Moja mama tak ma. Wejdzie do chłodnej wody na chwilę i już ma pęcherz przeziębiony
Ale wszystko jest w głowie. Systematyczny trening nie tylko ciała ale też głowy i można pozbyć się wszystkich bolączek
Nie chcę się "mądrzyć"... ale sport a zwłaszcza wyczynowy to nic zdrowego
Kiedyś się mówiło RUCH to zdrowie. I to prawda A póxniej zmieniono na sport to zdrowie. A to już mija się z prawdą, bo sport to rywalizacja... a tam liczą się tylko wyniki a nie zdrowe ciało
Przekopanie 12 arów zaliczam do sportów ekstremalnych nawet
Masz rację z tym sportem wyczynowym, ale zrezygnowałam z niego na tyle wcześnie, że skutków ubocznych nie było. Pani matka za to była przeszczęśliwa, że w okresie dojrzewania brakowało mi czasu na przeróżne eksperymenty.
Potwierdzam. U mnie zakładamy ogród na raty. Trzy rabaty już założone w 100% dostały kartony, korę drobną i korę grubszą. Reszta czeka pod „szmatą”. Kartony niczym nie przyłożone nam fruwały po naszej działce i sąsiada. Na jesieni nie było niczego innego do ściółkowania. Aby nie stracić całej pracy włożonej w odchwaszczenie i przygotowanie ziemi zostało to tymczasowo przykryte. Kojarzę jeszcze kilka osób tutaj, które zakładają teraz na świeżo ogród od podstaw i użyły tego rozwiązania tymczasowo.
Właśnie o Tobie myślałam, kiedy pisałam o tymczasowości stosowania maty.
Nie wyrównywaliśmy poziomu działki po budowie. Różnica między wschodnią a zachodnią stroną to prawie metr. Między południem a północą też jest spadek. Pozycja żaby czasem jest wymuszona rozmiarami obiektu.
A mi się tak te żywotniki wschodnie Aurea Nana podobają ale jak będą szpecić to pójdą do Krainy Wiecznego Kompostu Widuję w ogrodach, nawet na moim osiedlu, ogromne, wieloletnie okazy zdrowo wyglądające...