Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

April 12:33, 02 sty 2020

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Szybciutko nadrobiłam, podziwiam nieustający zapał. Fajne mebelki.Podobają mi się takie połączenia drewna w niemal naturalnej postaci. Ja musiałabym chyba mieć ze trzy domy żeby zastosować wszystko co mi się podoba w wyposażeniu wnętrz więc niestety muszę pozostać przy tym co jakiś czas temu postanowiłam, ale czasem szkoda...
Kulki cudne, wybrałabym opcję drugą. A może wymyśl im małe postumenciki drewniane, kamienne i na nich je ustaw. Wszystkie na jednym większym lub każdą osobno, lekko uniesioną, lewitującą w roślinach. A może można dokleić/dospawać do jakichś prętów.... Tak na szybko mała burza w mojej zmęczonej głowie...
Buziaki, wracam do pracy, bo u mnie armagedon świątek-piątek-do roboty...
mrokasia 13:09, 02 sty 2020

O mamo, weszłam na chwilkę, żeby zobaczyć co u Ciebie a tu takie fajne plany i dyskusje. Muszę na spokojnie poczytać . Buziaki noworoczne!
inka74 19:29, 02 sty 2020

Monia81 napisał(a)
Iwonko wszystkiego najlepszego w Nowym roku poczytałam i nadgoniłam, plany na ten rok i zmiany też się u Ciebie szykują... a co poruszanego tematu, czasami też miałam wątpliwości czy zabierając się za ogród zdołamy to ogarnąć i czy to będzie jakoś trzymać się wszystko kupy, czy rzeczywiście nie lepiej by było jakiegoś projektanta mieć... ale ta myśl jakoś szybko znikła, gdy pierwsze zmiany i nasadzenia się pojawiły i zaczęło to wszystko tak bardzo cieszyć... pozdrawiam i buziaki wysyłam
Monia dla ciebie też wszystkiego dobrego oby nam obu starczyło siły na te zmiany i pracę w ogrodzie
inka74 19:35, 02 sty 2020

galgAsia napisał(a)
Iwonka podpisuję się pod Twoją konkluzją wszystkimi czterema rencami
Troszkę mnie wywołałyście do tablicy, więc jestem. Mam takie właśnie przemyślenia dot. mojego ogrodu - jest mój, wymyślony przeze mnie, zrobiony przeze mnie, i mnie sprawia radość. Generalnie nie interesuje mnie ogród idealny - przede wszystkim byłby to ogród skończony, bez możliwości jakiegokolwiek działania - bo jak poprawiać coś idealnego? Poza tym, w przyrodzie trwa nieustanny ruch, to co wczoraj było idealne, dzisiaj już nim nie jest. Więc dążenie do ogrodu idealnego to dla mnie utopia.
Po wtóre - jak projektant, człowiek zupełnie obcy, ma wejść mi do głowy i zaprojektować coś, co będzie mnie zadowalać w 100%? Praca z Wami, będąca czystą przyjemnością, ale i ciężką walką o swoje , to zupełnie inna para obuwia. Cieszę się, że mój ogród sama wymyśliłam i sama stworzyłam, są tam moje sukcesy i moje błędy. Tworzenie ogrodu przez projektanta porównałabym do diety pudełkowej - owszem, zrobią za mnie, podsuną pod nos, efekty będą - ale w żaden sposób nie zmienią moich nawyków, niczego mnie nie nauczą i w przypadku niepowodzenia będę bezradna, niepotrafiąca samodzielnie się pozbierać. To ja już wolę sama
Życzę dużo radości z ogrodu i z naszych rozmów w Nowym Roku
bardzo lubię takie podejście do ogrodu
inka74 19:46, 02 sty 2020

April napisał(a)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Szybciutko nadrobiłam, podziwiam nieustający zapał. Fajne mebelki.Podobają mi się takie połączenia drewna w niemal naturalnej postaci. Ja musiałabym chyba mieć ze trzy domy żeby zastosować wszystko co mi się podoba w wyposażeniu wnętrz więc niestety muszę pozostać przy tym co jakiś czas temu postanowiłam, ale czasem szkoda...
Kulki cudne, wybrałabym opcję drugą. A może wymyśl im małe postumenciki drewniane, kamienne i na nich je ustaw. Wszystkie na jednym większym lub każdą osobno, lekko uniesioną, lewitującą w roślinach. A może można dokleić/dospawać do jakichś prętów.... Tak na szybko mała burza w mojej zmęczonej głowie...
Buziaki, wracam do pracy, bo u mnie armagedon świątek-piątek-do roboty...
hej, hej! Długo cię nie było! Wszystkiego dobrego! Mi się wiele rzeczy podoba ale mam męża oportunistę i tradycjonalistę i nie wszystko przyswoi. Na konsolę się obruszył ale skrzynię już jakoś zaakceptował. Nawet prawie czarna ściana przeszła.
Kulki kupię. Jak nie tu to w innym miejscu będą.
nicol21 20:43, 02 sty 2020

Na szybko poczytałam dyskusję na temat tego co się chce, planowania, architektów zieleni z parciem na szkło, o podziale ogrodu na pokoje.... Takiego zmysłu nie mam, a chciałabym mieć. Za jakiś czas będziemy stawiać dom, pomału chcę przygotować część pod mini-sado-ogród. Właśnie po to żeby drzewa porosły. Czas który mam zanim cokolwiek zacznie się tam dziać chcę spożytkować na przemyślenie planu domu [ w zasadzie jest i to nawet rozrysowany w programie] żeby móc iść z konkretem do architekta i ten plan zrobić doskonałym dla nas. Podobnie chcę zrobić z terenem zielonym. Nie wiem czy starczy kasy na architekta, ale tam gdzie będę mogła to chcę posadzić kilka drzew żeby rosły, żeby kupić sobie i im trochę czasu właśnie .
Posiadanie ogródka już pozwoliło mi spróbować wielu roślin, choć nie aż tak wielu jak bym chciała, skupienie się na tym hobby też pozwala mi na dłuższą obserwację tego co lubię i co mi skrada serce w ogrodzie. Do założenia wątku planowania ogrodu droga bardzo daleka, ale światło w tunelu pomału zaczyna być widać

Refleksje którymi się tutaj dzielicie pozwalają mi myśleć, że to co robię - planowanie ogrodu na wyrost/do budowy za kilka lat/ nie jest szalenstwem. Oby do jego realizacji doszło
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
inka74 06:15, 03 sty 2020

Ewelinko, podziwiam cię za rozsądek i przewidywanie. To co robisz jest bardzo mądre i z myślą o powiększającej się u was rodzinie budowa trochę potrwa. Jeżeli uda się ci w tym czasie posadzić drzewa i z grubsza ogarnąć teren to zamieszkacie już nie na "pustyni" czy wykopie. Taki dobry start będzie. Trzymam kciuki za pomyślny rok!
kasiek 08:16, 03 sty 2020

Fakt, ciekawe rozmowy u Ciebie się toczą, taka prawdziwa przerwa na kawę
Kiedy ogrodniczkowanie jest dla człowieka pasją lub zabawą - to faktycznie projektant nie jest potrzebny, bo nawet jak coś zgrzyta, to człowiek chętnie ogląda nowe rozwiązania i cieszy się że znów coś pozmienia - i tak w kółko, czasem nawet przez klika, kilkanaście (jak u mnie) lat - warunek jest jeden - to musi cieszyć.
Wiem jednak, że są i takie osoby których perspektywa zmian i porażek na tyle przeraża, że wolą projektanta. I to też jest ok - przecież ogród ma cieszyć - a nie każdy ma zdolności do wszystkiego. Zresztą można tylko poprosić o pomoc w podziale przestrzeni (to jedno z trudniejszych zadań), a resztę zostawić dla siebie. Człowiek który jest zadowolony z wyglądu ogrodu jest wspaniałym, szczęśliwym ogrodnikiem - i to niezależnie czy zrobił ten ogród sam czy zrobił mu projektant, bo ogrodników łączy pasja i miłość do roślin, do zmieniających sie pór roku, tętniącej życiem przyrody, praca w ogrodzie, radzenie sobie z trudnościami - a taka jest i w takim i takim ogrodzie

Oglądnęłam wizytówkę - świetnie podzieliłaś przestrzeń - mnie szczególnie przypadł do serca leśny zakątek - cudo
inka74 00:33, 04 sty 2020

Kasiu trafiłaś w samo sedno. Zgadzam się w 100%.

Wizytówkę ciągle mam w planach zaktualizować i jakoś weny brak. Ten cienisty zakątek to też mój ulubiony )
April 07:12, 04 sty 2020

inka74 napisał(a)
Mi się wiele rzeczy podoba ale mam męża oportunistę i tradycjonalistę i nie wszystko przyswoi. Na konsolę się obruszył ale skrzynię już jakoś zaakceptował. Nawet prawie czarna ściana przeszła.
Kulki kupię. Jak nie tu to w innym miejscu będą.

Te kule to nawet super wyglądałyby na tej konsoli..

A z mężem to faktycznie trudna walka. Mój też "był" tradycjonalistą ale go wyleczyłam Wystarczył mój upór. Ale wiem że nie zawsze to działa. Ja tak długo wierciłam dziurę w brzuchu że w końcu się godził, a potem mówił "wiesz, miałaś rację, fajnie to wygląda". Do tego stopnia że teraz gust mu się zmienił i podoba mu się to co proponuję.
Czarną ścianę a nawet kilka ścian, też już mieliśmy, ale po pięciu latach się znudziła i teraz od dwóch lat mam beton. Też pewnie jeszcze ze trzy cztery lata i zacznie mnie nosić na zmiany. To samo niestety w ogrodzie. Po jakimś czasie przestaje mi się podobać, poznaję nowe rośliny, pooglądam inne ogrody i pragnę zmian. Kobieta jest.... a to napędza koniunkturę I gospodarka się kręci...hi, hi, hi.

A propo zmian, wycenili ci taras w tej firmie co dawałam ci namiar? Odpowiada ci? Będziesz robić?

ps. przypomniało mi się że chcesz sadzonki hakone All Gold. To masz już u mnie zaklepane. Nie mam takich kęp jak Toszka ale z pewnością będą większe niż kupne.