Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:35, 03 lut 2019

Przed chwilą wróciłam z podwórka. Otrzepywałam iglaki ze śniegu. Śnieg gęsto pada od paru godzin.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:04, 03 lut 2019

mira napisał(a)

Nie wiem gdzie byłaś ale cudnie tam. Mam dylemat odwieczny bo ja wróciłam z krainy zimowej z gigantyczną ilością śniegu - nigdy tyle nie widziałam - góry w zimie też są zjawiskowe ale to zupełnie inna bajka.
Teraz spokojnie wypatruję dnia na ogrodowe cięcia.

A! a budki lęgowe chyba jeszcze można czyścić co?

Nigdy nie byłam na wyjeździe w ciepłe rejony zimową porą. To był pierwszy raz. Byłam w najcieplejszym rejonie południowej Hiszpanii. Z wypoczynku zimowego w górach korzystałam chętnie, kiedy jeździłam na nartach zjazdowych. Od kiedy przerzuciłam się na narty biegowe, mogę z nich korzystać na miejscu.
Rozumiem teraz Gabrysię i jej wyprawy jesienno- zimowe w ciepłe rejony Europy. To przyjemne ciepło (nie upał i skwar), słońce i kolory dają niesamowitego "kopa" energetycznego. Jest cisza, nie ma dzikich tłumów, hałasów. Można się spokojnie delektować radością życia. W tym momencie życia, w jakim jestem obecnie, taka opcja jest dla mnie lepsza.
Dodatkowym atutem takiego wyjazdu są ceny. Przelot kosztował 70 zł, tydzień noclegów tyle, co w wysokim sezonie jedna doba.
Na czyszczenie budek teraz jest akuratna pora.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Muszelka 23:08, 03 lut 2019

Gruszko, z wypiekami na twarzy obejrzałam Twoją fotorelację z zimowej wyprawy Bije z niej energia, kalejdoskop kolorów i radość życia. Wspaniałe klimaty, wspaniała wyprawa!
Dziękuję!
mrokasia 09:39, 04 lut 2019

U mnie też dziś wszystko pokryte mokrym, ciężkim śniegiem... a już było tak przedwiosennie, w sobotę 7 stopni, gdyby nie deszcz posadziłabym może te swoje tulipany .

Ja uwielbiam wyjazdy w ciepłe miejsca właśnie w okresie jesienno-zimowym. Jeśli tylko czas i finanse pozwalają wyjeżdżamy raz jesienią a raz w okolicach lutego. Super sprawa. Oboje nie lubimy zimy, nie jeździmy na nartach a w lato korzystamy z własnego ogródka .

mikina34 09:47, 04 lut 2019

Narty biegowe? Szkoda, że nie mieszkam poza miastem, bo to przecież świetny zamiennik biegania tylko ze śniegiem krucho... chociaż dzisiaj jak odsłoniłam roletę doznałam lekkiego szoku, napadało 25cm śniegu , niestety już się topi
Kawa 11:23, 04 lut 2019

wow u cciebie też snieg
to znaczy że do mnie dopiero przyjdzie
a tyle co stopniał
macham
wyjazd cudny!
Agania 11:44, 04 lut 2019

Pooglądałam zimowe widoki, ogród w śniegu zatopiony piękny, a miskanty dumnie
wyglądają i uroczo im z tym pochyleniem

Warto było zostać u ciebie na dłużej...ach te klimaty z flamenco
Zakrecona 11:59, 04 lut 2019

" target="_blank" rel="nofollow">

Witam się Haniu u Ciebie

Trochę poczytałam, dużo pooglądałam. Podziwiam za ogrom włożonej pracy i to, że Twój ogród powstawał jeszcze przed zakończeniem budowy

Jak szerokie są te trawiaste ścieżki ze zdjęcia powyżej? Nie widzę żebyś miała tam jakieś ekobordy wkopane, tylko kanciki chyba?
Gruszka_na_w... 20:28, 04 lut 2019

Muszelko, ciesze się, że też Ci się spodobały Tamtejsze klimaty.

Kasiu, opcja zimowego wypoczynku w ciepłej okolicy też bardzo mi przypadła do gustu.

Monia, dzisiaj pobiegałam godzinkę na nartach. Było cudownie.

Kawciu, w nocy dosypało ze 20 cm. W dzień było 5 na plusie, a teraz gęsta mgła i minusy na termometrze. Idzie oszaleć.

Aganiu, szukałam archetypu Hiszpanów (jak z tych malowanych płytek), ale przez tydzień udało mi się widzieć jedynie dwie panie o podobnym typie urody.
Gruszka_na_w... 20:38, 04 lut 2019

Zakrecona napisał(a)
Jak szerokie są te trawiaste ścieżki ze zdjęcia powyżej? Nie widzę żebyś miała tam jakieś ekobordy wkopane, tylko kanciki chyba?

Ekobordy mam tylko na rozgraniczeniu rabat frontowych od grysu i trawiastej ścieżki.

Na rabatach stricte ogrodowych robię dwa razy do roku kanciki. Zajmuje to godzinkę.

Tak wygląda odświeżony kancik.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies