Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 10:32, 21 wrz 2024

Tess napisał(a)
Wow! Jak u Ciebie dużo kwiatów jeszcze kwitnie!

Dużo jest hortensji, sporo róż i rozchodników, trochę astrów i bodziszków Rozanne. Reszta bylin to pojedyncze sztuki. Najwięcej jest zielonego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 11:57, 21 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ta rabata z brzozą chyba moja ulubiona w tym roku

Ambrowiec raczej nie przebarwia się z powodu suszy.
U Ciebie cały ogród jeszcze w żywych kolorach, a Ambrowiec się przebarwia.
U mnie wszystko już brązowe... a ambrowiec dalej zieloniutki
Roocika 15:35, 21 wrz 2024

Hania, dawno mnie nie było a Twój ogród jak zachwycał tak zachwyca.

Trzymam kciuki za brak strat.
Joku 19:35, 21 wrz 2024

Korzeń karczowałaś "własnymi rękoma"? Podpytuję bo czeka mnie karczowanie jodełki. Odkopujesz trochę i przycinasz korzenie?
Gruszka_na_w... 20:05, 21 wrz 2024

Joku napisał(a)
Korzeń karczowałaś "własnymi rękoma"? Podpytuję bo czeka mnie karczowanie jodełki. Odkopujesz trochę i przycinasz korzenie?

Własnymi rękoma. To upiorna robota. Zostawiam sobie zawsze ok. 30-40 cm pieńka, a 60-70 cm wokół niego zaczynam podkopywanie ziemi. Jeśli trafię na drobne korzenie, to odcinam je sekatorem dwuręcznym. Ziemię wokół karpy (między korzeniami) wybieram też małą łopatką. Łatwiej jest wtedy odcinać korzenie. Grube korzenie odcinam piłą elektryczną. Dzisiaj trafił mi się egzemplarz o 20 cm średnicy. Godzinę się z nim mordowałam. W użyciu była też siekiera i piła "lisi ogon". Po 3 godzinach karpa korzeniowa była wyciągnięta.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:07, 21 wrz 2024

Roocika napisał(a)
Hania, dawno mnie nie było a Twój ogród jak zachwycał tak zachwyca.

Trzymam kciuki za brak strat.

Asiu Dzięki za odwiedziny. Byłam przedwczoraj u Ciebie i oglądałam piękna rabatę przy wjeździe. Mam nadzieję, że obu nam powróci radość z ogrodowania. Ściskam mocno!
Gruszka_na_w... 20:10, 21 wrz 2024

Juzia napisał(a)

Ta rabata z brzozą chyba moja ulubiona w tym roku

Ambrowiec raczej nie przebarwia się z powodu suszy.
U Ciebie cały ogród jeszcze w żywych kolorach, a Ambrowiec się przebarwia.
U mnie wszystko już brązowe... a ambrowiec dalej zieloniutki

Na brzozowej były roszady połączone z karczowaniem. Połowa wygląda nieźle, a ta druga część powinna zacząć wyglądać za rok. Oby!
No właśnie zaskoczył mnie ten ambrowiec. Zawsze najdłużej był zielony, a w tym roku taka niespodzianka.
Judith 20:17, 21 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Własnymi rękoma. To upiorna robota. Zostawiam sobie zawsze ok. 30-40 cm pieńka, a 60-70 cm wokół niego zaczynam podkopywanie ziemi. Jeśli trafię na drobne korzenie, to odcinam je sekatorem dwuręcznym. Ziemię wokół karpy (między korzeniami) wybieram też małą łopatką. Łatwiej jest wtedy odcinać korzenie. Grube korzenie odcinam piłą elektryczną. Dzisiaj trafił mi się egzemplarz o 20 cm średnicy. Godzinę się z nim mordowałam. W użyciu była też siekiera i piła "lisi ogon". Po 3 godzinach karpa korzeniowa była wyciągnięta.

Łobosz! To się umordowałaś!
TAR 20:34, 21 wrz 2024

U mnie 2 ambrowce od strony bajora czerwone a te na froncie zielone. Nowe 3 szt., ktore dzis posadzilam tez zielone jeszcze. Rok temu bylo podobnie. Rozne rodzaje gleby prawdopodobnie. Te "nadbajorne" maja bardziej zimna i mokra ziemie z zielona glina. Te frontowe ciepla ziemia ale tez mokra.
Gruszka_na_w... 20:53, 21 wrz 2024

Judith napisał(a)

Łobosz! To się umordowałaś!

Gdyby nie to, że bardzo mi zależało na przesłonięciu tej dziury w nasadzeniach i posadzeniu tam jarząba, to pewnie bym się poddała. Co 15 minut robiłam sobie przerwę na medytacje wyrównujące oddech.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies