Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 20:50, 23 wrz 2024

Roocika, Z tym entuzjazmem bym nie przesadzała Po prostu chcę w końcu zjeść tą żabę. Straszy od wjazdu. Wszystkich wita burdel...

Judith, udawałam właśnie już chyba wystarczająco długo Czas chociaż spróbować.

Marcin89, no nie ma siły, ukryć jej nie dam rady, nawet nie chcę Po prostu dłużej nie zniosę widoku tego kopca kreta na wjeździe. Niech chociaż będzie zielony kopiec

MagdaLenka, zamierzam położyć kartony, jakoś je przytwierdzę. Dodatkowo położę folię. U mnie bez folii od razu w skarpie robią się wyrwy i korytka strumyczków. Jak będzie mnie to za dużo kosztować, to wypierdzielę

Mrokasia, Judith nie zgadzam się ani z Tym wazszym niby lenistwem, ani ze starością!

Agatorku, jeśli już jakąś inną formę niż Kiku to widziałabym bardziej jakiegoś wielopniowego cudaka. Przyłożyć nie przyłożę, bo ona w ziemi Jak wykopię, to tak, żeby od razu ją do ziemi wkładać, bo i tak będę się stresować, czy przeżyje.
Rojodziejowa 20:51, 23 wrz 2024

A może kalina Mariesii od Iwonki?

Edit: Czytam, że wrażliwa...
Marcin89 20:57, 23 wrz 2024

A ja właśnie napisałem, że ten kopiec tu pasuje. I upieram się przy tym

Kwestia nasadzeń to już inny temat. Ale będzie ładnie
Rojodziejowa 21:01, 23 wrz 2024

Czyli się zgadzamy
MagdaLenka 21:02, 23 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)
A może kalina Mariesii od Iwonki?

Ja jestem ma tak.
Myślałam też o kolkwicji chińskiej. Ona ma płożące dolne pędy i mogłyby fajnie zwieszać się z murku.
sylwia_slomc... 21:14, 23 wrz 2024

Asia parę lat temu ( jeszcze przed covidem) byłam u Dorotki pod Sandomierzem tam było przepiękne zbocze( kilka arów pola na skarpie)ktoś obsadził floksami, rozchodnikami, rojnikami i różnymi innymi płożącymi bylinkami. Cudnie to wyglądało i okres kwitnienia był dość długi. Jakbby cos takiego posadzić i wstrzelić pomiędzy punktowo te rozplenice lub stipy, byłoby świetnie, a dołem mogłyby być te hakonki i piwonie, ale też bym je ze sobą przemieszała w jakimś stałym rytmie żeby pasowały do drugiej strony ogrodu.
Anda 21:21, 23 wrz 2024

Asiu, wg mnie najlepsze byłoby powtórzenie tych kolumnowych grabów, które już masz w ogrodzie. Będzie spójnie. Tzn. jednego graba bym tam dała.
Na początku pisałam o buku - kolumnowym najlepiej. Klon polny też by się nadał. Widzę tam drzewo wielopniowe albo kolumnowe. Jest dużo betonu i trzeba dać przeciwwagę w postaci dużych, zielonych brył. Powtarzam się, wiem

Róży bym tam nie dawała. Na siatce to zupełnie inna bajka. Wiesz ile to roboty z wycinaniem takiej róży? Zwłaszcza po paru latach.

Będzie tam podlewanie? Masz dużo opadów latem i wiosną?

Kalina Mariesii bez podlewania, zwłaszcza w pełnym słońcu nie będzie ładnie rosła. Na takiej ekspozycji często przypala im liście.

Beton zabiera dużo wilgoci z podłoża.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wafel 21:26, 23 wrz 2024

Jeśli chodzi o przewieszające się krzewy, to na mojej osiedlowej skarpie fajnie wyglądają i radzą sobie tawuły Grefsheim. Drzewa bym tam nie sadziła, zarówno ze względu na trudne warunki jak i efekt wizualny, wyższe rozłożyste krzewy jak najbardziej, nawet derenie fajnie by wyglądały np. świdwa ANNY'S WINTER ORANGE w grupie. Po swojej skarpie wiem, że to naprawdę trudne miejsce jeśli chodzi o utrzymanie optymalnej wilgotności. Irga pięknie nam porosła choć i tak kilka sztuk wypadło i trzeba było uzupełnić. Z miłą chęcią będę śledzić twoje kroki. Aaa...i tam gdzie mam dojście, z boku przy murze mam miskanty też dają radę, choć w czasie przedłużających się upałów sąsiad trochę lał wodę z góry ze swojego ogrodu.
NowaKiKi 21:28, 23 wrz 2024

Ja na tej stomej części widziałabym irge albo suchodrzew chiński.
Ja mam niewielka skarpe, przy twojej to skarpusienka I podoba mi się jak wygląda suchodrzew wlasnie, w innej czes i mam barwinka większego i na wiosne pieknie kwitnie.
Moze tez jakis kolorowy akcent z berberysa.

Dołem tam gdzie miałabyś dostęp to bym dala hakonki plus coś jeszcze. Hakonki czesciowo mogluby zeisac z murku I moim zdaniem wyglądałoby to ślicznie.

A accent z krzaczka jakiegos to proponuje jakas odmiane z krzewuszki cudownej albo jakiś Liliak, albo perukowiec
Wafel 21:28, 23 wrz 2024

A no i jeszcze róże okrywowe też się sprawdzą.