Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Kordina 00:23, 29 sty 2024

Haniu i Muszelko tak, ale wiedzy nigdy dość
Muszelka 00:30, 29 sty 2024

Jasne!

Tym bardziej, że taka pisana konwersacja często niesie ograniczenia. Trudno tu pisać elaboraty

Łatwiej byłoby temat po babsku przegadać, niż cykać po kilka zdań na forum
Gruszka_na_w... 10:35, 29 sty 2024

Kordina napisał(a)
Haniu i Muszelko tak, ale wiedzy nigdy dość

"Swienta prawda".
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:38, 29 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Jasne!

Tym bardziej, że taka pisana konwersacja często niesie ograniczenia. Trudno tu pisać elaboraty

Łatwiej byłoby temat po babsku przegadać, niż cykać po kilka zdań na forum

W pełni się zgadzam. Dodam tylko, że my suplementujemy wit. D całorocznie, poza okresami, kiedy mamy możliwość plażowania. Latem zwykle unikamy słońca w godzinach, kiedy wystawianie na ekspozycję słoneczną najbardziej stymuluje wytwarzanie witaminy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:18, 29 sty 2024

Ku pamięci, jak pisze Ryska.
Dzisiaj wysiałam do kuwetek seler naciowy i korzeniowy oraz pora. Stoją sobie w ciepełku przy piecokominku.
AgaBoso 13:59, 29 sty 2024

Przypomniałaś mi, że nie wysiałam selera naciowego
U nas dziś słońce, można złapać trochę naturalnej witaminy D.
GorAna 17:53, 29 sty 2024

Haniu, u Ciebie jak zwykle ciekawe dyskusje
Potwierdzam potrzebę suplementacji wit D.
W listopadzie złapałam jakiegoś wirusa i nie mogłam się z niego pozbierać. Zaprzyjaźniona pani doktor (laryngolog, homeopata), poleciła mi zbadanie poziomu wyżej wymienionej witaminy. Byłam przekonana, że z racji tego, że od wiosny do późnej jesieni pracuję dużo w pełnym słońcu, mam jej wystarczająco. Jakież było moje zdziwienie, że mój wynik to zaledwie 28 ng/ml.
Łykam trzy razy dziennie 4000 jednostek.

Gruszka_na_w... 18:44, 29 sty 2024

GorAna napisał(a)
Haniu, u Ciebie jak zwykle ciekawe dyskusje
Potwierdzam potrzebę suplementacji wit D.
W listopadzie złapałam jakiegoś wirusa i nie mogłam się z niego pozbierać. Zaprzyjaźniona pani doktor (laryngolog, homeopata), poleciła mi zbadanie poziomu wyżej wymienionej witaminy. Byłam przekonana, że z racji tego, że od wiosny do późnej jesieni pracuję dużo w pełnym słońcu, mam jej wystarczająco. Jakież było moje zdziwienie, że mój wynik to zaledwie 28 ng/ml.
Łykam trzy razy dziennie 4000 jednostek.

Jakoś tak z automatu przyjmujemy, ze samo przebywanie na świeżym powietrzu wystarczy, żeby poziom witaminy D był poprawny. Niewiele się pisze o tym, że te witaminę wytworzymy pod warunkiem, że przebywamy na słońcu w godzinach od 11 do 15 i mamy odkryte uda i klatkę piersiową/plecy. W ogrodzie latem pracujemy głównie w godzinach dopołudniowych lub popołudniowych, mamy jakieś spodenki i koszulkę. To raczej uniemożliwia tzw. niezbędną ekspozycję słoneczną. Twoja pani doktor miała nosa.
Gruszka_na_w... 18:45, 29 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Przypomniałaś mi, że nie wysiałam selera naciowego
U nas dziś słońce, można złapać trochę naturalnej witaminy D.

Nic nie można złapać, niestety. Za bardzo jesteśmy okryte podczas tych prac.
darkowa 20:16, 29 sty 2024

A ja nic jeszcze nie posiałam
Dopiero zamówiłam nasionka i ziemię do wysiewów
Czekam, ale dzisiaj w ogrodzie z przyjemnością popracowałam