziś niestety po śnieżnej nocy, mało przyjemny dzień. No i forma spadła a raczej zniknęła od siedzenia za biurkiem, więc zakwasy mam spore
Ale co nas nie zabije...
Dobrego weekendu

Trzymam kciuki za optymistyczne zakończenie wszelakich perypetii. Forma wróci wraz z wiosną.
Magara 23:20, 27 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jeszcze miesiąc i dereniowe gałązki stracą swój karminowy kolor. Za cięcie krzewów zabiorę się w lutym. Wielu bylinom i trawom bardziej szkodzi nadmiar wilgoci w korzeniach niż mrozy. Tak mi wychodzi z obserwacji. Swój żywopłot cięłam w październiku. Teraz już nie muszę.

Haniu, to ja może jeszcze z tymi dereniami poczekam ten miesiąc, niech będą jeszcze ładne
Ale te raureify to chyba ciachnę. Albo może najpierw fotę zrobię i się upewnię

Dziś było słoneczne popołudnie, pocięłam jabłonki. Cięcie owocowych (i tych ozdobnych też) to dla mnie trudny temat. Niby czytam co i jak, niby obrazki oglądam, ale jak łapię za sekator to mi ręka drży.
Gruszka_na_w... 09:56, 28 sty 2024

Magara napisał(a)

Haniu, to ja może jeszcze z tymi dereniami poczekam ten miesiąc, niech będą jeszcze ładne
Ale te raureify to chyba ciachnę. Albo może najpierw fotę zrobię i się upewnię

Dziś było słoneczne popołudnie, pocięłam jabłonki. Cięcie owocowych (i tych ozdobnych też) to dla mnie trudny temat. Niby czytam co i jak, niby obrazki oglądam, ale jak łapię za sekator to mi ręka drży.

Swoje turzyce Montana przycięłam pod koniec grudnia.
Przy cięciu drzewek owocowych najlepiej trzymać się wersji, że lepsze jest cięcie z niewielkimi błędami niż brak cięcia. Nie bój się; wszystko będzie dobrze. Mnie też nikt nie szkolił w przycinaniu. Cięłam intuicyjnie i drzewka żyją i owocują.
Gruszka_na_w... 11:05, 28 sty 2024

Porządek w nasionkach zrobiony. Te przeterminowane wyrzucone, pozostałe posegregowane wg kolejności wysiewów. Kupiłam dwa opakowania cebuli dymki (czerwoną i żółtą), dokupiłam brakujące nasionka. W tym sezonie nowością będzie wysiew białej rzepy. Wkręciłam się w samodzielne robienie kapusty kimchi. Ciekawa jestem wyników eksperymentu.

Próbuję zmotywować się do cięcia drzewek owocowych. Może się uda.
Patrycja_KG_Lu 11:47, 28 sty 2024

Widziałam, że niektórzy by się nie zrazić słabymi wschodami w warzywniku przeterminowane nasiona używają na produkcję kiełków. Jak lubicie je jeść to można spróbować
antracyt 14:02, 28 sty 2024

W tym roku, w ramach eksperymentu, zamierzam wszystkie przeterminowane nasiona warzyw i kwiatów wysiać w przechowalniku. Zobaczymy czy wyjdzie z tego wielkie nic, czy może jednak jakaś przedziwna "łączką"