Tiaaaa
I dlatego, słysząc "ładna jesteś" jedna się ucieszy z komplementu a druga obrazi za seksistowskie traktowanie . A wystarczyłoby gdyby powiedziała, że nie życzy sobie/nie lubi takich komentarzy dotyczących wyglądu, bez nadawania im określonego znaczenia.
Sami sobie komplikujemy życie.
Słowo ma moc! Potrafi dać pocieszenie, motywację, wywołać uśmiech.
Ale słowo potrafi też zranić, zepsuć humor na cały dzień albo nawet spowodować lawinę zdarzeń.
Niektóre nazwy zawodów czy funkcji przez lata funkcjonowały w rodzaju męskim w języku polskim.
W naszym języku wystarczyło dodać przed rzeczownik Pani np Profesor , inżynier doktor itd.
Mi osobiście ta nowa moda nazywania tych funkcji czy zawodów nowotworzonymi słowami się nie podoba.
Czasami brzmią okropnie aż uszy bolą.
Marszałek-marszałkini
Górnik-górniczka
gość - gościni
Profesor -profesorka
Magister -magisterka
Nie sprawdzałam co na to Rada Języka Polskiego ale mojego dyplomu zmieniać nie będę.
Mgr. Filologii Polskiej
Lidia W.
Mnie się też podobało. Lubię takie dywagacje. Judith, mam dla Ciebie nową polecajkę serialową- The 8 show. Wytrzymaj pierwszy odcinek, nie zapowiada tego, co będzie dalej i można nieopatrznie zaprzestać oglądania.
Podsumowanie dnia:
wykarczowałam świerka i dwa sąsiadujące ze sobą jałowce. 3x 45 minut. A potem 2,5 godziny podlewałam ogród, bo wszystkie burze przechodziły bokiem. Padać ma w piątek.