Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

tulucy 17:32, 20 lip 2017

Martyna, ano niczym. M tylko mi coś psiknął, bo pryskał u cioci obok - ona chce tak - no i chciał wypryskać wszystko z pojemnika. Ale na co on prysnął... nie wiem.

A w korzeniach to co siedzi? O opuchlaki Ci chodzi?
_Martini_ 17:49, 20 lip 2017

W korzeniach larwy zimujące w kokonach. Tak wyczytałam.
http://www.rozarium.org/ogrod/zwiot-r-any-i-nimu-ka-r-ana-szkodniki-r/
No chyba, że ja coś mieszam.
Oglądam teraz dokładnie róże rano i wieczorem. Rozwijają się dobrze, ufff.
tulucy 17:53, 20 lip 2017

a nie mieszasz, ok. no to ja się staram nie dopuścić do przekształcenia larwy w dorosłego osobnika
nie chcę pryskać, bo kot, ptaki, pożyteczne owady...
_Martini_ 18:02, 20 lip 2017

Wcześniej o czymś takim jak bruzdownica nie słyszałam. Teraz mogę zwalczać i też bym wolała nie pryskać, też z tych samych powodów.
AngelikaX 11:29, 21 lip 2017

Wczoraj przed snem pospacerowałam po Twoim ogrodzie... powiem Ci, że róże masz obłędne, nie wiem którą wybrałabym jako nr.1, bo co jakąs mi wpadnie w oko to następne foty zapodajesz i fajnie że jednej kolorystyki się trzymasz...

ps. Zestawienie róża i stipy bomba!
mirkaka 11:49, 21 lip 2017

Martynko, róże piękne masz, jak za dwa lata się rozrosną będzie bajka
_Martini_ 12:46, 21 lip 2017

AngelikaX napisał(a)
Wczoraj przed snem pospacerowałam po Twoim ogrodzie... powiem Ci, że róże masz obłędne, nie wiem którą wybrałabym jako nr.1, bo co jakąs mi wpadnie w oko to następne foty zapodajesz i fajnie że jednej kolorystyki się trzymasz...

Angelika, no nie wierzę! Czyżbyś gdzieś chciała przemycić do siebie różyczkę?
Tak, kolorystyka to dla mnie chyba pierwszy i najważniejszy wyznacznik. To mi jakoś spina ten ogród w całość i pozwala zachować względną harmonię. W zasadzie nie mam z tym kłopotu, bo nie przepadam za pomarańczowym czy żółtym.
_Martini_ 12:51, 21 lip 2017

mirkaka napisał(a)
Martynko, róże piękne masz, jak za dwa lata się rozrosną będzie bajka

Dziękuję! No ja liczę na to, że się rozrosną, a nie zostaną pożarte przez jakieś paskudztwa. A żeby móc mieć więcej róż, pozbywam się z tych rabat bylin. Zostaną chyba tylko szałwie, jeszcze pomyślę.
Swoją drogą, mam różową szałwię, a w drugim kwitnieniu zauważam niektóre fioletowe kwiatostany. To normalne?
AngelikaX 13:18, 21 lip 2017

_Martini_ napisał(a)

Angelika, no nie wierzę! Czyżbyś gdzieś chciała przemycić do siebie różyczkę?
Tak, kolorystyka to dla mnie chyba pierwszy i najważniejszy wyznacznik. To mi jakoś spina ten ogród w całość i pozwala zachować względną harmonię. W zasadzie nie mam z tym kłopotu, bo nie przepadam za pomarańczowym czy żółtym.

A pewnie, że co chwilę mnie taka chęć bierze Nie wiem - może kiedyś... dojrzeć muszę czy co
I ja za żółtym, pomarańczowym nie przepadam więc gusta mamy podobne

mirkaka 15:01, 21 lip 2017

_Martini_ napisał(a)

Dziękuję! No ja liczę na to, że się rozrosną, a nie zostaną pożarte przez jakieś paskudztwa. A żeby móc mieć więcej róż, pozbywam się z tych rabat bylin. Zostaną chyba tylko szałwie, jeszcze pomyślę.
Swoją drogą, mam różową szałwię, a w drugim kwitnieniu zauważam niektóre fioletowe kwiatostany. To normalne?

może gdzieś się zapodziały siewki innej, fioletowej. Ja zauważyłam że moje siewki nie są takie same jak mateczna roślina, są wyższe i mają większe liście. Będę obserwować je za rok, jeśli dalej będą inne to znak że trzeba je rozmnażać przez podział.