Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Wafel 20:30, 19 mar 2024

To zdjęcie twoich liściastych wygląda jak obraz, piękny obraz...

Taa, gwiazdy na niebie pomarzyć, chociaż czasem na dachu coś tam widzę... samoloty chyba
MagdaLenka 21:28, 19 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Takim bardzo miłym wspomnieniem pierwszego roku zamieszkiwania w obecnym miejscu jest to, kiedy oboje z emem leżeliśmy na hamaczku w sierpniową noc i obserwowaliśmy Perseidy.

My z małżem też mamy takie wspomnienie!
Na szczęście przy naszej ulicy latarnie są wyłączane o 22, więc w nocy jest bardzo ciemno.
Magara 23:38, 19 mar 2024

Biała Marianna - też byłam ciekawa co to Już wiem, ale podobnie jak TARcię mnie łabądki z opon bardziej przerażają Ewentualnie Minionki z doniczek

My jeszcze gwiazdy widzimy...
Moje najlepsze wspomnienie to siedzenie w ciemności na tarasie, słuchanie żab i patrzenie w niebo
Coś jednak czuję w kościach, że u nas to może być ostatni sezon takich wyfikanych rozrywek

Coraz więcej sąsiadów, coraz więcej oświetlenia, ledów sredów, lamp z czujkami, które na kota reagują, że o stałym oświetleniu i lampkach choinkowych, które cały rok mrugają nie wspomnę...
Ja maruda forumowa, to sobie mogę ponarzekać w ramach abonamentu
Ale totalnie nie rozumiem ludzi, którzy z miasta uciekają w naturę i zaraz zaczynają betonować wszystko co się da i sztucznie to doświetlać...
Też mam światło na tarasie, ale zamontowany ściemniacz, żeby bez sensu światłem po nocy nie epatować bo jeszcze kawałek naturalnego środowiska w okolicy się ostał...
Anda 00:23, 20 mar 2024

Pszczelarnia napisał(a)

dlaczego nowe pokolenie motyla na budlei się nie pożywi?

Młode pokolenie czyli gąsieniczki/larwy nie zjedzą ani kawałeczka liścia budleji
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 08:45, 20 mar 2024

Magara napisał(a)
Biała Marianna - też byłam ciekawa co to Już wiem, ale podobnie jak TARcię mnie łabądki z opon bardziej przerażają Ewentualnie Minionki z doniczek

My jeszcze gwiazdy widzimy...
Moje najlepsze wspomnienie to siedzenie w ciemności na tarasie, słuchanie żab i patrzenie w niebo
Coś jednak czuję w kościach, że u nas to może być ostatni sezon takich wyfikanych rozrywek

Coraz więcej sąsiadów, coraz więcej oświetlenia, ledów sredów, lamp z czujkami, które na kota reagują, że o stałym oświetleniu i lampkach choinkowych, które cały rok mrugają nie wspomnę...
Ja maruda forumowa, to sobie mogę ponarzekać w ramach abonamentu
Ale totalnie nie rozumiem ludzi, którzy z miasta uciekają w naturę i zaraz zaczynają betonować wszystko co się da i sztucznie to doświetlać...
Też mam światło na tarasie, ale zamontowany ściemniacz, żeby bez sensu światłem po nocy nie epatować bo jeszcze kawałek naturalnego środowiska w okolicy się ostał...

My wspominamy jak w pierwszych latach mieszkania spędzaliśmy całym stadem letnie noce w śpiworach przed domem i oglądaliśmy spadające gwiazdy Teraz też je widać, ale trzeba odpowiednie miejsce w ogrodzie znaleźć, no i towarzyszy już temu często odgłos ulicy(coraz bardziej ruchliwej). Zabudowa i hałas od drogi niestety zagłusza też mocno jesienne odgłosy rykowiska. No cóż, miasto nam do wsi wchodzi z wszystkimi atrybutami.
TAR 09:04, 20 mar 2024

Za naszymi oknami jak nie ma gwiazd i ksiezyca to czarno. Czasem nawet dzwieki mnie przerazaja. Za to od wiosny do poznej jesieni słychac ptactwo nocne, wiosna i latem żaby zagłuszaja wszystko no i świerszcze. Pod koniec lata strasza nas spadajace do bajora i na dzialke żołedzie. Zima w nocy mozna sie wystrachac stad sarenek przychodzacych na pozywienie. Ale jest to wszystko cudowne.
My staramy sie jak najmniej uzywac oswietlenia domu, jedynie jak wychodzimy z pieskami. Nasiadowy przy tarasie albo przy latarence albo przy lampkach na ruch na baterie lub przy kulach, kupilam 2 na taras. Mam tez do wkopania 6 podswietlajacych od dolu, chcialam je pod brzozami ulozyc ale nie chce mi sie kabli ciagac wiec pewnie zostana w magazynku.
Juz wiem o co chodzi z tym żwirkiem, no coz nie moja to bajka. Mnie kojarzy sie z grobami i cmentarzem, kiedys byl takowy wysypywany wokol grobu. Teraz kostka obkladaja ale kiedys wlasnie byl taki biały żwirek.
Joann 09:15, 20 mar 2024

Podczytuje cichaczem i mam podobnie. Zupełnie nie rozumiem oświetlania domu wokół, bo po co? Jakby to było coś godnego podziwania. Głupota totalna dla mnie. Ja mam nocą ciemno na podworku, nie widać nic a nic i zdecydowałam się na oświetlenie ogrodu tylko dlatego, żeby dzieci z niego korzystały latem, żeby nie bały chodzić się poznym wieczorem, bo z prawej jeszcze nieużytki. Ale zapalamy tylko wtedy, gdy jesteśmy na dworze, tak jak ze światłem w domu: wychodzisz, zgaszasz. Całonocne palenie lampek jest bezsensowne. A ludzie tak robią. To takie denerwujące(!)
pestka56 12:19, 20 mar 2024

My zadzieramy głowy do góry i jeśli tylko chmur nie ma to spektakl gwarantowany
W ogrodzie mam światła, bo lubię patrzeć na podświetlone rośliny, ale nie są mocne. Podświetlony krzew, czy trawa nocą wygląda przyjemnie.
Drogi się do nas nie przybliżają, a dzoąlki są spore, więc ciągle mamy do najbliższego domu 50 m. Inne są 100 m dalej. Ptaków masa cały rok
Gruszka_na_w... 16:22, 20 mar 2024

Doczekałyśmy się!
"Dzisiaj rano niespodzianie zapukała do mych drzwi
Wcześniej niż oczekiwałem przyszły te cieplejsze dni
Zdjąłem z niej zmoknięte palto posadziłem vis a vis
Zapachniało zajaśniało wiosna ach to ty
Wiosna wiosna wiosna ach to ty
Wiosna wiosna wiosna ach to ty"
świdośliwa Lamarca

dereń jadalny

śliwa wiśniowa

żagwin

Magnolia stellata

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:25, 20 mar 2024

Trzcinnik Overdam- wiosną lubię go najbardziej.

Krokusy zaczekały na wiosnę.

miodunka

piwonie

jagoda kamczacka kwitnie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies