Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Patrycja_KG_Lu 14:40, 14 lut 2024

Czy pokazywałaś swoją rabatę z piwoniami? Jak jest duża? Czy może to kilka rabat? Ile sztuk na niej masz już? Ja chce piwonie ze względu na sentyment z dzieciństwa. Były w ogródku u babci, może 6-8 sztuk przy samym budynku w przedogródku. Zastanawiam się ile bym zmieściła u siebie na rabacie 8-metrowej biorąc pod uwagę posadzenie ich z innymi roślinami.
Rojodziejowa 15:59, 14 lut 2024

Judith, Bożenka, poszłam za ciosem i dziś po drodze odwiedziłam gospodarstwo ogrodnicze po więcej tej wiosny

Zaraz je do donicy wcisnę na zewnątrz. Skoro rosną w ziemi to a donicy też może jakoś dadzą radę
Rojodziejowa 16:03, 14 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czy pokazywałaś swoją rabatę z piwoniami? Jak jest duża? Czy może to kilka rabat? Ile sztuk na niej masz już? Ja chce piwonie ze względu na sentyment z dzieciństwa. Były w ogródku u babci, może 6-8 sztuk przy samym budynku w przedogródku. Zastanawiam się ile bym zmieściła u siebie na rabacie 8-metrowej biorąc pod uwagę posadzenie ich z innymi roślinami.

Patrycja, ja piwonie posadziłam przy tarasie, ale że miejsce kiepskie to w tamtym roku nie wyglądały jakoś specjalnie.
Resztę sadzę wzdłuż murku na skarpie. Ale poza piwoniami mam tam tylko orliki, które mi się wysiały nawet nie wiem jak i kiedy. Poza tym nie planuję nic więcej poza ewentualnymi drobiazgami, które z piwoniami nie będą walczyć o miejsce. Aaa no mam trzy małe różyczki w jednym miejscu i tyle.
Rojodziejowa 17:23, 14 lut 2024

Zerkam sobie z czym zestawiają piwonie, natchnęłaś mnie Pati
Tu wyglądają świetnie, choć u siebie na ten zestaw kolorystyczny pewnie bym nie wpadła, a zachwyca - irysy, jarzmianka, fenkuł, szałwia
Druga fotka z tego samego ogrodu - zbliżenie
Tu zestaw na biało, również irysy, ostrogowiec
Jeszcze raz na biało
Tu z aminkiem?
Z przywrotnikiem i bodziszkiem

A zestawienia z liliowcami nie widzę, choć wydawało mi się, że będzie tego najwięcej.
antracyt 17:40, 14 lut 2024

Piwonie bardzo się lubią z irysami syberyjskimi, orlikami, bodziszkami, jarzmiankami, różami i wysokimi ostróżkami. Do tego jakieś baldaszkowate. Widziałam takie połączenie w GW.
April 17:49, 14 lut 2024

Wiosna w domu i ogrodzie. Bratkom się nie dziwię, dziś u mnie mega słońce, choć rano tylko jeden na plusie.
Hiacynty uwielbiam. Poszłam do ogrodniczego kupić ciemierniki a dodatkowo dostałam w gratisie paletkę kilkunastu mocno rozkwitniętych hiacyntów. Zapach w domu oszałamiający.
MartaCho 19:16, 14 lut 2024

Mam w planie wyskoczyć jutro z pracy po piwonie do Au…na, którego mam tuż obok biura- podpowiesz proszę raz jeszcze na co zwrócić uwagę kupując te w woreczkach? Ile „pazurków” wystaje z kłącza? U Patrycji chyba wspominałaś ostatnio…
MartaCho 19:18, 14 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Judith, Bożenka, poszłam za ciosem i dziś po drodze odwiedziłam gospodarstwo ogrodnicze po więcej tej wiosny

Zaraz je do donicy wcisnę na zewnątrz. Skoro rosną w ziemi to a donicy też może jakoś dadzą radę

Śliczny zestaw! Moje domowe hiacynty już przekwitły niestety…. Cebule kiedy do ziemi wkopać? Dopiero jesienią?
Patrycja_KG_Lu 20:01, 14 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Zerkam sobie z czym zestawiają piwonie, natchnęłaś mnie Pati
Tu wyglądają świetnie, choć u siebie na ten zestaw kolorystyczny pewnie bym nie wpadła, a zachwyca - irysy, jarzmianka, fenkuł, szałwia
Druga fotka z tego samego ogrodu - zbliżenie
Tu zestaw na biało, również irysy, ostrogowiec
Jeszcze raz na biało
Tu z aminkiem?
Z przywrotnikiem i bodziszkiem

A zestawienia z liliowcami nie widzę, choć wydawało mi się, że będzie tego najwięcej.

Niestety nie wszystkie Twoje linki działają
Pomysły na połączenia mam zapisane takie:
1. https://pl.pinterest.com/pin/405253666485674577/
2. https://pl.pinterest.com/pin/405253666484503962/
3. https://pl.pinterest.com/pin/405253666484503966/
4. https://pl.pinterest.com/pin/405253666484503976/
5. https://pl.pinterest.com/pin/405253666484503983/ co to za roślina w "nogach"?
Ty znalazłaś fajne jednokolorowe, u mnie w zapisanych króluje mix różowo-fioletowy.
Patrycja_KG_Lu 20:03, 14 lut 2024

MartaCho napisał(a)
Mam w planie wyskoczyć jutro z pracy po piwonie do Au…na, którego mam tuż obok biura- podpowiesz proszę raz jeszcze na co zwrócić uwagę kupując te w woreczkach? Ile „pazurków” wystaje z kłącza? U Patrycji chyba wspominałaś ostatnio…

Jak byłam w OB. to była tylko jedna odmiana za około 18 zł, ta popularna, czyli z tych tańszych. Asia pisała tam wtedy o 5-ciu "pazurkach".