Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Basieksp 10:56, 17 wrz 2024

TAR napisał(a)
My jak zwrocilismy grzecznie sasiadom uwage o palenie smieci dostalismy propozycje nie do odrzucenia cyt. obicia mordy. Wiec juz przestalam rozmawiac czy prosic od razu bede wzywac policje, u nas nie ma strazy gminnej.I mam w nosie czy ktos uzna mnie za donosicielke. Mam prawo do zdrowego mieszkania bez smieciowego dymu, bo im nie chce sie plastikow i kartonow wrzucic do workow. Sasiedzi o tym wiedza, bo napisalam to na grupie sasiedzkiej na fb, od tego czasu mam wzgledny spokoj Na pewno cykaja sie kiedy jestesmy w domu, nie mam wplywu kiedy jestesmy w pracy.

Bardzo dobrze. U mnie na szczęście wystarczyła zwykła rozmowa z sąsiadem. Ale są u nas na wiosce ludze, którzy palą śmieci, czasami jest tylko smród i nie do końca wiadomo kto smrodzi. Niby już dymu nie ma a smród długo się utrzymuje. Ja na takie zapachy jestem mocno wrażliwa i od razu jestem mocno wkurzona. Też nie ma u nas żadnej straży gminnej, a przydała by się. Dziwię się ludziom, bo wszystko śmieciarki zabierają nawet nadmiar, tego co się do pojemnika nie zmieści.
Polon 10:57, 17 wrz 2024

Tar - to w obecnej lokalizacji masz takich fajnych sąsiadów?

A co do ocalałego domu dzięki korzeniom magnolii, to dla mnie jest coś co pod kategorię cudu podchodzi.
Polon 11:00, 17 wrz 2024

Basieksp napisał(a)

Dziwię się ludziom, bo wszystko śmieciarki zabierają nawet nadmiar, tego co się do pojemnika nie zmieści.

Bo to czasem nie jest kwestia pozbycia się smieci, tylko pozyskania materiału opałowego
Basieksp 11:27, 17 wrz 2024

Polon napisał(a)

Bo to czasem nie jest kwestia pozbycia się smieci, tylko pozyskania materiału opałowego

Tylko to żadnych korzyści nie przynosi, bo ciepło z takich śmieci to raczej żadne podobnie jak mokre drewno.
TAR 11:42, 17 wrz 2024

Polon napisał(a)
Tar - to w obecnej lokalizacji masz takich fajnych sąsiadów?

A co do ocalałego domu dzięki korzeniom magnolii, to dla mnie jest coś co pod kategorię cudu podchodzi.

No niestety sa jedni tacy, zamieszkali pierwsi i uwazaja sie za panow calej ulicy, strasznie im nie na reke, ze pojawili sie inni sasiedzi, bo mogli robic syf bez konsekwencji. Pozostali sasiedzi sa spoko. I nie dam sobie powiedziec, ze wychowanie, wyksztalcenie i obycie kulturalne nie ma tu zadnego znaczenia. Pewnie rozumiecie co mam na mysli
TAR 11:47, 17 wrz 2024

Polon napisał(a)

Nasi pala, bo sa po prostu leniwi, jak przyjezdzaja kartony po meblach ze styropianem i folia wola to spalic niz sie nameczyc, podzielic i powkladac do workow. Poza tym pala niepotrzebne graty z garazu, bo tez im sie nie chce kilka kilometrow zawieźć na PSZOK. Żyja w chlewie i robia chlew z okolicy.
Na szczescie miedzy nami jest droga i kawalek mojej dzialki, no i ściana z 1 oknem. Przerabane maja ci nowi graniczacy bezposrednio.
Gruszka_na_w... 21:10, 17 wrz 2024

Polon napisał(a)

Po otwarciu tej strony obejrzyj film Martina Saifrta z 16 czerwca 2023 . Magnolia roztacza cień nad kompletem białych mebli z wikliny stojących na tarasie· Widać ją w pierwszym kadrze filmu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:16, 17 wrz 2024

Kochane dziewczyny , uważnie przeczytałam wszystkie Wasze posty, ale nie mam teraz głowy do zajmowania się głupotą ludzką. To może poczekać na spokojniejsze czasy. Przy obecnym napięciu mojego systemu nerwowego mogłoby się to źle skończyć zarówno dla pierwszego lepszego głupka, który by się nawinął, jak i dla mnie. Spokojnego wieczoru i dzięki za odzew i słowa wsparcia na Fb Ewy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Tess 18:53, 18 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Po otwarciu tej strony obejrzyj film Martina Saifrta z 16 czerwca 2023 . Magnolia roztacza cień nad kompletem białych mebli z wikliny stojących na tarasie· Widać ją w pierwszym kadrze filmu.

Matko, jak tam pięknie było!

Jak się porówna zdjęcia i ten film, to dopiero widać, że ogrodu pomiędzy domem a strumieniem (de facto to rzeczka Wilczka?) nie ma. Ba, działki nie ma
To cud, że dom ocalał.
To nieprawdopodobne, w jakiego potwora potrafi się zamienić taki klimatyczny, szemrzący po kamieniach strumyczek.
Makao 19:30, 18 wrz 2024

Co do dymu z komina to powiem szczerze że jak my jeszcze mieliśmy kopciucha to jakoś dym nam nie przeszkadzał ale od kiedy wymieniliśmy na piec gazowy to już dym z kopciuchów sąsiedzkich nas po prostu wkurza.
Na szczęście takich kopciuchów mamy tu coraz mniej. Może 2 -3 sąsiadów.
Choć jak sezon grzewczy się zbliża to wiatr niesie dym z okolicy. U nas kontrole są częste więc ludzie boją się palić śmieci a i donoszą chyba też na siebie bo zdarza się że napiszą w gazetach o nowych odkryciach paleniskowych