Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

_Martini_ 11:23, 16 lip 2017

Wczoraj zmartwienie
Po codziennym obchodzie róż zauważyłam na różach bruzdownicę. Zaatakowała tylko najmłodsze krzewy i na nieszczęście najbardziej wyczekiwane. Od razu dostały oprysk. Obcięłam też uszkodzone pędy, jednak zostawiłam jeden, bo tak mi żal trzech pączków. Czy powinnam jednak je obciąć nawet po oprysku? Żyję nadzieją, że nic różom nie będzie. Znalazłam też małe zielone glistki z czarnym łebkiem. One mi wiosną zjadły całą gałąź sosny, ale po oprysku jest ok.
Jestem w rozpaczy ogólnie
Kasya 18:39, 16 lip 2017

_Martini_ napisał(a)
Wczoraj zmartwienie
Po codziennym obchodzie róż zauważyłam na różach bruzdownicę. Zaatakowała tylko najmłodsze krzewy i na nieszczęście najbardziej wyczekiwane. Od razu dostały oprysk. Obcięłam też uszkodzone pędy, jednak zostawiłam jeden, bo tak mi żal trzech pączków. Czy powinnam jednak je obciąć nawet po oprysku? Żyję nadzieją, że nic różom nie będzie. Znalazłam też małe zielone glistki z czarnym łebkiem. One mi wiosną zjadły całą gałąź sosny, ale po oprysku jest ok.
Jestem w rozpaczy ogólnie

lepiej obciac i wyrzucic zeby zniszczyc szkodnika
http://www.rozarium.org/ogrod/zwiot-r-any-i-nimu-ka-r-ana-szkodniki-r/
MirellaB 19:37, 16 lip 2017

Bruzdownica? A co to takiego? Szukam w internecie, ale maszyny wyskakują
_Martini_ 22:27, 18 lip 2017

Mirelko, bruzdownica to taki szkodnik, co drąży w łodygach "tunel" tj, bruzdy, mprzez co krzew choruje, a nawet zamiera. Wpadłam wiec w popłoch.

Kasia, czytałam ten artykuł.
Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wykorzystała tej sytuacji do eksperymentu. I tak: pączki malusie nie rozwinęły się, stanęły w rozwoju i te obcięłam. Pączki, u ktorych już było widac kolor kwiata rozwijają się prawidłowo i te zostawilam. Trzecie miejsce, gdzie był szkodnik (a raczej jajka) ścięłam do obserwacji. Było wysuszone po oprysku, jajka wysuszone, czyli oprysk zadziałał. Myślę, że te pączki też rozwijałyby się prawidłowo. Wyczytałam, że u roślin po oprysku nie zauwaźa się dalszego rozowju choroby, więc tego będę się trzymać. Na pewno w marcu, wg zaleceń, robię oprysk gleby. Pytanie jest takie, skąd się to paskudztwo u mnie wzięło?
_Martini_ 22:29, 18 lip 2017

Dziewczyny, czy do Vanilek pasowałyby zwykłe jeżówki? Waham się.
MirellaB 23:18, 18 lip 2017

Jeżówki pasują do wszystkiego
lindsay80 23:26, 18 lip 2017

ja bym jakąś szlachetną odmianę jeżówek do Vanilek wybrała.
Polecam Vintage Wine, są dość wysokie i mają cudny kolor.
tulucy 23:33, 18 lip 2017

Bruzdownica przylatuje...

Mój Geoff Hamilton przeżył wydłubywanie larwy ze środka i zakwitł może z wdzięczności

zawsze najpierw staram się wydłubać cholerstwo, z reguły mi się udaje, więc nie zrywam pędu zaatakowanego. Nie palę, tylko rozdeptuję na płasko... Nie ma opcji, żeby cokolwiek przeżyło.

_Martini_ 00:07, 19 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Jeżówki pasują do wszystkiego

No niby tak, zastanawiałam się nad kolorem. To różowe i to różowe. Spróbuję. Mirella, lubię Twoje komentarze. Czasem krótkie, czasem nie, ale wszystkie rzeczowo na temat
_Martini_ 00:10, 19 lip 2017

lindsay80 napisał(a)
ja bym jakąś szlachetną odmianę jeżówek do Vanilek wybrała.
Polecam Vintage Wine, są dość wysokie i mają cudny kolor.

Wlasnie te szlachetne zamierzam kupić do stipy, a z niej eksmitować te zwykłe, bo mi sie po prostu nie podobają. Ale daję im drugą szansę w innym miejscu, takie mam dobre serducho VW nie znam, już googluję.