Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 12:38, 26 maj 2017

gąsienice dorodne...były.... brrrr - przyśnić się mogą razem z tym kokonem

Obcięłam mojego palibina w ubiegłym roku, po kwitnieniu, teraz kwitnie ale jakby bardziej w środku, pędy kwiatowe nie są w stanie dotrzymać kroku wysokością tym liściowym. Co źle zrobiłam?
Gruszka_na_w... 21:23, 26 maj 2017

Mathildis napisał(a)

niepilnowana werbena sieje już postrach na całym ogrodowisku, a i naparstnice czy orliki to też nie takie niewiniątka jakby się mogło wydawać Natura jest wielka.

Mam już multum siewek werbeny , a w tym roku po raz pierwszy spodziewam się kwitnienia naparstnic. Będzie się działo.

O tej porze roku na szczęście jest przewidywalnie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:29, 26 maj 2017

Gosiek33 napisał(a)
gąsienice dorodne...były.... brrrr - przyśnić się mogą razem z tym kokonem

Obcięłam mojego palibina w ubiegłym roku, po kwitnieniu, teraz kwitnie ale jakby bardziej w środku, pędy kwiatowe nie są w stanie dotrzymać kroku wysokością tym liściowym. Co źle zrobiłam?

Okropne te gąsienice, fuj. Palibinowi pod koniec kwitnienia ścinam tylko kwiatki. One mają do 10 cm długości i jest ich sporo, więc trzeba się nadziubać. Palibin to miniaturka lilaka. Mój chyba osiągnął docelową wysokość, więc gałęzi mu nie ciacham.
Ale...posadziłam go 4 lata temu i teraz skojarzyłam, że dopiero w zeszłym roku zaczął porządnie kwitnąć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:37, 26 maj 2017

Miałam dzisiaj przyjemność obserwowania kąpieli pewnej parki.

Ciekawe doświadczenie.

Gruszka_na_w... 21:48, 26 maj 2017

Trzeba było podlać ogród. Na podwyższonych rabatach jest bardzo sucho. Kolejny oprysk PW zrobiony. Nie ma jak pielić, a chwasty rosną. Zwłaszcza lebioda i oset.
Obawiam się, że jeszcze parę dni bez deszczu i zacznie żółknąć trawa.
I takie tam na koniec.
Basilikum 22:00, 26 maj 2017

ale sliczne fotki ptaszkom zrobilas
a ogrod pieknie majowy
vita 09:07, 27 maj 2017

Wszystko dałoby się ogarnąć gdyby nie susza. Mam podobny problem z glebą, chwasty tylko inne Dobry sposób masz na pierwsze zadarnianie, też miejscami stosowałam. Pięknie podpatrzyłaś kąpiel ptasią, ale informacjami o kunach to mnie lekko przeraziłaś. Nic to, cieszmy się umykającym majem
Gosiek33 21:48, 27 maj 2017

Fantastyczną parkę zdybałaś
tulucy 22:15, 27 maj 2017

Piękne Twoje widoki...

U nas padało wczoraj i we środę, i to dość solidnie. Ziemia wilgotna.
Gruszka_na_w... 22:16, 28 maj 2017

Iza, ogród wydoroślał.

Widok o zachodzie słońca

I w samo południe

Vivo, cieszę się tym majem, ale moja radość byłaby większa gdyby spadło trochę majowego deszczu.
Moje rośliny po cichu szepczą
"Co pokropi deszcz majowy, jestem wyższa o pół głowy". Od kilku tygodni nie padało. Wieczorem biegam z wężem i konewkami, a w dzień siedzę pod cieniówką na tarasie. Cień mam tylko po zachodniej stronie budynku- do 14. Potem słońce jest wszędzie.

Gosiek, wciąż dybam na parki. czasem się udaje, a czasem nie.

Lucy, deszczu zazdroszczę. U mnie wciąż goły błękit, bez chmurki.Stokrotki afrykańskie się cieszą.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies