Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:50, 26 cze 2024

Magara napisał(a)

Haniu, czy ja dobrze odbieram Twoje widoki stwierdzeniem, że pory roku wróciły na swoje tory? Bujności masz stosowne do lata

Też mam wrażenie, że wegetacja wraca do swojego zwykłego tempa. Jeśli są jakieś odchylenia, to raczej minimalne; tydzień, góra dwa.
Wiosną zaprosiłam do ogrodu dwie róże perskie. Jedna zastąpiła rosnącą przy tarasie Eden Rose (coś jej podgryzło korzeń), a druga wykarczowaną odmianową rosę rugosę, która dawała nadmierne odrosty korzeniowe w dalekiej odległości od swoich korzeni. Oba krzaczki ładnie się przyjęły, zagęściły i zapączkowały. Ta przy tarasie zaczęła kwitnienie.
róża perska rabatowa SEE YOU IN PINK; pokazały się też pierwsze kwiatki floksów

Przez najbliższe dni lato da nam w kość. Temperatura ma dobić do 40 stopni. Nie lubię takich upałów. Rośliny pewnie też. Dobrze, że się wspomagają w częściowym zacienieniu.

Byliny trzeba będzie wspomagać wieczornym podlewaniem.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:56, 26 cze 2024

I takie tamy z ogrodu o zachodzie słońca.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:34, 26 cze 2024

Pracowite popołudnie za mną. Pan przywiózł 3,5 kubika drewna i trzeba było je ułożyć w drewutni. Na szczęście po południu słońce się skryło za chmurami i dało się pracować. Pod ręką była litrowa butelka z elektrolitami.
W przyszłym tygodniu będzie kolejna dostawa tej samej wielkości.
Z aktualności ogrodowych: trawnik zaczął wysychać.
Magara 23:12, 26 cze 2024

Róża perska wygląda ślicznie, zadowolona z niej jesteś czy to tylko jeden kwiatek póki co i nie masz jeszcze zdania?
Róż chcę więcej, ale nie wiem kiedy znajdę czas na "brzuszkowanie" W tych upałach nawet planowanie średnio mi wychodzi Jak pada też mi w2ychodzi średnio

Noszenia drewna w tych upałach współczuje - też mnie czeka przeniesienie 6 metrów pod wiatę, ale czekam na lepszy moment

Informacja o trawniku - szokując trochę, przecież u Ciebie jednak trochę padało???
Ale dziś zrobiłam sobie spacer po rabatach - zdziwiło mnie, że niektóre rośliny ewidentnie domagają się wody. U nas padało ostatni miesiąc, praktycznie dzień w dzień. Ostatni, mocny deszcz był w sobotę, w niedzielę poprawka mżawkowa. Mamy środę. jak to możliwe, że rośliny zwisają???
antracyt 08:16, 27 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Lada dzień będę wykopywać sadzony jesienią czosnek. Bobu i agrestu starczy jeszcze na jeden seans filmowy. Na szczęście zaczyna owocować cukinia. Lubię ja wykorzystywać w kuchni. Na pomidory i ogórki trzeba jeszcze trochę poczekać.

Różyczki dla Ciebie, bo lubisz.

Wciąż nie wiem, czy to Kimono, czy nie. Jedno jest pewne. Wciąż zachwyca mnie jej kolor.

Za różyczki dziękuję
Widziałam, że nówka orientalna też już w kwiatach. Daj znać, jak długo się one na krzaczku utrzymują. Moja już skończyła pierwszy rzut kwiecia i zbiera się bidula po ataku jakiegoś szkodnika, który masakryczne podziurawił jej liście.

Jak wyglądają u Ciebie cebule? Moje już mają suche szczypiory. Czyżby czas na wyrywanie? Znowu będzie dylemat co dać w ich miejsce
TAR 09:10, 27 cze 2024

Hania u Ciebie to mozna odpoczywac. Lubie duzo, gesto, zacisznie. Mozna mysli pogubic i glowe odciażyc

Daga u nas tez padalo nawet chyba wiecej niz u Ciebie, ziemia na mokrych rabatach jest mokra, na tych bardziej suchych albo pyl albo delikatnie wilgotna. A na mokrej tez niektore rosliny maja zwisłe liscie. Szczegolnie te co wola polcin a jednak troche tego słonca przez 2 czy 3 godziny im wpada.
Gruszka_na_w... 10:35, 27 cze 2024

Magara napisał(a)
Róża perska wygląda ślicznie, zadowolona z niej jesteś czy to tylko jeden kwiatek póki co i nie masz jeszcze zdania?
Róż chcę więcej, ale nie wiem kiedy znajdę czas na "brzuszkowanie" W tych upałach nawet planowanie średnio mi wychodzi Jak pada też mi w2ychodzi średnio

Wiosną wsadziłam dwie róże perskie gołym korzeniem. Krzaczki nie były jakoś specjalnie wypasione.
See you in pink była drobniejsza. Teraz jest taka

Druga to Orienta Magnolia. Ta w ciągu dnia ma trochę więcej słońca. Ma mnóstwo pączków, które lada moment się rozwiną.

Magara napisał(a)
Noszenia drewna w tych upałach współczuje - też mnie czeka przeniesienie 6 metrów pod wiatę, ale czekam na lepszy moment

Rano, kiedy pan przywiózł drewno, byłam nieco przerażona. Rozładunek odbywa się na płachcie rozłożonej na podjeździe do garażu. Ułożenia drewna nie można odkładać, bo zostalibyśmy wykluczeni komunikacyjnie. Wbrew moim obawom nie było tak źle. Zachmurzyło się i zaczął wiać wiatr. Pracowało się w miarę normalnie; trzeba było tylko dbać o nawadnianie.

Tyle ułożyłam- to będzie drewno na sezon 2025/286

Od zeszłego roku suszy się drewno na ten sezon. Jest już srebrne.

Magara napisał(a)
Informacja o trawniku - szokując trochę, przecież u Ciebie jednak trochę padało???
Ale dziś zrobiłam sobie spacer po rabatach - zdziwiło mnie, że niektóre rośliny ewidentnie domagają się wody. U nas padało ostatni miesiąc, praktycznie dzień w dzień. Ostatni, mocny deszcz był w sobotę, w niedzielę poprawka mżawkowa. Mamy środę. jak to możliwe, że rośliny zwisają???

Ostatni solidniejszy opad deszczu miałam 3 czerwca. Potem zdarzały się jedynie pokropienia. Glina po wysuszeniu tworzy dosyć twardą skorupę. Potrzebuje czasu, żeby namoknąć i przepuścić wilgoć głębiej.
U Ciebie padało, ale pod wpływem ciepła ta wilgoć szybko odparowuje. Duchota pewnie ma wpływ na to omdlewanie.
Gruszka_na_w... 10:48, 27 cze 2024

antracyt napisał(a)

Za różyczki dziękuję
Widziałam, że nówka orientalna też już w kwiatach. Daj znać, jak długo się one na krzaczku utrzymują. Moja już skończyła pierwszy rzut kwiecia i zbiera się bidula po ataku jakiegoś szkodnika, który masakryczne podziurawił jej liście.

Jak wyglądają u Ciebie cebule? Moje już mają suche szczypiory. Czyżby czas na wyrywanie? Znowu będzie dylemat co dać w ich miejsce

Póki co róże u mnie jeszcze zdrowe, choć bardzo odchorowały ten dziwny sezon zimowo-wiosenny. Wciąż odkrywam kolejne suche gałęzie i pędy wewnątrz krzaczków.
O kondycji róż perskich dam znać. Na nówki zawsze zwracam szczególną uwagę.

Aktualny stan cebul jest taki; szczypior zaczął się łamać, więc pewnie na dniach będę je wykopywać i podsuszać. Chyba wykopię czosnek i cebulę hurtowo.

żółta

czerwonej zostało niewiele, bo sukcesywnie jest wykorzystywana w kuchni.

Czosnek już zasycha.

Możesz wysiać w ich miejsce facelię. Będziesz miała dwa w jednym: zielony nawóz i piękną łączkę kwietną z pożytkiem dla pszczół.

Warzywnik spisuje się nieźle. Staram się pilnować podlewania.
fasola tyczna i pory z własnych sadzonek

selery i buraki

fasolka szparagowa

Gruszka_na_w... 10:59, 27 cze 2024

Pomidory w gruncie i cukinia

pomidory w donicach pod okapem

dynie Hokkaido i piżomwa

Gruszka_na_w... 11:05, 27 cze 2024

TAR napisał(a)
Hania u Ciebie to mozna odpoczywac. Lubie duzo, gesto, zacisznie. Mozna mysli pogubic i glowe odciażyc

Pojawiają się wreszcie motyle. Jest mnóstwo pszczół i trzmieli. Wakacyjne klimaty.

Ogrodowy rekordzista. Kwitnie od połowy maja. Plamki na trawniku.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies