Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 20:34, 14 lut 2024

antracyt napisał(a)
Piwonie bardzo się lubią z irysami syberyjskimi, orlikami, bodziszkami, jarzmiankami, różami i wysokimi ostróżkami. Do tego jakieś baldaszkowate. Widziałam takie połączenie w GW.

dokładnie te rośliny w tych kompozycjach występują i super wyglądają.
Rojodziejowa 20:37, 14 lut 2024

April napisał(a)
Wiosna w domu i ogrodzie. Bratkom się nie dziwię, dziś u mnie mega słońce, choć rano tylko jeden na plusie.
Hiacynty uwielbiam. Poszłam do ogrodniczego kupić ciemierniki a dodatkowo dostałam w gratisie paletkę kilkunastu mocno rozkwitniętych hiacyntów. Zapach w domu oszałamiający.

Oj tak. Zapach boski.

Bratki to chyba nawet jakby ciut sypnęło śniegiem to dadzą radę. W sumie jak popatrzeć jak długo kwitną to dobry stosunek ceny do czasu kwitnienia
Rojodziejowa 20:41, 14 lut 2024

MartaCho napisał(a)
Mam w planie wyskoczyć jutro z pracy po piwonie do Au…na, którego mam tuż obok biura- podpowiesz proszę raz jeszcze na co zwrócić uwagę kupując te w woreczkach? Ile „pazurków” wystaje z kłącza? U Patrycji chyba wspominałaś ostatnio…

Tak by pasowało, żeby minimum 3 były,
Jak będzie 5 to byłoby fajnie, ale nie wiem czy takie w torfie w markecie znajdziesz. I korzeń też nie wielkości kciuka tylko bliżej pięści, żeby dał radę wykarmić te pędy. W pierwszym roku przy takich małooczkowych to polecają nawet kwiaty ścinać, żeby roślina nabrała masy.
Rojodziejowa 20:42, 14 lut 2024

MartaCho napisał(a)

Śliczny zestaw! Moje domowe hiacynty już przekwitły niestety…. Cebule kiedy do ziemi wkopać? Dopiero jesienią?

Do jesieni to ja zapomnę. Wsadzę je po przekwitnięciu nie ścinając liści. Może przeżyją
Rojodziejowa 20:45, 14 lut 2024

Patrycja w nogach jest przywrotnik ostroklapowy.

Poprawiłam linka. A Twoje pomysły super. Po prostu podmienisz na białe odmiany
Kordina 20:51, 14 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Niestety nie wszystkie Twoje linki działają
Pomysły na połączenia mam zapisane takie:
1. https://pl.pinterest.com/pin/405253666485674577/

Pierwsze połączenie dla mnie mistrzostwo w dodatku w ulubionych kolorach
Widzę, że w ogrodzi z ziemi wystają czerwone pączki piwonii, a zakupiłam amarantowe, które też maja pąki, myślicie, że można je glebnąć?
Rojodziejowa 21:23, 14 lut 2024

Kordina napisał(a)

Pierwsze połączenie dla mnie mistrzostwo w dodatku w ulubionych kolorach
Widzę, że w ogrodzi z ziemi wystają czerwone pączki piwonii, a zakupiłam amarantowe, które też maja pąki, myślicie, że można je glebnąć?

Myślę, że można. Byle za mokro nie miały
UrszulaB 22:48, 14 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Do jesieni to ja zapomnę. Wsadzę je po przekwitnięciu nie ścinając liści. Może przeżyją

Przeżyją. Dużo razy tak własnie robiłam.

Ładna kompozycja
MartaCho 07:43, 15 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Tak by pasowało, żeby minimum 3 były,
Jak będzie 5 to byłoby fajnie, ale nie wiem czy takie w torfie w markecie znajdziesz. I korzeń też nie wielkości kciuka tylko bliżej pięści, żeby dał radę wykarmić te pędy. W pierwszym roku przy takich małooczkowych to polecają nawet kwiaty ścinać, żeby roślina nabrała masy.

Zerknę zatem, jak to wygląda. Ciśnienia wielkiego nie mam, najwyżej poczekam na krzaczki w ogrodniczym. Zauważyłam, że w A. dostępna jest odmiana, na której mi zależy, bo kiedyś już ją miałam, ale po przesadzeniu nie spodobało jej się w nowym miejscu- za dużo wody w nogach i za mało słońca, ale jak będą straszne mizeroty to nie będę na siłę kupować
Rojodziejowa 09:00, 15 lut 2024

UrszulaB napisał(a)

Przeżyją. Dużo razy tak własnie robiłam.

Ładna kompozycja

Dzięki Ula