Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Anda 11:27, 23 wrz 2024

Tess napisał(a)

Dziękuję Znalazłam Heptacodium, ale pokrój jakiś pokraczny i liście nieładne. Mówią mi, że to przypalenie od słońca, ale ja mam obawy, że to jakaś choroba. Czy Heptacodium jest podane na mączniaka albo inne choroby grzybowe?
Zdjęcie zaraz usunę.

Nie jest. Jest absolutnie zdrowe niezależnie od pogody.
Przypuszczam że coś tam nie tak jest z podlewaniem i widać niedobór składników.

Pokrój w szkółkach często jest niestety pokraczny, bo młode krzewy są wiązane w taki sposób, że gałęzie wyginają się na kształt wazonu. To drzewko na zdjęciu już jest starsze i niestety niezbyt zadbane. W jakiej cenie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Tess 11:34, 23 wrz 2024

Anda napisał(a)

Nie jest. Jest absolutnie zdrowe niezależnie od pogody.
Przypuszczam że coś tam nie tak jest z podlewaniem i widać niedobór składników.

Pokrój w szkółkach często jest niestety pokraczny, bo młode krzewy są wiązane w taki sposób, że gałęzie wyginają się na kształt wazonu. To drzewko na zdjęciu już jest starsze i niestety niezbyt zadbane. W jakiej cenie?

Dobrej. Chyba, bo kosztuje mniej niż stówę. Ma około metra i duży system korzeniowy.
ale czy da się to wyprowadzić na zgrabne wielopniowe?
Anda 11:57, 23 wrz 2024

Tess, ja bym tego drzewka nie kupiła, ale to subiektywna ocena. Trudno tak po zdjęciu ocenić, ale wg mnie ta jedna gałąź idąca na zewnątrz idzie za szeroko. Tą bym wycięła całkowicie i zaczęła budować ten pokrój jakby od początku. Heptacodium jak się ukorzeni to wypuści od dołu jeszcze parę gałęzi. Może ze dwie lub trzy. Mało tych gałązek wypuszcza od dołu. Wtedy zaczęłabym z nich kształtować pokrój.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 12:50, 23 wrz 2024

Szybkie pytanie. Kiku Shidare Zakura miałam posadzić na rogu. Ale to zły pomysł w najwyższym punkcie jeszcze dawać coś wysokiego?
Z tej perspektywy ta wiśnia byłaby w linii tego słupa….

antracyt 12:52, 23 wrz 2024

Asia, a nie masz tam przeciągu? Wiśnie za nim nie przepadają.
Rojodziejowa 12:53, 23 wrz 2024

Ja to wszędzie mam przeciąg Pomyślałam, że może bym ją wcisnęła w kąt? Albo do Cioci na ogród, ona ma tam zacisznie
antracyt 12:56, 23 wrz 2024

Ona mi się za delikatna na to miejsce wydaje.
Tess 12:56, 23 wrz 2024

Anda napisał(a)
Tess, ja bym tego drzewka nie kupiła, ale to subiektywna ocena. Trudno tak po zdjęciu ocenić, ale wg mnie ta jedna gałąź idąca na zewnątrz idzie za szeroko. Tą bym wycięła całkowicie i zaczęła budować ten pokrój jakby od początku. Heptacodium jak się ukorzeni to wypuści od dołu jeszcze parę gałęzi. Może ze dwie lub trzy. Mało tych gałązek wypuszcza od dołu. Wtedy zaczęłabym z nich kształtować pokrój.

Dziękuję, Anda Utwierdziłaś mnie, że nie warto.
No właśnie nie bardzo podobało mi się, bo i zabiedzone jakieś (liście) i pokrój brzydki.
Buziak
Tess 12:58, 23 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ja to wszędzie mam przeciąg Pomyślałam, że może bym ją wcisnęła w kąt? Albo do Cioci na ogród, ona ma tam zacisznie

Ja melduję, że oglądam i kibicuję, ale w planowaniu kiepska jestem, to siedzę cicho
Anda 13:08, 23 wrz 2024

Tess napisał(a)

Dziękuję, Anda Utwierdziłaś mnie, że nie warto.
No właśnie nie bardzo podobało mi się, bo i zabiedzone jakieś (liście) i pokrój brzydki.
Buziak

Mam nadzieję że znajdziesz niedługo jakiś ładniejszy egzemplarz Ono szybko rośnie. Ale moje też kupowałam już jako metrowy krzew.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies