Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

MagdaLenka 15:17, 16 mar 2024

Śliczne takie tamy!
U nas na wschodzie musimy dłużej czekać na wiosnę, więc zazdroszczę dłuższego okresu wegetacyjnego.
Makao 15:53, 16 mar 2024

Oby za bardzo ta temperatura nie spadła. U mnie też ŚŚ rozwija pąki. I żonkile. No szkoda by było to stracić
Joku 16:15, 16 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Odkryte siewki sałaty.

Czy siewki sałaty przez całą zimę rosły na zewnątrz?
antracyt 16:50, 16 mar 2024

Przykryłabym czymś serduszkę (np. wiadrem). U mnie zdarza się jej podmarzać, co mocno opóźnia kwitnienie.
Za magnolię trzymam kciuki.
Basieksp 16:53, 16 mar 2024

Serduszka też bym przykryła, u mnie ona lubiła przymarznąć, zdazylo się to kilka razy, teraz zawsze na przymrozki ja przykrywam. A ogólnie to wszystko u Ciebie dużo szybciej, no a magnolia śliczna może jednak prognozy się nie sprawdzą i ominą nas przymrozki

A co do przestrzegania przepisów, to uważam, że nasze służby też trochę słabo tego wszystkiego pilnują. U nas niby park monitorowany, ale interwencję są jak ktoś przedzwoni, jak nie trzeba to po co sobie "głowę zawracać", takie są moje obserwacje. A u nas na wiosce nigdy nie słyszałam, by ktoś kontrolował jak np. psy są trzymane, nigdy o czymś takim nie słyszałam. A wystarczyło by jedną taką akcje przeprowadzić, wieść szybko by się rozniosła, może ktoś by się zastanowił nad swoimi zwierzakami, pewnie nie wszyscy ale może ktoś?
sylwia_slomc... 16:59, 16 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Te decyzje o samoograniczeniu konsumpcji i zejściu szczebelek, lub kilka, w poziomie życia w Europejczykach budzą spory opór. Wcale się nie dziwię, bo przyzwyczailiśmy się do tego, że kolejne pokolenia żyją lepiej niż poprzednie.
Mieszkańcy innych kontynentów, a zwłaszcza globalnego południa, z kolei stosują argument, że mieszkańcom Europy łatwo gadać o ograniczeniu produkcji i emisji spalin, bo już się "nachapali", osiągnęli dostatek i zadowalający poziom życia. Oni też chcą mieć możliwość dalszego rozwoju swoich gospodarek i podniesienia poziomu życia swoich obywateli. I trudno nie przyjąć ich argumentacji.
My, ludzie z natury jesteśmy egoistyczni. Myślenie w kategoriach wspólnoty dalszej niż nasza rodzina, nasze "plemię" kiepsko nam wychodzi. Uczymy się zwykle na błędach. Obawiam się, że te błędy, które popełniamy już nie będą miały szans nas czegokolwiek nauczyć. Sporo się ostatnio pisze o tym, że zbliżamy się do uruchomienia takich procesów klimatycznych, których już żadnymi działaniami zatrzymać się nie da.

Ewo, zgadzam się z Tobą- kropla drąży skałę. Mnie nieustannie zdumiewa fakt, że w Szwajcarii kobiety uzyskały prawa wyborcze w 1971 roku, a w jednym z kantonów dopiero w 1990 roku. Z dzisiejszej perspektywy wygląda to co najmniej dziwnie.

Obawiam się, ze te procesy już mogły zajść nieodwracalnie. Nie zwalnia nas to z faktu, że jak nawarzyliśmy piwa to teraz trzeba myśleć co z nim z robić bo póki co drugiej ziemi nie ma do zasiedlenia, a tą co mamy już zniszczyliśmy w ogromnym stopniu. Planeta do równowagi by wróciła, ale ludzie musieliby zniknąć. Czarnobyl pokazuje, że gdzie się człowiek wycofa tam natura swoje odbiera i radzi sobie świetnie. Ale nim taka rewolucja myślowa nastąpi będą mijać kolejne pokolenia, a wtedy będzie na ratunek za późno.
sylwia_slomc... 17:01, 16 mar 2024

Wiosna się w tym roku na maxa pospieszyła, zupełnie tak jak i zima. U mnie magnolie na podobnym etapie, ale warzywnik nawet nie uprawiony po zimie jeszcze.
Magleska 17:34, 16 mar 2024

Warzywniczek masz śliczny zresztą nie tylko on ...cały ogród wycacany i takie tamy bardzo mi się podobają

Nie udzielam się w dyskusji ,bo głowa moja krąży w innych tematach i jakoś mam pustkę ,żeby coś mądrego napisać ....zaglądam ,czytam wszystko ,ale coś mój mózg snobistycznie nie współpracuje ze mną
Monia81 19:52, 16 mar 2024

Jak ja lubię Haniu u Ciebie te " takie tamy" czyściutko, wszystko przygotowane na sezon ja dzisiaj wertykulację robiłam, ale deszcz mnie przegonił i nie skończyłam, ale to zawsze coś do przodu

Niestety często też spotykam się z dziwnym spojrzeniem, jak w towarzystwie poruszane są tematy związane czy z ochroną przyrody czy sposobem dbania o zwierzaki, przyzwyczaiłam się i myślę, że ludzie muszą dostać trochę po tyłku, żeby zacząć rozumieć o co w tym wszystkim chodzi, ludziska za bardzo nastawili się na konsumpcjonizm, aż żal na to patrzeć...
Gruszka_na_w... 20:22, 16 mar 2024

Joku napisał(a)

Czy siewki sałaty przez całą zimę rosły na zewnątrz?

Siewki pojawiły się w miejscach, gdzie rozrzucałam kompost. Kompletnie nie wiem, skąd się wzięły. Z pewnością wykiełkowały gdzieś w środku zimy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies