Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 09:03, 19 mar 2024

UrsaMaior napisał(a)

Nie uświadamiaj pani
Cisy są fajne, choiny kanadyjskie też. Naprawdę istnieje świat poza tujami...

no co Ty, nie bede przekonywac kogos, kto zna sie zarąbiście na roslinach, umie o nie dbac, pielegnowac, podlewac i tak pieknie potrafi je komponowac

sory boli mnie dzis szyja i mam wzmożony atak jadu i szydery
April 09:35, 19 mar 2024

TAR napisał(a)

w PL powinni wprowadzic zakaz tui. U nas na dzialce obok laska sobie zostawila sosny a przy ogrodzeniu walneła tuje. Żeby choc jeden gatunek i kolor to naćkała chyba wszystkie odmiany i kolory. Debilnie to wyglada jest szansa, ze jej to padnie, bo oczywiscie podlewa wężem z gory w najwieksze slonce. Ja sie długo głowilam co dac wzdłuz ogrodzenia i padlo na luzne cisy, chyba lepsze od tujek

No wiesz, też mam kawałek żywopłotu z thui Ale przynajmniej jednorodny
TAR 10:08, 19 mar 2024

April napisał(a)

No wiesz, też mam kawałek żywopłotu z thui Ale przynajmniej jednorodny

wiem, wiem, nie tylko Ty. Kazdy od czegos zaczynal a dzis swiadomosc jakby inna. Wiecej nie dodam, bo juz pograzyłabym sie nie tylko u Ciebie z tymi tujami
Dziewczyny z tujami - sorki
April 10:16, 19 mar 2024

Nie no, Tarcia, spoko. Teraz bym nie posadziła
Chociaż ten kawałek żywopłotu spełnia u mnie bardzo ważną funkcję, osłony przed wiatrami północnymi i piaskiem z drogi dojazdowej
Judith 10:17, 19 mar 2024

TAR napisał(a)

wiem, wiem, nie tylko Ty. Kazdy od czegos zaczynal a dzis swiadomosc jakby inna. Wiecej nie dodam, bo juz pograzyłabym sie nie tylko u Ciebie z tymi tujami

Też mam Thuje, ale urażona się nie czuję . Dla mnie są świetną szczelną przesłoną, natomiast przyjmuję do akceptującej wiadomości , że ktoś ma inne zdanie w tym temacie .
April 10:20, 19 mar 2024

Ja teraz na miejsca gdzie potrzebuję jeszcze kawałki żywopłotu, wybieram choiny kanadyjskie. Okazało się że świetnie sobie u mnie radzą choć początkowo bałam się że będą miały za sucho.
MagdaLenka 10:28, 19 mar 2024

TAR napisał(a)

Cóż... tuje idealnymi roślinami nie są, ale przynajmniej ptaki wiją w nich gniazda i na tej zalecie będę się koncentrować.
Wiolka5_7 10:37, 19 mar 2024

Też mam tuje i je lubię,bo są ładnym tłem ,zasłaniają od ulicy, sąsiadów i od wiatru. Ale dziś sadziłabym tylko żywopłot cisa
A tuje sadziłam jako pierwsze rośliny w ogrodzie i byłam początkującym ogrodnikiem ,dziś wiem więcej i lubię co innego
TAR 11:02, 19 mar 2024

no i włożyłam kija w mrowisko

ale moze to i dobrze, bo podsunełyscie mi swietna mysl z choinami, po jednej stronie mam cisy Groenland, niestety bylo ich tylko 22 szt. tyle ile potrzebowalam na ten kawalek, po drugiej stronie tez bym zrobila, tu juz nie 22 a 52 potrzebuje i cholipa nie ma ich. Poza tym sa troche drogie. Ale moge dac choiny kanadyjskie, sa wieksze luzniejsze i tez przeslonia tyle ile potrzebuje, nie musze miec scisłej i pelnoszczelnej zasłony. A w tamtym miejscu beda rosły na stowe dobrze. Cena metrowej choiny podobna do cisa ale potrzebuje ich juz mniej
April 11:04, 19 mar 2024

Choinę kanadyjską też możesz mieć ścisłą, szczelną przesłonę, wystarczy je ciut częściej ciąć. Ja tnę dwa razy w roku, czasem zapominam i tylko na wiosnę tnę a mimo to są dość gęste żeby przesłonić widoki. I bardzo szybko rosną.