Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

anka_ 12:24, 22 lip 2018

Iwonko jeżeli masz zaklepaną glebogryzarkę to nie możesz nią potraktować starego trawniczka? Później zostawić na godzinkę lub dwie do wyschnięcia i zgrabić. My tak robiliśmy z pseudotrawnikiem w sadku.

A jak ta piękność się nazywa?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
tulucy 14:28, 22 lip 2018

Iwonka pliiiiz o nasionka tych naparstnic... Cudne som. Chyba że gdzieś można je całe kupić???

Pod tarasem to wiesz, ja stanę, ale mój m to już nie... Ja mam na styk ale też o tym myślimy, tylko ciągle myśląc jakoś się nie chce samo zrobić wiesz o co chodzi. A ja sama nie bardzo dam radę.
Gosiek33 16:26, 22 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przyglądam się rozwarom na lokalnym ryneczku już od jakiegoś czasu. Jak one się sprawują? (ile kwitną, jakie stanowisko?)
Ty jednak jesteś mocarna kobieta.

Internet mi bardzo ślimaczy ale Twoje pytanie czytam. U mnie rosną na słonecznej rabacie, często cieniowane są przez derenia elegantissima. Rosną już 6 rok. Co prawda różowe albo wyginęły albo zbladły, a niebieskich też jest jakby mniej, ale nawet białe są piękne. Zimą też cieszą oczy ich zawiązane owocniki, razem z łodyżkami przebarwiają się na szaro granatowy kolor
Gruszka_na_w... 22:03, 22 lip 2018

Gosiek, dziękuję. To może znajdę dla rozwarów miejsce na cypelku.
Iwonko, co robisz z tymi długimi batami róż?
Stipa już w zaadresowanej kopercie. We wtorek będę miała kontakt z cywilizacją.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AngelikaX 15:08, 23 lip 2018

700zł to może i mało nie jest, ale jaki ogrom pracy, łącznie z wywiezieniem...

My jak zdzieraliśmy 500m2 mieliśmy o tyle łatwiej, że jeden z sąsiadów w budowie przygarnął te role starej trawy, a uwierz było tego sporo... i same latanie z taczkami trochę kosztowało i czasu i energii... i na pewno nie jest to praca dla kobiecych rąk... mimo, iż robię większość sama w ogrodzie tego nie dałam rady (eM z pracownikami ogarniał)

Zawsze możesz eMowi zaproponować, że jeśli 700 zł za dużo dla niego to można wypożyczyć glebogryzarkę (niewiem 200zł na dobe?) i podziałać samemu (w sensie w dwójkę ), ale czy to warte dla 500zł robić sobie robotę i problem, no bo coś z tą trawą trzeba potem zrobić
inka74 15:52, 23 lip 2018

Angelika - 700 zł to za samo zdarcie darni maszyną, glebogryzarka osobno liczona. Całość przygotowania podłoża pod siew tych 200 metrów - 1500 zł za samą robociznę. Do tego trzeba dodać piach, ziemię i nasiona traw - następne 1000 zł. Dostałam właśnie wycenę od człowieka, który był u mnie w sobotę wieczorem ;( To i tak sporo taniej niż ci od trawy z rolki.

No i teraz do wyboru - wspólne wakacje z dzieckiem czy nowy trawnik... jak myślisz - co wybiorę? ;-(((
inka74 15:54, 23 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gosiek, dziękuję. To może znajdę dla rozwarów miejsce na cypelku.
Iwonko, co robisz z tymi długimi batami róż?
Stipa już w zaadresowanej kopercie. We wtorek będę miała kontakt z cywilizacją.

Haniu - warto dla rozwarów znaleźć kącik, one dużo nie zajmują miejsca. Haniu - wyślij przy okazji. Bardzo ci dziękuję za pamięć.
inka74 15:54, 23 lip 2018

Gosiek33 napisał(a)

Internet mi bardzo ślimaczy ale Twoje pytanie czytam. U mnie rosną na słonecznej rabacie, często cieniowane są przez derenia elegantissima. Rosną już 6 rok. Co prawda różowe albo wyginęły albo zbladły, a niebieskich też jest jakby mniej, ale nawet białe są piękne. Zimą też cieszą oczy ich zawiązane owocniki, razem z łodyżkami przebarwiają się na szaro granatowy kolor
też bardzo je lubię
inka74 15:58, 23 lip 2018

tulucy napisał(a)
Iwonka pliiiiz o nasionka tych naparstnic... Cudne som. Chyba że gdzieś można je całe kupić???

Pod tarasem to wiesz, ja stanę, ale mój m to już nie... Ja mam na styk ale też o tym myślimy, tylko ciągle myśląc jakoś się nie chce samo zrobić wiesz o co chodzi. A ja sama nie bardzo dam radę.
bardziej myślałam aby markizę zrobić w połowie wysokości barierki od tarasu albo nawet i wyżej i przed tarasem. To miejsce tam pod spodem takie na odstawienie mebli by nie mokły i zrobienie tam takich zamkniętych schowków na różne pierdulety.

Można kupić - wpisz nazwę odmiany - wyskakuje na pierwszej stronie sklep www

Jakby co - zbiorę nasiona
AngelikaX 15:58, 23 lip 2018

inka74 napisał(a)
Angelika - 700 zł to za samo zdarcie darni maszyną, glebogryzarka osobno liczona. Całość przygotowania podłoża pod siew tych 200 metrów - 1500 zł za samą robociznę. Do tego trzeba dodać piach, ziemię i nasiona traw - następne 1000 zł. Dostałam właśnie wycenę od człowieka, który był u mnie w sobotę wieczorem ;( To i tak sporo taniej niż ci od trawy z rolki.

No i teraz do wyboru - wspólne wakacje z dzieckiem czy nowy trawnik... jak myślisz - co wybiorę? ;-(((

Wiadomo ogród nie zając przecie