Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:30, 25 sty 2024

Makao napisał(a)
Kurczę ale szybko zaczęłaś. Fajnie masz. U mnie na razie błotko bo bardzo dużo śniegu miałam. Jednak mocno wieje więc powinno szybko wysychać. Jak wyschnie to też pościnam trawy i pożądek będzie.

Co do życia senioralnego to od kiedy dostałam pracę 4 m-ce temu, zmieniłam totalnie zdanie o starości. Wszystko zależy od nas i albo będzie smutne albo baaardzo wesołe. Pracuję z seniorami i po prostu szczęka mi opada co oni wyprawiają. Cudowne to jest.

Aniu, w ogrodzie działam bez żadnej presji. Są warunki, żeby coś podłubać, to dłubię. Nie ma, to zajmuję się czymś innym. Wiem tylko, że nie lubię sytuacji, kiedy następuje spiętrzenie różnych prac. Unikam tego jak ognia.

Obecny czas to jeden z najpiękniejszych i najbardziej spokojnych okresów mojego życia. Każdego dnia odczuwam z tego powodu wdzięczność do losu. Oby taka sytuacja trwała jak najdłużej.
Cieszę się, że jesteś zadowolona z nowej pracy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 20:15, 25 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aniu, w ogrodzie działam bez żadnej presji. Są warunki, żeby coś podłubać, to dłubię. Nie ma, to zajmuję się czymś innym. Wiem tylko, że nie lubię sytuacji, kiedy następuje spiętrzenie różnych prac. Unikam tego jak ognia.

Obecny czas to jeden z najpiękniejszych i najbardziej spokojnych okresów mojego życia. Każdego dnia odczuwam z tego powodu wdzięczność do losu. Oby taka sytuacja trwała jak najdłużej.
Cieszę się, że jesteś zadowolona z nowej pracy.

Gdzieś mi się odbiły o uszy statystyki, że kobiety czują się najszczęśliwsze jako single lub na emeryturze. Faceci natomiast podczas bycia żonatymi. Sporządzono je na podstawie sond ulicznych.
Pszczelarnia 20:31, 25 sty 2024

Haniu, zaglądam, od razu do Ciebie, żeby złapać chęci do prac ogrodniczych. Wiedziałam, że Ty już niespiesznie w ogrodzie działasz.
Gruszka_na_w... 20:46, 25 sty 2024

Pszczelarnia napisał(a)
Haniu, zaglądam, od razu do Ciebie, żeby złapać chęci do prac ogrodniczych. Wiedziałam, że Ty już niespiesznie w ogrodzie działasz.

Ewciu kochana, często o Tobie myślę. Mam nadzieję, że rehabilitacja się udała i wróciłaś do formy. Ściskam gorąco. Cieszę się, że dałaś znak życia.
Moje trasy spacerowe zrobiły się bardzo grząskie. Wyskakuję do ogrodu, żeby się trochę dotlenić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:59, 25 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Gdzieś mi się odbiły o uszy statystyki, że kobiety czują się najszczęśliwsze jako single lub na emeryturze. Faceci natomiast podczas bycia żonatymi. Sporządzono je na podstawie sond ulicznych.

Pracowałam ponad 30 lat w szkole z małymi dziećmi. Tej pracy nie da się zostawić za drzwiami zakładu pracy. Dzieci były "moje". Ich problemy i przeżycia były poniekąd moimi. Do tego były moje własne pacholęta i mąż, przeprowadzki, ciężkie choroby, budowa. Jak to w życiu. Raz pod górkę, raz z górki, ale nie da się ukryć, że wewnętrzna presja aby sprostać wyzwaniom była wtedy duża. Teraz czuję się bardziej "panią własnego losu". Nauczyłam się odpuszczania, zwolniłam tempo. Bardziej dbam o swój własny komfort. Doceniam swoją niezależność. I dobrze mi z tym.
Kordina 22:58, 25 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pracowałam ponad 30 lat w szkole z małymi dziećmi. Tej pracy nie da się zostawić za drzwiami zakładu pracy. Dzieci były "moje". Ich problemy i przeżycia były poniekąd moimi. Do tego były moje własne pacholęta i mąż, przeprowadzki, ciężkie choroby, budowa. Jak to w życiu. Raz pod górkę, raz z górki, ale nie da się ukryć, że wewnętrzna presja aby sprostać wyzwaniom była wtedy duża. Teraz czuję się bardziej "panią własnego losu". Nauczyłam się odpuszczania, zwolniłam tempo. Bardziej dbam o swój własny komfort. Doceniam swoją niezależność. I dobrze mi z tym.

Haniu, nawet nie wiesz jak podpisuję się pod tym co napisałaś
Gruszka_na_w... 12:59, 26 sty 2024

Kordina napisał(a)

Haniu, nawet nie wiesz jak podpisuję się pod tym co napisałaś

Przybijam piąteczkę!
Anda 13:05, 26 sty 2024

Całe szczęście mam mały ogród i prace oczyszczające mogę podjąć dopiero wtedy, gdy już zrobi się ciepło i owady opuszczą zimowe kryjówki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 16:42, 26 sty 2024

Anda napisał(a)
Całe szczęście mam mały ogród i prace oczyszczające mogę podjąć dopiero wtedy, gdy już zrobi się ciepło i owady opuszczą zimowe kryjówki

Do oczyszczania droga jeszcze daleka. Na rabatach leży mnóstwo liści. Owady maja się gdzie schować. Wycinam trawy i nadgnite rozchodniki, ścinam kwiatostany hortensji, bo fruwają, przycinam powojniki włoskie, bo wichury nieco je sponiewierały.
antracyt 17:38, 26 sty 2024

Od zeszłego roku działam w podobny sposób. Systematycznie usuwam to co połamane, bez ingerencji w dolne partie rabat. Wygodniej i szybciej ogarnia mi się potem ogród wczesną wiosną. Przy okazji jakoś łatwiej znoszę oczekiwanie na powrót ogrodowego sezonu