Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Anda 01:28, 18 sty 2020

Helen napisał(a)

Iwonka, a ja myślałam, że takie fusy zakwaszają...

Poczytaj
https://ogrodowapasja.blog/2016/02/10/fusy-z-kawy-jako-nawoz/

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
April 08:00, 18 sty 2020

inka74 napisał(a)
U mnie co stanowisko to trochę inaczej się zachowują. I mają inny pokrój. Jedne mają dosłownie burzę liści i pąków już po jednym sezonie a inne bida z lekka, trzy listki, kwiatki też trzy. Jakbyśmy tylko racjonalne i książkowe zakupy robiły to nie byłoby szansy na testowanie. Jedno wyjdzie a drugie nie. Życie

Czyli dokładnie tak jak doszłyśmy do wniosków w dyskusji u Makadamii. Nic nie jest pewne i dlatego ciągle przesadzamy i testujemy "u siebie", że może jednak się uda
jolanka 08:22, 18 sty 2020

Poszłam do ogrodu, odgrzebalam górę liści pod platanem i sprawdziłam swoje ciemierniki. Wszystkie ubiegłoroczne maja wypasione paki i będą kwitły
Chyba to stanowisko czyli pod drzewem, zacisznie cieniscie im przypasowało.Na pewno maja mało wody.
Helen 08:25, 18 sty 2020

inka74 napisał(a)
nie tylko teraz. W dobrej kompozycji to i nieźle w lato wyglądają. Tu znowu ważny jest gatunek i odmiana

Tak, tak, zgadzam się z Tobą. Cały rok ich liście pięknie zdobią rabaty. Dlatego tak mi się podobają. No a że teraz kwitną i to pięknie kwitną, gdy wszędzie pustki, stąd chyba taka ich popularność.
Chociaż ceny w marketach, za duże doniczki, mocno przesadzone.
Helen 08:32, 18 sty 2020

Anda napisał(a)

Poczytaj

Ewa, dzięki za link. Faktycznie trudno mówić o zakwaszaniu gleby.
inka74 10:03, 18 sty 2020

Anda napisał(a)

Poczytaj

Prosto i czytelnie obala mity.
inka74 10:28, 18 sty 2020

April napisał(a)

Czyli dokładnie tak jak doszłyśmy do wniosków w dyskusji u Makadamii. Nic nie jest pewne i dlatego ciągle przesadzamy i testujemy "u siebie", że może jednak się uda

Dokładnie. Dla porównania 2 ciemierniki kupione dokładnie w tym samym czasie. Wielkościowo były identyczne. Pierwszy jest double a drugi pojedynczy. Zobaczcie różnicę w ilości liści i ich ustawieniu. Pierwszy napakowany nowymi i pionowo w górę. Drugi praktycznie nowych liści nie dostał i rozkłada się na boki. Sadzone w identyczny miks. ziemi z kompostem i skorupkami. Odmian nie znam bo były jako miks. Ale widać między nimi sporą różnicę w pokroju. Rosną obok siebie w odległości 30 cm - już po roku widzę, że za gęsto ale one tak pięknie wyglądały razem ze sobą kolorystycznie, że chyba je tak zostawię. Mogą się rozkładać na ścieżce a jak przerosną to będzie z czego sadzonkować bo z nasion nie zawsze powtarzają cechy mateczne.
inka74 10:34, 18 sty 2020

jolanka napisał(a)
Poszłam do ogrodu, odgrzebalam górę liści pod platanem i sprawdziłam swoje ciemierniki. Wszystkie ubiegłoroczne maja wypasione paki i będą kwitły
Chyba to stanowisko czyli pod drzewem, zacisznie cieniscie im przypasowało.Na pewno maja mało wody.
o widzisz, może coś w tym jednak jest
Anda 10:35, 18 sty 2020

inka74 napisał(a)
Prosto i czytelnie obala mity.

Tak, Jankosia odwaliła kawał dobrej roboty.

Jednak mimo to ani ciemierników, ani sasanek nie nawoziłabym fusami z kawy. Fusy same w sobie mają jednak odczyn kwaśny. Zrobiłam na szybko mały eksperyment.

Moja kranówka ma pH 8. Po zalaniu fusów wodą pH zostało obniżone do 7,2. Jednak do zakwaszania gleby jako takiego się nie nadają.

Dżdżownice bardzo lubią fusy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:38, 18 sty 2020

Iwonko, zobacz po lewej stronie ile jest odmian ciemierników

https://shop.alpine-peters.de/helleborus.html

Tam to by się można w nich zatopić po prostu Ta różnorodność jest niesamowita.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies