Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 10:54, 18 sty 2020

Ciekawe czy pH fusów zmienia się wraz z gatunkiem kawy czy sposobu palenia. Robustę czy arabikę sprawdzałaś? Tak czy siak nie ma co traktować fusów jako zakwaszacza a bardziej jako nawóz i rozluźnienie gleby

U nas mniej jest dostępnych odmian ciemierników ale też jest sporo. Zymon ma sporo w swojej ofercie.
Edit: obłędne są. Ceny też dobrze, że blisko ich nie ma bo bym zbankrutowała. Bardzo lubię te z żółtymi rurkami zamiast korony pod pręcikami. I coraz bardziej podobają mi się pojedyńcze a nie tylko te double. Podwójne mocno kwiaty zwieszają w dół.
Anda 11:12, 18 sty 2020

inka74 napisał(a)
Ciekawe czy pH fusów zmienia się wraz z gatunkiem kawy czy sposobu palenia. Robustę czy arabikę sprawdzałaś? Tak czy siak nie ma co traktować fusów jako zakwaszacza a bardziej jako nawóz i rozluźnienie gleby

U nas mniej jest dostępnych odmian ciemierników ale też jest sporo. Zymon ma sporo w swojej ofercie.
Edit: obłędne są. Ceny też dobrze, że blisko ich nie ma bo bym zbankrutowała. Bardzo lubię te z żółtymi rurkami zamiast korony pod pręcikami. I coraz bardziej podobają mi się pojedyńcze a nie tylko te double. Podwójne mocno kwiaty zwieszają w dół.

Sprawdzałam mieszankę
https://www.lavazza.de/de/kaffee/kaffeebohnen/caffe-crema-gustoso-1-kg.html

Wg mnie kawa to kawa, tak jak czereśnia to czereśnia

Ten sklep jest bardzo specjalistyczny. Normalnie w sklepach dostępne są odmiany HCG, czyli to co wszędzie.
Ja się właśnie zastanawiam, czy jeszcze jednego gdzieś nie upchnąć, ale chyba jednak poczekam aż zrobię nową rabatę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 11:21, 18 sty 2020

Ja ORO złote bardzo lubię i ogólnie arabikę drobno mieloną. Robusta dla mnie zbyt kwaskowa jest w smaku.

Będziesz robić rabatę w miejscu po placu zabaw?
Anda 11:32, 18 sty 2020

Wypróbuję. Dzięki za namiar Ja najczęściej pijam cappucino. Lubię ten mleczny smak kawy. Ta moja kwaskowa raczej nie jest, ale mocna.

Będę robić na jesień dopiero. Wiesz, chcę pokazać mojej drugiej połówce "piękno" spalonego trawnika latem, bo na razie się burzy. Poza tym chcę najpierw coś postawić przy płocie do sąsiadów, bo mi się znudziło cięcie ich krzaków. Najpierw myślałam o gabionach, ale teraz chyba zdecyduję się tylko na niski płot drewniany. Tutaj niestety też potrzebuję pomocy eMa.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 11:39, 18 sty 2020

Aaa i wszystko jasne )) trzymam kciuki
makadamia 11:43, 18 sty 2020

inka74 napisał(a)
mocno ci się sieją? Ja się po pewnym czasie zorientowałam, że siewki białego mam. Część wypieliłam

Jeszcze nie, ale i nie bardzo jest się z czego siać: na razie kwitną mi dwie sztuki paroma pąkiami
Helen 13:13, 18 sty 2020

inka74 napisał(a)
Ja ORO złote bardzo lubię i ogólnie arabikę drobno mieloną. Robusta dla mnie zbyt kwaskowa jest w smaku.

Potwierdzam, bardzo dobra kawa. Cały czas pijemy.
Kokesz 16:39, 18 sty 2020

A ciemierniki mnie kuszą pełne białe.
Na Gardenii u Zymona była taka śliczna odmiana 'HGC Snow frills', miała kwiatki skierowane do góry, niestety nie do kupienia na stronie też jej nie mają szkoda

https://6ff13cd23c8eff536e92-8b8dd582bbec42bb21fadf522f8a558a.ssl.cf3.rackcdn.com/wp-content/uploads/2016/11/1514AO-hgc-snow-frills-f-original.jpg
Zana 21:06, 18 sty 2020

Normalnie zarażam się ciemiernikami. Muuuuszę kupić w tym roku.
Tylko, żeby nie zwieszały kwiatków do dołu.
Buziaczki Iwonka
inka74 08:43, 19 sty 2020

makadamia napisał(a)

Jeszcze nie, ale i nie bardzo jest się z czego siać: na razie kwitną mi dwie sztuki paroma pąkiami
szkoda, że te z siewu nie zawsze powtarzają cechy matecznych i jest to lekka niewiadoma. No i czekać trzeba 3-4 lata na kwitnienie