Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

mrokasia 21:10, 17 sty 2020

Boszszsz, no i nakręciłyście mnie na ciemierniki... Zaplanuję im miejsce tak by je widzieć z tarasu .
Gruszka_na_w... 21:21, 17 sty 2020

mrokasia napisał(a)
Boszszsz, no i nakręciłyście mnie na ciemierniki... Zaplanuję im miejsce tak by je widzieć z tarasu .

Tak zrób! To bardzo miły widok o tej porze roku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Helen 22:16, 17 sty 2020

inka74 napisał(a)
Helen ale ty wiesz chyba, że fusy z takiej zaparzonej kawy wcale nie zakwaszają ziemi... za to mają inne właściwości tylko z rozwagą warto je stosować

Iwonka, a ja myślałam, że takie fusy zakwaszają...
Helen 22:17, 17 sty 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

One są świetne teraz
inka74 23:04, 17 sty 2020

April napisał(a)
Sadząc ciemierniki dobrze wiedziałam że to tak trochę wbrew warunkom jakie posiadam, a mimo to radzą sobie świetnie, choć jeszcze niezbyt mocno kwitną. Sieją się i nie wygniwają. Przecież u mnie piasek. Rabatę przekopałam z lepszą ziemią, kompostem i obornikiem. Raz w roku dosypuję sporo pokruszonych skorupek. Posadzone mam ciemierniki w szachownicę z hakone. Nie ściółkuję korą bo u mnie to bez sensu. Igły raz lud dwa razy w roku wygrabiam, raz na wiosnę, czyszcząc rabaty po zimie, a drugi raz pieląc w sezonie, jak mam czas. I to cała opieka nad nimi.
A, i jeszcze przycinam liście, jak zaczynają kwitnąć, żeby odsłonić kwiaty i dopuścić do nich słońce. Zwykle jakoś w marcu.
U mnie co stanowisko to trochę inaczej się zachowują. I mają inny pokrój. Jedne mają dosłownie burzę liści i pąków już po jednym sezonie a inne bida z lekka, trzy listki, kwiatki też trzy. Jakbyśmy tylko racjonalne i książkowe zakupy robiły to nie byłoby szansy na testowanie. Jedno wyjdzie a drugie nie. Życie
inka74 23:10, 17 sty 2020

makadamia napisał(a)
U mnie podobnie jak u Joli. Chociaż przyznaję, że kora leży dookoła. Staram się tylko trochę odgarniać

mocno ci się sieją? Ja się po pewnym czasie zorientowałam, że siewki białego mam. Część wypieliłam
inka74 23:14, 17 sty 2020

mrokasia napisał(a)
Piękne są. Warto choć kilka sztuk mieć. I szczególnie, że zbyt wiele zachodu nie wymagają potem jak już się zadomowią.
inka74 23:16, 17 sty 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ja bardzo je lubię też w stanie przekwitłym po zmianie koloru na zielony. niby niepozorny ale coś w sobie mają
inka74 23:41, 17 sty 2020

Helen napisał(a)

Iwonka, a ja myślałam, że takie fusy zakwaszają...
nie zakwaszą. Mają za wysokie i niepewne pH. W badaniach wychodziło od lekko kwaśnego do obojętnego czy wręcz zasadowego. Ale są za to niezłym nawozem naturalnym z powoli uwalniającym się azotem. I jak ze wszystkim trzeba uważać by nie przedobrzyć.
inka74 23:48, 17 sty 2020

Helen napisał(a)

One są świetne teraz
nie tylko teraz. W dobrej kompozycji to i nieźle w lato wyglądają. Tu znowu ważny jest gatunek i odmiana