Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 17:20, 02 cze 2024

Juzia napisał(a)

Mi na relacjach z ludźmi już nie zależy. Nie potrzebuję...ale też nikogo nie gumkuję... sami się wygumkowują

No wlasnie. To tez zauważyłam. Ja akurat jestem mocno miesozerna i weganizm to nie jest moja bajka ale zeby z takiego powodu robic afery i nie tolerowac? Glupie okropnie. Chyba wszystko sprowadza sie do tolerancji i akceptacji. Chcesz zyc tak to zyj. Ja chce zyc po swojemu to tak zyje. Do glowy nigdy by mi nie przyszlo by kogos "nawracać".
Juzia 19:31, 02 cze 2024

TAR napisał(a)

No wlasnie. To tez zauważyłam. Ja akurat jestem mocno miesozerna i weganizm to nie jest moja bajka ale zeby z takiego powodu robic afery i nie tolerowac? Glupie okropnie. Chyba wszystko sprowadza sie do tolerancji i akceptacji. Chcesz zyc tak to zyj. Ja chce zyc po swojemu to tak zyje. Do glowy nigdy by mi nie przyszlo by kogos "nawracać".

Dokładnie.
Jak się spotykamy z kimś "nowym" to często słyszę, że to ja żona "przekabaciłam" i że pewnie podjada coś po kryjomu. I wielce zdziwieni jak mówię, że jakby chciał jeść zwierzęta to by jadł, nic mi do tego. Ale tak to jest z ludźmi... generalizują za bardzo i każdy weganin to wegański aktywista

Ja też byłam mocno padlinożerna Bardzo mocno. Podroby wszelakie i nóżki wchodziły nawet. Zamiast deseru to boczek albo śledzie... Wszystko się zmieniło po jednym filmie
Gruszka_na_w... 20:37, 02 cze 2024

Juzia napisał(a)

Dokładnie.
Jak się spotykamy z kimś "nowym" to często słyszę, że to ja żona "przekabaciłam" i że pewnie podjada coś po kryjomu. I wielce zdziwieni jak mówię, że jakby chciał jeść zwierzęta to by jadł, nic mi do tego. Ale tak to jest z ludźmi... generalizują za bardzo i każdy weganin to wegański aktywista

Ja też byłam mocno padlinożerna Bardzo mocno. Podroby wszelakie i nóżki wchodziły nawet. Zamiast deseru to boczek albo śledzie... Wszystko się zmieniło po jednym filmie

No tak, podejrzenie "przekabacenia" to jest dopiero argument. I jak tu z takim dyskutować? Zaiste, trzeba mieć specyficzne wyobrażenie o męskiej psychice, żeby uznać mężczyzn za osobniki, które zawsze można wodzić na manowce.

Wegetarian i wegan wśród nas coraz więcej. Trend jest raczej wzrostowy. My wciąż jeszcze mamy mięso w jadłospisie (czerwonego jakieś szczątkowe ilości z okazji świątecznego wędzenia, na co dzień preferujemy białe i ryby), ale coraz częściej na stole pojawiają się dania wegetariańskie. Dieta wegańska jeszcze jest poza naszą gotowością wewnętrzną. Może kiedyś to się zmieni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:41, 02 cze 2024

TAR napisał(a)

Ja chce zyc po swojemu to tak zyje. Do glowy nigdy by mi nie przyszlo by kogos "nawracać".

Wszelakie nawracania zawierają w sobie element przymusu, a to kiepsko rokuje, jeśli chodzi o skuteczność.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:43, 02 cze 2024

Wafel napisał(a)
różnorodność wśród ludzi ważna jak bioróżnorodność w naszych ogrodach. Serdecznie pozdrawiam

W punkt! Buziaki!
Makao 21:34, 02 cze 2024

Oj z chęcią przeszłabym na wegetarianizm ale niestety. Jak dwa dni nie jem mięsa bo jakiś post jest to mam zawroty głowy.
Jak tylko zjem pętko kiełbasy to mi przechodzi.
Niestety nie wszystkie organizmy są stworzone do życia bez mięsa.

Mój mąż to już absolutnie. Naleśniki to starczają mu na 15 minut i znowu głodny jest. Przy nim to jestem wege bo naleśnikami się najadam i zwykłą sałatką warzywną też.
Po prostu muszę mięso choć na obiad zjeść żeby funkcjonować.
Anda 21:39, 02 cze 2024

Czasami nie jem mięsa, ale po pewnym czasie mi go brakuje jednak. Po prostu lubię kurczaka
Weganizm to nie dla mnie. Za bardzo lubię sery. Prawdziwe
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Juzia 21:47, 02 cze 2024

Makao napisał(a)
Oj z chęcią przeszłabym na wegetarianizm ale niestety. Jak dwa dni nie jem mięsa bo jakiś post jest to mam zawroty głowy.
Jak tylko zjem pętko kiełbasy to mi przechodzi.
Niestety nie wszystkie organizmy są stworzone do życia bez mięsa.

Trochę niemożliwe z punktu biologii
To raczej głowa
Ale głowę najgorzej przestawić.
Makao 21:58, 02 cze 2024

Juzia napisał(a)

Trochę niemożliwe z punktu biologii
To raczej głowa
Ale głowę najgorzej przestawić.

Głupi ten mózg
Magara 23:10, 02 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Po tym Twoim wpisie przejrzałam mój czerwcowy folder ze zdjęciami z zeszłego sezonu. Kwitły irysy, orliki, czosnki, kukliki, ostatnie tulipany, bzy, kaliny, krzewuszki i tawuły nippońskie. Ogród mienił się kolorami, a teraz jest głównie zieleń i jakieś pojedyncze byliny.

Haniu, też przeglądam zeszłoroczne zdjęcia Myślę o poszerzaniu rabat i zastanawiam się co by gdzie należało dosadzić żeby "teraz" kwitło. Tylko pojęcie "teraz" się zrobiło jakby bardziej mobilne

Ty masz dojrzały, piękny ogród, obronił się przed "dziwną" wiosną - to moje zdanie Ty czujesz dyskomfort, bo nie jest tak jak być powinno, i tak jak było w poprzednich latach.

Chyba do takich dyskomfortów musimy się przyzwyczajać
Równo rok temu u mnie przymrozek był...