Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

_Martini_ 17:04, 13 lip 2017

To jedna rabata na zdjęciach w dwóch częściach

Z tyłu Eden, przed nią Goethe, za dzwonkami Kurfurstin Sophie, która osypała kwiaty po wichurze w nocy. Przed powojnikiem jest First Lady (nie widać jej), a obok Cinderella, z przodu Baronessa

Ciąg dalszy - obok Gracka Wedgwood Rose, a za nią dwa Chopiny. Po prawej szykuję miejsce na nowe różyczki

Ogólnie na tej rabacie mam sporo drobnicy, która mi jednak wprowadza chaos i którą na pewno będę przenosić w inne miejsce.

Druga rabata - przed tujami od lewej Melina, Louis i Spirit, przed Meliną Mrs John Laing, obok Szekspir i przed Spirit malutka Rosenfaszinaton albo Rosenfee, nie pamiętam, którą tu sadziłam.

Jak widzisz, efektów nie widać, jeszcze - mam nadzieję. No i na pewno w przyszłym roku będzie się tu dużo więcej działo, bo lista zakupów się wydłuża I na pewno zrobię porządek z bylinami, chyba ich tu za dużo.

_Martini_ 17:05, 13 lip 2017

Zana napisał(a)
No przecież wiadomo, że od młodej rabatki cudów nad cudami oczekiwać nie można. Ale w takim przypadku liczy się założenie koncepcyjne i uruchomienie wyobraźni.

Ha, no nie wiem czy ta moja wyobraźnia dobrze się spisuje. Trudno jest komponować widząc kolory i pokrój krzewu jedynie na zdjęciu.
Basinkowo 21:41, 13 lip 2017

Przepięknie pokazujesz róże na zdjęciach. W moim ogrodzie jeszcze nie mam żadnej, ale jak się naoglądam na różnych wątkach takich pięknych zdjęć to jak nic będę w przyszłym roku miała co najmniej trzy.
Wynotowałam od Ciebie już Pashimę, Mariatheresia, Mrs. John Laing, Szekspir, Leonardo ... będzie trudno wybrać, bo wszystkie są piękne.
Mam do Ciebie pytanie w związku z tą białą pięknością w donicy - swany, jak ona u Ciebie zimuje, czy w tej donicy nie przemarza? Bardzo mi się spodobała właśnie tak wsadzona i może odgapię ale nie wiem jak ją przezimować.
_Martini_ 21:59, 13 lip 2017

Hej Basia!
Oglądaj i kupuj róże są cudne. Ja już sobie nie wyobrażam rabat bez nich. Mam tylko skromne 20 odmian, ale już kolejne planuję dosadzić. Z tych, które wymieniłaś na pewno z czystym sumieniem polecam Leonardo. Trzeci sezon bez okrywania i trzyma fason, mam ich 5.
Swany... w donicy jest tymczasowo, bo nie mam na nią pomysłu. WJest okrywowa, wypuszcza długie sztywne pędy, nie podoba mi się na rabacie. W donicy może być, ale nie wiem co z nią zrobię na zimę. Dziewczyny zimują róże w donicach w garażu. Szczerze, na pewno znajdziesz inną białą piękność do donicy.
Basinkowo 22:38, 13 lip 2017

Tak myślałam, że z zimowaniem róży w donicy będzie problem, a przez moment zaczął mi kiełkować plan z białymi różami na taras (mój taras to niestety pięta Achillesa). Twoje Leonardo rzeczywiście są przepiękne, myślałam, że to większe krzaczory, a u Ciebie dopiero pierwszy rok. Mają na prawdę piękny kształt krzaczka i kusisz nimi kusisz...
_Martini_ 23:04, 13 lip 2017

Nie nie, Leo i Chopin są trzeci sezon. Reszta to pierwszaki
Zana 07:03, 14 lip 2017

Obejrzałam, wyobraźnię uruchamiam na tyle, ile mi natura możliwości dała i podoba mi się. Co do bylin się nie wypowiadam, bo i róże muszą się rozrosnąć, a i na zdjęciach zawsze inaczej to wygląda niż w rzeczywistości. Fajnie, że masz tam zimozielone tło dla róż. Edenka w towarzystwie gracka będzie kiedyś zjawiskowo wyglądać. Jedynie na tym drugim zdjęciu to nie wiem czy Cinderella i Wedgwood nie powinny być lekko przed grackiem a nie za nim. Gracki to ogromne trawy i w wysokości i w objętości. Na zdjęciu trudno oszacować jakie masz tam odległości, ale żeby Ci on tych różyczek nie pożarł w przyszłości. I lawendę na moje oko masz za blisko kosodrzewiny. Będzie pięknie.
_Martini_ 21:36, 14 lip 2017

Anulka, dzięki za dobre słowa, cieszą. Byliny w ogóle ograniczę do minimum. Dzisiaj się przyglądałam uważnie, dzwonki, liriope, trzykrotka, większość lawendy... out. Będą róże i trawy. Dobrze, że mi zwróciłas uwagę na Gracka, przesadzę go, tylko kiedy?

KasiaWB 21:30, 15 lip 2017

Piękne róże Pashmina na topie
_Martini_ 11:16, 16 lip 2017

Kasiu, Pashmina chwilowo odpoczywa. Pierwsze kwitnienie zaskoczyło mnie bardzo. Ta róża jak najbardziej na plus. Nie musi pachnieć, ma jak dla mnie wszystkie inne zalety.