Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 13:59, 16 wrz 2024

Tak, wiem. Wczoraj juz po moim wpisie odpaliły sie zbiorki.
A sasiadowi moze jak zapali sie komin to zrozumie, bo widac ze co na podjezdzie to i w glowie. Totalny beton.
Gruszka_na_w... 15:50, 16 wrz 2024

TAR napisał(a)

A sasiadowi moze jak zapali sie komin to zrozumie, bo widac ze co na podjezdzie to i w glowie. Totalny beton.

Mój kominiarz podczas niedawnej wizyty powiedział prawie to samo. Czasem słów brak...
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:57, 16 wrz 2024

Z aktualności ogrodowych:
Udało się nam z Emem spionizować na zapłociu dwa drzewa: jarząba szwedzkiego i pospolitego. Opatuliłam pień włókniną, a wokół niej zrobiłam pętlę i podwiązaliśmy po skosie do dwóch zabetonowanych słupów ogrodzenia. Kiedy ziemia obeschnie, uzupełnię ubytki gruntu wokół pni.

Śliwy wiśniowej niestety nie da się spionizować. Była wielopienna od wysokości 50 cm, a rozpiętość korony wynosiła około 4-5 m. Zaczęłam dwuręcznym sekatorem usuwać drobniejsze gałęzie, które udało mi się dosięgnąć z ziemi. Na prace z drabiny nie ma chwilowo warunków. Grunt jest niestabilny. Te grubsze gałęzie usunę piłą elektryczną. Dobrze, że narzędzia są pod ręką. Będzie co zrębkować.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 16:15, 16 wrz 2024

Haniu masz rozdrabniacz do gałęzi?
Gruszka_na_w... 16:19, 16 wrz 2024

Juzia napisał(a)
Haniu masz rozdrabniacz do gałęzi?

Mam spory park maszynowy. Jest i rozdrabniacz. Bardzo ułatwia mi życie. Wiosną mam sporo gałęzi po przycinkach w sadzie i ogrodzie.
Juzia 16:34, 16 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam spory park maszynowy. Jest i rozdrabniacz. Bardzo ułatwia mi życie. Wiosną mam sporo gałęzi po przycinkach w sadzie i ogrodzie.

A jaki dokładnie?
I czy mocno mieli?
Nie chcę takiego co kroi tylko na kawałki.
Gruszka_na_w... 16:39, 16 wrz 2024

Juzia napisał(a)

A jaki dokładnie?
I czy mocno mieli?
Nie chcę takiego co kroi tylko na kawałki.

To musisz nabyć model spalinowy.
Te rębaki kosztujące w okolicach kilkuset złotych nie tną słomy z traw i nie mielą np. ściętych bylin (zbyt miękkiego materiału). Najlepiej sobie radzą z twardymi gałązkami o średnicy 2-4 cm. Te cieńsze czasem się tylko nadłamują. Mnie to nie przeszkadza, bo zrębki wracają na rabaty w postaci niezbyt eleganckiej ściółki. U mnie między roślinami jej nie widać.
Judith 18:20, 16 wrz 2024

W nocy do rana padało, ale niezbyt obficie. Teraz od paru godzin nie pada, wieje średnio. Woda na połowie działki od zachodniej strony wciąż stoi (powyżej kostek). Te rozlewiska na drodze, które zwykle pokazuję obsychają niespiesznie.[…].

Najważniejsze, że woda powoli u Ciebie znika.
Teraz fala zbliża się do Wrocławia. Mama przysłała mi zdjęcia - mocno podwyższony jest poziom wody w Odrze, ale na razie dramatu nie ma. Most Uniwersytecki jest remontowany, więc ściągali rusztowanie remontowe, by woda swobodnie płynęła.
Juzia 18:20, 16 wrz 2024

To musisz nabyć model spalinowy.
Te rębaki kosztujące w okolicach kilkuset złotych nie tną słomy z traw i nie mielą np. ściętych bylin (zbyt miękkiego materiału). Najlepiej sobie radzą z twardymi gałązkami o średnicy 2-4 cm. Te cieńsze czasem się tylko nadłamują. Mnie to nie przeszkadza, bo zrębki wracają na rabaty w postaci niezbyt eleganckiej ściółki. U mnie między roślinami jej nie widać.

Uuuu... szkoda, że takie słabe, bo mi głównie o miskanty chodzi.
No nic. Poszukam może recenzji gdzieś na yt i wtedy zdecyduję.

Dzięki!
Gruszka_na_w... 20:10, 16 wrz 2024

Juzia napisał(a)

Uuuu... szkoda, że takie słabe, bo mi głównie o miskanty chodzi.
No nic. Poszukam może recenzji gdzieś na yt i wtedy zdecyduję.

Dzięki!

Rębaki kiepsko sobie radzą ze słomą. Z tego powodu Mała Mi nabyła sieczkarnię, a Marta młynek do mielenia słomy. Ten młynek jest rewelacyjny. Marta pokazywała ścinki. Były idealnie poszatkowane.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies