Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Marcin89 22:34, 11 lut 2024

U mnie póki co będą tradycyjne grządki. Ale kiedyś też bym chciał podwyższane

Do impregnacji nada się pokost lniany, który jest ekologiczny i jak podają źródła nietoksyczny. Ciekawe, czy to prawda i czy dobrze wnika w drewno.
Magara 23:54, 11 lut 2024

Asia, zdopingowałaś mnie Jutro sieję papryki Wszystkie cztery ziarenka
No może sześc

P.S. Marcin, pokostem lnianym mam zaimpregnowany kompostownik drewniany od środka - czy jest ekologiczny i nietoksyczny - nie wiem, badań nie prowadziłam. Na pewno warzywa na bazie własnego kompostu są i tak bardziej wartościowe od tych sklepowych, niezależnie od tego czym kompostownik był impregnowany U mnie pokost się sprawdził - o tyle, że kompostownik się nieźle trzyma kolejny, chyba już piąty rok
Gosialuk 21:13, 12 lut 2024

Asia nasionka do kiełkowania trzymasz w ciepełku czyli gdzie? Co u ciebie się sprawdza? Chciałam podkiełkować kilka zebranych nasionek i nabrzmiały, a teraz chyba zaczynają pleśnieć. Mają za zimno, za mokro? Trzymam tackę zawiniętą w woreczek w temp. pokojowej.
Rojodziejowa 21:21, 12 lut 2024

Magara napisał(a)
Asia, zdopingowałaś mnie Jutro sieję papryki Wszystkie cztery ziarenka
No może sześc

P.S. Marcin, pokostem lnianym mam zaimpregnowany kompostownik drewniany od środka - czy jest ekologiczny i nietoksyczny - nie wiem, badań nie prowadziłam. Na pewno warzywa na bazie własnego kompostu są i tak bardziej wartościowe od tych sklepowych, niezależnie od tego czym kompostownik był impregnowany U mnie pokost się sprawdził - o tyle, że kompostownik się nieźle trzyma kolejny, chyba już piąty rok

Zaraz Cię idę sprawdzić U mnie dziś poszło w ziemię ostatnie nasionko
ewsyg 21:24, 12 lut 2024

Gosialuk napisał(a)
Asia nasionka do kiełkowania trzymasz w ciepełku czyli gdzie? Co u ciebie się sprawdza? Chciałam podkiełkować kilka zebranych nasionek i nabrzmiały, a teraz chyba zaczynają pleśnieć. Mają za zimno, za mokro? Trzymam tackę zawiniętą w woreczek w temp. pokojowej.

Gosiu, ja swoje podgrzewałam poduszką elektryczną, w tej szklarence do wysiewów, którą niedawno kupiłam.
Rojodziejowa 21:29, 12 lut 2024

Gosialuk napisał(a)

Gosiu, w tamtym roku trzymałam na kaloryferze, a potem sobie kupiłam propagator podgrzewany Garland XL G206.
Jesteś pewna, że to pleśń? A nie korzonek? Bo jak nasionko wypuszcza, to wychodzi taki biały puszek jakby najpierw.

Raz dziennie otwierałam pudełeczko z nasionkami i wietrzyłam od razu zaglądając jak się mają pare kropelek na wacik wody przy tym dawałam. Wacik był wilgotny, ale nie taki mocno ociekający wodą. Jak widziałam, że woda stoi to przechylałam, żeby odpłynęła. Jak Ci nie wychodzi tak, to niektórzy wolą zdecydowanie od razu dać do ziemi. Trochę ta wilgotność tam jest łatwiejsza może to utrzymania.
Gosialuk 23:06, 12 lut 2024

Przestawiłam na kaloryfer. A jak nie wyjdzie, to spróbuję jeszcze raz. Fajnie tak zagląda się do tych nasionek.
Ewa dobry pomysł z tą poduszką elektryczną, ale nie mam.
Rojodziejowa 19:22, 13 lut 2024

Gosialuk napisał(a)
Przestawiłam na kaloryfer. A jak nie wyjdzie, to spróbuję jeszcze raz. Fajnie tak zagląda się do tych nasionek.
Ewa dobry pomysł z tą poduszką elektryczną, ale nie mam.

Też to lubię. Najbardziej cieszy właśnie ten etap, nooo poza zbieraniem plonów

U innych żurawie latają, krokusy kwitną, a u mnie w trawie, gdzie wywaliłam ziemię z bratków kwitną bratki

Judith 19:34, 13 lut 2024

No czad!
Kordina 22:38, 13 lut 2024

Bratki!! No to chyba wiosna pędzi