Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Helen 20:22, 24 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wczoraj ścinałam trawy do 17. Wciąż widziałam, gdzie przyłożyć sekator. Jeszcze kilkanaście dni temu byłoby to niemożliwe. Idzie ku lepszemu.

O, jakie to pozytywne
Gruszka_na_w... 20:47, 24 sty 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czytam, że już uprzątasz ogród po zimie, u nas jeszcze sporo śniegu leży, ale też by pasowało coś działać bo roboty od groma.

Zima przyszła tak nagle, że w zasadzie nie zakończyłam etapu jesiennych porządków. Na grabach wciąż były jeszcze liście. W grudniu i styczniu wykorzystywałam krótkotrwałe okienka pogodowe na sprzątnięcie liści. Mimochodem zajęłam się też wycinką traw zmaltretowanych przez śnieg i zagrzybionych rozchodników. Wyjątkowo płynnie przeszłam z jednego sezonu w kolejny.

Róże przycięłam jesienią, prawie wszystkie byliny też. Teraz zostały mi tylko trawy i cięcie odmładzająco-korygujące drzewek i krzewów. Napięcia nie ma.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:49, 24 sty 2024

Helen napisał(a)

O, jakie to pozytywne

Najbardziej pozytywnie wyglądają prognozy na kolejny tydzień. Plusowe temperatury i słoneczko dobrze będą sprzyjały szybkiemu obsychaniu rabat.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joann 21:12, 24 sty 2024

Haniu, zazdroszczę już takich porządków. Ja już nie mogę doczekać się jak wyjdę w gumowcach pograsowac po ogrodzie!
Joku 21:39, 24 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mnie się czekanie na wiosnę nie dłuży. Z przeorganizowaniem życia po przejściu na emeryturę nie miałam żadnych problemów. Nowy rytm dnia ustawił się niemal z dnia na dzień. Wreszcie zaczęłam funkcjonować bez napięć czasowych. Najbardziej mnie cieszyło zyskanie czasu na aktywność sportową, ogrodową i kulturalną. Za tym najbardziej tęskniłam podczas pracy zawodowej.

Ja też nie miałam żadnego problemu z przeorganizowaniem życia po przejściu na emeryturę i do dzisiaj mi się nie nudzi. Tyle ciekawych rzeczy jest do zrobienia, książek i gazet do przeczytania.
Twoje przebiśniegi nieco bardziej zaawansowane w porównaniu z moimi.
Gruszka_na_w... 21:56, 24 sty 2024

Joku napisał(a)

Ja też nie miałam żadnego problemu z przeorganizowaniem życia po przejściu na emeryturę i do dzisiaj mi się nie nudzi. Tyle ciekawych rzeczy jest do zrobienia, książek i gazet do przeczytania.
Twoje przebiśniegi nieco bardziej zaawansowane w porównaniu z moimi.

Ostatnio z okazji świętowania babć i dziadków sporo było w mediach rozważań o seniorach. Styl życia obecnych seniorów bardzo się różni od tego, co pamiętamy z dawnych lat. Wynika to pewnie z lepszej dbałości o zdrowie, a także większej świadomości o różnych sposobach wypełnienia czasu. To dobry czas w życiu. Większość tych najbardziej problematycznych życiowych spraw jest już odhaczona; i jeśli zdrowie dopisuje, to można się realizować do woli we wszelakich działaniach.
Gruszka_na_w... 21:58, 24 sty 2024

Joann napisał(a)
Haniu, zazdroszczę już takich porządków. Ja już nie mogę doczekać się jak wyjdę w gumowcach pograsowac po ogrodzie!

Urobiony ogrodnik=szczęśliwy człowiek. Znam to uczucie. Obyś jak najszybciej miała ku temu okazję.
April 08:13, 25 sty 2024

Dzień dobry Haniu. Po kilkumiesięcznej przerwie próbuję odrobić zaległości, chociaż powierzchownie, w ulubionych wątkach. Wcale się nie zdziwiłam że już biegasz z sekatorem. Zawsze podziwiałam twoją energię.
Mi się do wiosny na razie nie śpieszyło i nie tęskniłam, bo po prostu nie miałam czasu ani głowy przez zawirowania zawodowe. Jednak ogrodnik bez ogrodu nie jest szczęśliwy więc powolutku walczę żeby przywrócić zdrowsze proporcie życia zawodowego i prywatnego. Na razie zbieram pozytywne wibracje po zaprzyjaźnionych ogrodach
Pozdrawiam
Makao 08:30, 25 sty 2024

Kurczę ale szybko zaczęłaś. Fajnie masz. U mnie na razie błotko bo bardzo dużo śniegu miałam. Jednak mocno wieje więc powinno szybko wysychać. Jak wyschnie to też pościnam trawy i pożądek będzie.

Co do życia senioralnego to od kiedy dostałam pracę 4 m-ce temu, zmieniłam totalnie zdanie o starości. Wszystko zależy od nas i albo będzie smutne albo baaardzo wesołe. Pracuję z seniorami i po prostu szczęka mi opada co oni wyprawiają. Cudowne to jest.
Gruszka_na_w... 16:25, 25 sty 2024

April napisał(a)
Dzień dobry Haniu. Po kilkumiesięcznej przerwie próbuję odrobić zaległości, chociaż powierzchownie, w ulubionych wątkach. Wcale się nie zdziwiłam że już biegasz z sekatorem. Zawsze podziwiałam twoją energię.
Mi się do wiosny na razie nie śpieszyło i nie tęskniłam, bo po prostu nie miałam czasu ani głowy przez zawirowania zawodowe. Jednak ogrodnik bez ogrodu nie jest szczęśliwy więc powolutku walczę żeby przywrócić zdrowsze proporcie życia zawodowego i prywatnego. Na razie zbieram pozytywne wibracje po zaprzyjaźnionych ogrodach
Pozdrawiam

Widziałam Cię u Gosi i od razu mi się zrobiło weselej. Lubię powroty ulubionych forumek i zawsze na nie czekam z utęsknieniem. Zawirowań zawodowych współczuję. Takie sytuacje zawsze dewastują dobrostan osobisty. Na szczęście takie sytuacje nie trwają długo i mam nadzieję, że sytuacja wkrótce się uspokoi. Bardzo Ci tego życzę!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies