Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:59, 30 maj 2024

Juzia napisał(a)

Ale nie tylko Ty robisz tetrisy

Dwa tyg temu przesadzałam jezówki... codziennie musiałam je podlewać, bo mdlały. Dopiero kilka dni wyglądają jakby żyły i rosły

Z bylinami jest nieco inaczej. One się płytko korzenią i rzeczywiście spore jest ryzyko omdlenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 16:06, 30 maj 2024

Haniu, nic a nic nie widać suszy, pięknie jest .
Gruszka_na_w... 20:47, 31 maj 2024

Judith napisał(a)
Haniu, nic a nic nie widać suszy, pięknie jest .

Do piękności droga wciąż jeszcze daleka, ale dzisiaj powiało nieco optymizmem. Godzinę padał taki nawet mocny deszcz, a kolejne dwie godziny siąpiło. Nawet pod drzewami zrobiło się mokro. Rośliny powinny nieco odżyć, a w studni uzupełnił mi się zapas deszczówki.

Chyba zaliczyłam ten sezon ogrodowy do straconych i jakoś trudno mi wywołać w sobie ekscytację.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magleska 22:12, 31 maj 2024

Na fotkach ogród wygląda bosko
dobrze ,że troszkę popadało -u mnie też -więc rośliny odżyją
Magara 23:16, 31 maj 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Chyba zaliczyłam ten sezon ogrodowy do straconych i jakoś trudno mi wywołać w sobie ekscytację.

Haniu, wciąż mamy wiosnę, hehe
Chociaż ja też się dziwnie czuję w ostatnim dniu maja z przekwitającymi orlikami, kuklikami i czosnkami. Zapączkowanymi różami, jeżówkami i niektórymi hortensjami. Bez tulipanów kwitnących u mnie o tej porze

Nic nie poradzimy.
Wg moich notatek u mnie pada od 10 dni - tyle dobrego
Iwonka 12:26, 01 cze 2024

Haniu wielkie brawa za odważną decyzję!!!
Wiesz, że byłam fanką jałowcowych wykrzykników w twojej kompozycji frontowej.
Uwielbiam strzeliste formy w ogrodzie, naturze.
I z wielką ciekawością przeczytałam dyskusję na temat kwestii wieku. U ciebie jak zawsze rozmowy z klasą mimo odmienności poglądów. Ech gdyby tak cały świat mógł się jakoś dogadać...
A wycięte iglaki są wynikiem twojej pięknej dojrzałości.
Można całe życie walczyć z wiatrakami, tylko pytanie po co.
Czasem lepiej przyznać, że tu jest moja granica, która nadal daje poczucie sprawczości.
I idziemy dalej mądrzejsi o kolejne doświadczenie, najlepiej z radością.
Akceptacja zmiany daje dobrą bazę na życie.
A wąskie kadry są równie fajne, ja uwielbiam. Twój ogród prezentuje się świetnie
Nie zaliczaj sezonu do straconych, przypomnij sobie ile w tym roku dał ci radości.
I jak dobrze wrócić z wakacji do swojej oazy
Margo2 01:29, 02 cze 2024

Juzia, mam wrodzoną słabość do filozofowania. Takie dysputy zawsze mnie pociągały, nawet bardziej niż ogrodowe rozkminki. Jeśli poczujesz natchnienie, to śmiało...wątek jest otwarty.
Nie chciałabym być mrówką. Cieszę się, że jestem homo sapiens. Myślenie jest fajne.

Tylko szkoda, że czasem takie dyskusje, wymiany poglądów powodują, że osoby się obrażają na siebie, albo na cały świat.

Też mam wrażenie, że to koniec czerwca
Ten rok jest zupełnie inny niż do tej pory
Część roślin kwitnie wcześniej, część normalnie, a część w ogóle nie zakwitła, albo kwitnie bardzo słabo.
Rabaty wyglądaj zupełnie inaczej niż zaplanowałam przez tę zmianę w kwitnieniu.
U mnie dzisiaj nareszcie popadało
Juzia 10:07, 02 cze 2024

Margo2 napisał(a)

Tylko szkoda, że czasem takie dyskusje, wymiany poglądów powodują, że osoby się obrażają na siebie, albo na cały świat.

To takie osoby nie powinny dyskutować bo skoro się obrażają, to nie chodzi im o wymianę poglądów a o narzucenie swoich "racji" innym
Tyle lat na forum i się jeszcze nie spotkałam z obrażeniem na cały świat. Były jakieś małe nieporozumienia ale to raczej wina tego, że emotki to nie to samo co wyraz twarzy Hahahaha!

Gruszka_na_w... 13:13, 02 cze 2024

Juzia napisał(a)

To takie osoby nie powinny dyskutować bo skoro się obrażają, to nie chodzi im o wymianę poglądów a o narzucenie swoich "racji" innym
Tyle lat na forum i się jeszcze nie spotkałam z obrażeniem na cały świat. Były jakieś małe nieporozumienia ale to raczej wina tego, że emotki to nie to samo co wyraz twarzy Hahahaha!

Miałaś długą przerwę od forum. Trochę się to pozmieniało.
Były nie tak dawno i takie osoby, które tak oburzały niektóre wpisy, że z automatu pozamykały wątki; część bez słowa pożegnania, a część po publicznym wyrażeniu oburzenia. Za dwa dni będziemy mieć rocznicę tego exodusu.
Swoją drogą w tym wszystkim najbardziej mnie rozbawiło funkcjonowanie na podwójnych nickach. Niektóre z nich są nawet starannie pielęgnowane od lat. Wszak nigdy nie widomo, kiedy może się przydać istnienie w dwóch osobach jednocześnie.
Ciągle obstaję przy swojej opinii, że ograniczanie wpisów na forum jedynie do kwestii stricte ogrodowych bardzo by zubożyło to miejsce. Ale rozumiem, że są tacy, którym to nie pasuje. Da się chyba jednak współistnieć bez wchodzenia sobie w szkodę.

Szczęśliwa jestem nad wyraz. Wczoraj mocno popadało. Przestało po południu, a nocą znowu nawiedził mnie spokojny opad deszczu.

Zakwitła pod koniec maja!

Odżyły nawet rośliny rosnące pod okapem.

Juzia 13:26, 02 cze 2024

Miałaś długą przerwę od forum. Trochę się to pozmieniało.
Były nie tak dawno i takie osoby, które tak oburzały niektóre wpisy, że z automatu pozamykały wątki; część bez słowa pożegnania, a część po publicznym wyrażeniu oburzenia. Za dwa dni będziemy mieć rocznicę tego exodusu.
Swoją drogą w tym wszystkim najbardziej mnie rozbawiło funkcjonowanie na podwójnych nickach. Niektóre z nich są nawet starannie pielęgnowane od lat. Wszak nigdy nie widomo, kiedy może się przydać istnienie w dwóch osobach jednocześnie.
Ciągle obstaję przy swojej opinii, że ograniczanie wpisów na forum jedynie do kwestii stricte ogrodowych bardzo by zubożyło to miejsce. Ale rozumiem, że są tacy, którym to nie pasuje. Da się chyba jednak współistnieć bez wchodzenia sobie w szkodę.

Szczęśliwa jestem nad wyraz. Wczoraj mocno popadało. Przestało po południu, a nocą znowu nawiedził mnie spokojny opad deszczu.

Serio?
A na jakie tematy były to wpisy?

Do mnie tylko raz doszły słuchy o jakiejś aferze na forum i w sumie dlatego wróciłam wtedy po dłuuugiej przerwie. Dostałam dziwnego maila Dalej nie wiem o co chodziło, ale wiem że pisała to jakaś niezrównoważona osoba i raczej jej już tu nie ma
O innych aferach nic mi nie wiadomo.

Dużo osób wtedy odeszło???