Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 11:09, 17 lut 2024

Ma ktoś namiary na sadzonki grabu na żywopłot? Jakiej wysokości najlepiej kupować? Bo za wysokie jak będą pojedynczymi lichymi badylkami to chyba nie jest dobre rozwiązanie?
Marcin89 11:19, 17 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ma ktoś namiary na sadzonki grabu na żywopłot? Jakiej wysokości najlepiej kupować? Bo za wysokie jak będą pojedynczymi lichymi badylkami to chyba nie jest dobre rozwiązanie?
Asia, ja będę zamawiał na Allegro. Też chciałbym wyższe, ale będą zapewne słabo rozgałęzione. Mój wybór padł na 40-60 cm z gołym korzeniem. A i tak przytnę na 20-25 cm. Wolę tak drastycznie, by od dołu był gęsty żywopłot. Kupując wyższe i tak musisz dużo ściąć.

Pakiet 100 sztuk to koszt około 100 zł, więc nie tak dużo. Mam nadzieję na dobre przyjęcia
anuska2507 11:28, 17 lut 2024

Nie ma sensu kupować wysokich sadzonek, bo i tak trzeba je nisko ściąć, żeby się rozkrzewiały od samego dołu.

MartaCho i Hania mają żywopłot z grabu, to pewnie podpowiedzą.
Angelika95 11:29, 17 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Najbardziej zaawansowane u nas to są irysy.
Muszę na jesień je w Lidlu znów wytropić, bo wygląda na to, że się namnożyły

Co to za irysy?
Rojodziejowa 13:19, 17 lut 2024

anuska2507 napisał(a)
Nie ma sensu kupować wysokich sadzonek, bo i tak trzeba je nisko ściąć, żeby się rozkrzewiały od samego dołu.

MartaCho i Hania mają żywopłot z grabu, to pewnie podpowiedzą.

No właśnie tak też wydedukowałam z tym rozkrzewianiem.

U mnie co prawda nie rośnie po posadzeniu ale w ogrodzie chrzestnej chyba walnę grabowy. Tam ziemia zruszana, jak się trochę jeszcze wzbogaci to może będzie wyglądał lepiej niż u mnie.
Rojodziejowa 13:39, 17 lut 2024

Angelika95 napisał(a)

Co to za irysy?

Żyłkowane? Holenderskie? Takie niziutkie. Te dwa kolory były razem

Gruszka_na_w... 14:06, 17 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Nie kupuj za wysokich.
Żywopłoty liściaste z grabu lub buka trzeba po posadzeniu ściąć na 30- 40 cm. Chodzi o to, aby żywopłot od początku ładnie się zagęścił od dołu. Jeśli się go nie przytnie, to żywopłot będzie świecił gołą nóżką w dolnych partiach, a gęsta czuprynka zacznie sie tworzyć tylko w wyższych partiach. Tę wadę żywopłotów liściastych czasem widać na osiedlach. Wsadzano wysokie sadzonki, a potem cięcie robiono na docelowej wysokości żywopłotu. W wyniku tego powstawał odwrócony stożek zamiast prostopadłościanu.

Mój jest teraz taki (był w pierwszych latach przycinany 3 razy w sezonie)

A tak wyglądał 10 lat temu Wysokość sadzonek widać przy taśmie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MartaCho 14:08, 17 lut 2024

Potwierdzam, kupiliśmy wysokie i bez sensu to było zupełnie, bo trzeba było je obciąć. Może nie na 20- 25 cm, tylko prędzej 50- 60 cm, ale i tak wystarczy zupełnie zamówić takie do 1m. Moje są już teraz gęste od samego dołu. Kupowaliśmy przez all.., pan nam przywiózł sadzonki do domu.
W planie na dziś była kontynuacja cięcia, ale niestety u nas pada Ostatnio zdążyłam tylko jakąś 1/3 obciąć i zaraz zakwasy w ramionach poczułam

To zdjęcie irysków powyżej to już bieżące? Tegoroczne? Ślicznoty!

Rojodziejowa 14:37, 17 lut 2024

Haniu, dobrze widzę, że sadziłaś w jednym rządku?
Rojodziejowa 14:39, 17 lut 2024

MartaCho napisał(a)

To zdjęcie irysków powyżej to już bieżące? Tegoroczne? Ślicznoty!

Martuś, nieeee. Tegoroczne wysunęły na razie kły