Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

mrokasia 09:44, 16 cze 2020

April napisał(a)
Piękny kwiat
Mój eM się ostatnio zachwycał kielichowcami w ogrodniczym. Ale mimo urody, wydaje mi się że do ogrodu leśnego raczej nie pasują.

Jola, eeee tam, róże pasują a kielichowiec nie?

Iwonka, piękny Ci on. I kwiat i krzak. Chyba muszę popatrzeć... .
inka74 09:52, 16 cze 2020

Patrz, patrz a ja też co jakiś czas zerkam czy ew. odnóżkę już ci można z niego uskubać. Na jesieni możemy spróbować jak się zdecydujesz. Akurat od jednej strony wypadałoby go uszczuplić Może gdzieś pod murkiem domu sąsiadki znajdzie się miejsce?
inka74 08:56, 17 cze 2020

Wczoraj pojechałam tylko po łubin a przytargałam z 10 doniczek, w tym 2 takie ładne grafitowe. Jeszcze jedna jest mi potrzebna ale wyższa i węższa. Bardzo mi się podobają

Kasya 09:02, 17 cze 2020

Ech, ja tez nie mogę przestać ogladac doniczki
Ale jak pomysle o podlewaniu... za duzo juz tego...
sarenka 09:09, 17 cze 2020

Podobne do moich,choć moje to plastikowe,a Twoje?

Iwona- szukam roślin kwitnących na przełomie maja i czerwca.
Wiem,że będę chciała posadzić Palibin, wilczomlecz,ale co jeszcze?

Edit.
Zerknelabys do mnie? Zastanawiam się czy ten miskant odżyje czy nie. Ten egzemplarz najsłabiej sobie radzi
Makusia 10:03, 17 cze 2020

Fajne donice. Też poszukuję jakowej, ale jaśniejszej. Ładnie się komponują w tym miejscu.
sarenka 10:07, 17 cze 2020

Co masz za ładna trawkę w tej donicy?
inka74 10:35, 17 cze 2020

Kasya napisał(a)
Ech, ja tez nie mogę przestać ogladac doniczki
Ale jak pomysle o podlewaniu... za duzo juz tego...
podpowiem - pomaga żel dodany do ziemi w doniczce przy sadzeniu i wybór roślin, które znoszą okresową suszę lub nie lubią zalewania. Moje donice podlewam 2 razy w tygodniu. Są też tak ustawione, że jak deszcz pada to je też podlewa (oprócz tych tarasowych ale tam mam jedna roślinkę sygnalistę i wiem, że jak klapnie to znaczy, że trzeba podlać).
inka74 10:45, 17 cze 2020

sarenka napisał(a)
Podobne do moich,choć moje to plastikowe,a Twoje?

Iwona- szukam roślin kwitnących na przełomie maja i czerwca.
Wiem,że będę chciała posadzić Palibin, wilczomlecz,ale co jeszcze?

Edit.
Zerknelabys do mnie? Zastanawiam się czy ten miskant odżyje czy nie. Ten egzemplarz najsłabiej sobie radzi
ceramika. Ja powoli pozbywam się plastików (miałam sporo) bo one jednak po pewnym czasie tracą kolor i przestają być ładne. Mam głównie drewno, szkliwione i beton architektoniczny/glinka czy szamot. Szamotowych już bym drugi raz nie kupiła. Potwornie się brudzą choć mają ładny kolor i fakturę.

Co do roślin z maja-czerwca: niektóre kocimiętki, chabry, kukliki, bodziszki zaczynają u dziewczyn. A z krzewów to czas kalin przede wszystkim. No i oczywiście róże ale to bardziej czerwiec. Wczesne powojniki to też jest ich czas.

Z miskantów to ja słaba jestem ale wszystkie moje umordowane i wielokrotnie przesadzane żyją tylko nie wyglądają dobrze. Dopiero te co nie tykam ich przez min. rok-dwa lata jakoś zaczynają wyglądać.
inka74 10:47, 17 cze 2020

Makusia napisał(a)
Fajne donice. Też poszukuję jakowej, ale jaśniejszej. Ładnie się komponują w tym miejscu.
Jest teraz tego bardzo dużo w sprzedaży. Jedynie jest problem jak się szuka czegoś bardzo konkretnego np. w rozmiarze