Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:49, 20 kwi 2017

chagall napisał(a)
Haniu, pozwól, że ja też będę oswajała się z berberysami u Ciebie
Myślę o nich już od dawna, a jeszcze nie mam, chociaż mam pomysł, gdzie je posadzić.
Czy przy srebrnych świerkach będzie im dobrze? Jakie odmiany byś poleciła?

Najmniej przekonania mam do odmian żółtolistych. Są bardzo wrażliwe na słońce- latem mają przypalone liście albo je zrzucają.

Lubię kolumnowe Erecty, red Pillar, orange rocket. Dobrze wyglądają wśród rozplenic i na wrzosowisku. W eleganckim miejscu dobrze sprawdzają się niewielkie kuliste bordowo/czerwonolistne Admiration i Bagatelle. Te mam na froncie razem z rozchodnikiem okazałym i imperatą red baron i zwykłą.
Uwielbiam fontannowy pokrój zielonolistnych green carpet. Te mam posadzone w trójkącie w towarzystwie traw.
W żywopłocie nieformowanym mam berberys Ottawski. Ten jest wysoki. Powyżej 2m.

Wszystkie bardzo szybko startują i przepięknie się przebarwiają jesienią.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AnnaCh 22:50, 20 kwi 2017

Już siewki werbeny?
A piwonie jakie już duże
Gruszka_na_w... 22:59, 20 kwi 2017

mira napisał(a)
Łał ale postanowienia czynisz - będę ciekawa efektów. Gnojówek jeszcze nie rób jest strasznie zimno niech pokrzywa jeszcze rośnie z tydzień potem jak się ociepli w mig się sfermentuje - tak mi się zdaje. Ja na razie dostałam złoto od konia i zalałam na tzw. herbatkę więc mam na cały sezon ale nic nie zasilam na razie.
Widziałam serduszę buuuuuuu u mnie dziś ma być mróz zobaczymy co mi zostanie

a ! co byś chciała - co mogę Ci przywieść do Wojsławic ? proszę listę chciejstw

Mira, dzięki za rady. Faktycznie, nie przyspieszę procesów chemicznych. zaczekam na wyższe temperatury. Kiedy TML ma zlot w Wojsławicach? U mnie zwykły lilak, Palibin i l. węgierski jeszcze w powijakach.
Co mi przywieść? Siebie! I Garysię. Wiesz, że ja się nie znam na bylinach. Nie wiem nawet, o co by można prosić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 23:03, 20 kwi 2017

Werbena jest rośliną jednoroczna. Pamiętam!
Gruszka_na_w... 23:04, 20 kwi 2017

Aniu, sfotografowałam najbardziej okazałą piwonię. Po cichu liczyłam na siewki werbeny. Marzenia czasem się spełniają.
roma2 23:05, 20 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Te widoki to to, co Tygrysy lubią najbardziej.
Haniu, jakaż zbieżność myśli i postanowień . I zamówień internetowych .
mira 23:06, 20 kwi 2017

14 maja w niedzielę - będziemy jak się nic nie wydarzy - jak to bylin nie znasz nie możliwe

Gruszka_na_w... 23:07, 20 kwi 2017

Makusia napisał(a)
Werbena jest rośliną jednoroczna. Pamiętam!

Makusiu, w naszym klimacie! W sprzyjających okolicznościach przyrody może odbić od korzenia. Też zostawiłam. te korzenie. Ścięłam tylko górę, a zostawiłam korzeń i 10 cm łodyżkę. Tak profilaktycznie.
anka_ 23:08, 20 kwi 2017

Uwielbiam fontannowy pokrój zielonolistnych green carpet. Te mam posadzone w trójkącie w towarzystwie traw....
Wszystkie bardzo szybko startują i przepięknie się przebarwiają jesienią.

Green Carpeta kocham za wszystko, cudowny jest. A co to za trawka?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
AnnaCh 23:09, 20 kwi 2017

Aniu, sfotografowałam najbardziej okazałą piwonię. Po cichu liczyłam na siewki werbeny. Marzenia czasem się spełniają.
No ja tez na nie liczę, bo nie wysiałam w tym roku w domu, a Makusi obiecałam
A tak poważnie, to my o nich marzymy, a dziewczyny się jej pozbyć nie mogą, ciągle się wysiewa