Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Judith 19:28, 23 wrz 2024

Asia, podziwiam Cię za zapał w obsadzaniu tej straszliwej skarpy. Serio . Ja udawałabym chyba, że jej nie ma, najwyżej zdobyłabym się na obsadzenie jej barwinkiem .
Będę kibicować a potem podziwiać efekty . Tak jak dotychczas .
Makao 19:33, 23 wrz 2024

O masz, a ja byłam święcie przekonana że Ty z wielkopolski jesteś.
To wszystko tłumaczy
Marcin89 19:37, 23 wrz 2024

Ja dzięki dzisiejszym zdjęciom lepiej zorientowałem się w Twojej działce. Teraz rozumiem gdzie jest skarpa i wjazd, gdzie jest murek oporowy i dlaczego on właściwie jest Tak myślałem, że naturalne ukształtowanie terenu to wymusiło. Mapkę kiedyś też oglądałem, ale jednak realne ujęcia są dużo lepsze.

Co do obsadzenia skarpy, to drzewa tam nie widzę. Opcja z kaliną i trawami jest ok. Ale ta skarpa tutaj pasuje, nawet jakby była obsadzona jednym gatunkiem (zimozielonym). Wygląda jak wzgórze

Nie umiem tego nazwać, ale ona tu "dobrze siedzi" w krajobrazie. Po przeciwnej stronie są ostre "krawędzie" żywopłotu i murków, duże graby jako wyraziste elementy ogrodu, a ta górka "zmiękcza" krajobraz. Robi taką przeciwwagę. No nie umiem nazwać tego inaczej

Nawet sama irga by wyglądała super, do tego lekko zwisając z murku. Ale rozumiem, że piwonie muszą tam być.
MagdaLenka 19:45, 23 wrz 2024

Asia, ja bym się skupiła na tym, żeby nasadzenia były jak najmniej problematyczne i żeby wymagały jak najmniej pracy. W takim trudnym terenie najważniejsze dla mnie byłoby, abym nie musiała tam wchodzić zbyt często.
Ale ja jestem z tych leniwych ogrodników.
mrokasia 19:53, 23 wrz 2024

MagdaLenka napisał(a)
Asia, ja bym się skupiła na tym, żeby nasadzenia były jak najmniej problematyczne i żeby wymagały jak najmniej pracy. W takim trudnym terenie najważniejsze dla mnie byłoby, abym nie musiała tam wchodzić zbyt często.
Ale ja jestem z tych leniwych ogrodników.

No lepiej bym tego nie ujęła . Ale ja nie tylko leniwa ale i starawa już jestem .
Judith 19:55, 23 wrz 2024

Kasia, weź nie gadaj żeś starawa, bo to by oznaczało, że ja też . A ja się nie poczuwam .
Rojodziejowa 20:10, 23 wrz 2024

Te róże (Utigord Falls) mają być takie właśnie mało problematyczne.
Patrzcie, jak tu kobiecie porosła siatkę:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1856765504525442&set=p.1856765504525442&type=3
Tam gdzie stromo będą albo one, albo irga. Dołem, czyli tam gdzie będę mieć dostęp pokombinuję
Jak nie przeżyją i się nie uda, to skończy się na samej irdzie po całości z wyłączeniem brzegów, obsadzonych piwoniami i ewentualnie trawami. W kącie murka jest kawałek w miarę wypłaszczonego, więc tam drabinką wejdę bezproblemu i sobie ewentualnie wyplewię, wytnę wiosną trawy itd.
Agatorek 20:13, 23 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kiku jak się rozrośnie nie jest delikatna w odbiorze ani trochę. Asia Kiku szybko buduje gruby mocny pień, przynajmniej u mnie i Małej Mi tak było. Korona szeroka, ale nie ciągle zwisła, ona wypuszcza gałęzie w każdym kierunku i dopiero potem od nich kolejne w dół i ciut w górę. Widziałaś u mnie jaka moja już jest, a była rachitycznym kijkiem. Na jakiej wysokości Twoja jest szczepiona? Jeśli nie za wysoko to spokojnie na tą skarpę może iść. Koroną zajmie to miejsce na skarpie, będzie się potem fajnie nad betonami przewieszać, do tego korzenie złapią ziemię żeby się nie osuwała. Pod nią wsadzisz jakiś zadarniacz niski i kompozycja gotowa. U mnie pod kiku są trzykrotka i fiołki, ożanka doszła później. Jeszcze się mieści, ale już niedługo. To piękna wiśnia jak kwitnie i jak się przebarwia jesienią. Szkoda z niej rezygnować.

Mam podobne odczucia jak Sylwia, ale najlepiej byłoby ją tam przyłożyć. W sensie postawić w doniczce i zobaczyć jak to wygląda.
Agatorek 20:17, 23 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ja to wszędzie mam przeciąg Pomyślałam, że może bym ją wcisnęła w kąt? Albo do Cioci na ogród, ona ma tam zacisznie

Asia, ja mam swoją wiśnie Kiku posadzoną w najmniej zacisznym miejscu na działce. Na razie (chyba jest tam ponad dwa lata) nic jej nie przeszkadza.

Zwisające gałęzie nad murkiem fajnie by wyglądały. Ale nie wiem, czy nie dałabym tam czegoś kolumnowego, z liśćmi od samego dołu.
sylwia_slomc... 20:38, 23 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Wysoko - jakieś 220cm

No to faktycznie wysoko...