Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

sylwia_slomc... 11:00, 23 sie 2021

Świetne te obrazki i świetna akcja z pomocą
Juzia 11:00, 23 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
To było wyzwanie!! Początkowo szukałam po domem bo mam żwir, potem pod szkołą w ogródku sensorycznym, a potem jak już się okazało, że jest takie zainteresowanie, to dodałam info na grupie osób zaangażowanych w akcję i kamyki zaczynały przychodzić same. Ale najbardziej rozczulające było jak dziecko, myślę, że z pierwszej klasy przyniosło w garści parę kamyczków „dla Oliwki”. A najlepszym źródłem okazał się Dunajec

No patrz! A my się właśnie nad Dunajec wybieramy
Rojodziejowa 11:09, 23 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Świetne te obrazki i świetna akcja z pomocą

Oby tylko efekt leczenia był. Dopiero we wrześniu rezonans, który coś o tym powie.
Rojodziejowa 11:09, 23 sie 2021

Juzia napisał(a)

No patrz! A my się właśnie nad Dunajec wybieramy

No to pojemniczek na kamyczki przygotuj.
April 11:12, 23 sie 2021

Kolejna utalentowana dziewczyna na forum
Bardzo ładne te kamykowe historyjki. Możesz zainspirować wiele osób
Zostaw, niech inni też podziwiają.
Wiaan 11:40, 23 sie 2021

Hej, wpadam do Ciebie od Martki Widziałam w wątku o jeżówkach wrzuciłaś fajną tabelkę z odmianami i wysokością, chętnie z niej skorzystam. Mam do Ciebie pytanie w tym właśnie temacie będę tworzyć rabatę właśnie z dużą ilością jeżówek w połączeniu z trawami. Chciałabym zrobić to jeszcze teraz kiedy one kwitną i jest sporo w sprzedaży, wczesną wiosną był duży problem w tym roku i tak czekałam i czekałam czy to ma sens wg Ciebie teraz u schyłku lata tworzenie takiej rabaty?
Roocika 11:56, 23 sie 2021

Asiu, bardzo fajny pomysł z tymi obrazkami. Gratuluję pomysłu i wykonania
Rojodziejowa 12:04, 23 sie 2021

Wiaan napisał(a)
Hej, wpadam do Ciebie od Martki Widziałam w wątku o jeżówkach wrzuciłaś fajną tabelkę z odmianami i wysokością, chętnie z niej skorzystam. Mam do Ciebie pytanie w tym właśnie temacie będę tworzyć rabatę właśnie z dużą ilością jeżówek w połączeniu z trawami. Chciałabym zrobić to jeszcze teraz kiedy one kwitną i jest sporo w sprzedaży, wczesną wiosną był duży problem w tym roku i tak czekałam i czekałam czy to ma sens wg Ciebie teraz u schyłku lata tworzenie takiej rabaty?

Oj specjalistką nie jestem niestety. Tabelkę zrobiłam, ale dopiero pierwszy sezon jeżówkuję Napiszę to, co wyczytałam do tej pory.

Sadzić możesz teraz jak najbardziej. Najlepiej jednak przed posadzeniem namoczyć dobrze i wypłukać z torfu, w którym są sprzedawane. Torf bardzo często powoduje wypadanie jeżówek po zimie wg obserwacji doświadczonych jeżówkowiczów No i zbyt mokry teren również.

Cytat ogrodnika szkółkarza:
"Jako ogrodnik szkółkarz powiem tak. Torf ew. Substrat torfowy dobry jest tylko do produkcji sadzonek, dlatego że dobrze trzyma wilgoć, składniki odżywcze i jest lekki, więc nie generuje wagi przy wysyłce. Jednak przy sadzeniu do gruntu tak jak piszą wyżej i tak jak pisał MK dobrze będzie tego torfu pozbyć się przy sadzeniu do gruntu. Wiem że już Twoje sadzonki pięknie zaczynają wyglądać, ale warto pomyśleć przyszłościowo i sadzonki opłukać, bo na przedwiośniu to może je zabić."

Co do jakości sadzonki, to dobrze jakby to nie była podpędzona jedna łodyżka wyrastająca z jednej rozetki liściowej. Jeżeli kupowałabyś wysyłkowo i otrzymałabyś taką sadzonkę lepiej wtedy ściąć kwiat, żeby roślina swoją energię spożytkowała nie na kwiat, a rozwój kępy. Jeżeli kwiaty przekwitną, to też warto je ścinać, jeżeli to jest jednoroczna sadzonka.

Jak dla mnie kupowanie teraz daje więcej szans, że kupisz tą odmianę, na której Ci zależy. Podobnie jak z kwitnącymi trawami widzisz wtedy co kupujesz.
Co do wysokości jeżówek ta sama odmiana może sporo się różnić wysokością w zależności od miejsca posadzenia. Wiadomo jedynie tyle, że jak kupisz odmianę kompaktową to ma sporo mniejsze szanse, że osiągnie z kwiatem 90cm
Rojodziejowa 12:05, 23 sie 2021

April napisał(a)
Kolejna utalentowana dziewczyna na forum
Bardzo ładne te kamykowe historyjki.

Roocika napisał(a)
Asiu, bardzo fajny pomysł z tymi obrazkami. Gratuluję pomysłu i wykonania

Dzięki dziewczyny

Lubię czasem coś manualnie dziabnąć.
Monka 12:32, 23 sie 2021

Asiu zobacz priv proszę