Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

Iwk4 17:25, 10 sie 2017

Oglądam fotki twojego Phantoma, nie jestem go pewna. Duzo ma tych kuleczkowych kwiatkow?
_Martini_ 19:14, 10 sie 2017

Iwk4 napisał(a)
Oglądam fotki twojego Phantoma, nie jestem go pewna. Duzo ma tych kuleczkowych kwiatkow?

No sporo nawet. Nigdy sie nie zastanawiałam czy to naprawdę Phantom. Kupowałam, bo lubię białe hortki. Dla mnie najważniejsze, żeby się krzew nie pokładał, więc jak się okaże, że ten będzie miał takie tendencje, to bez żalu out. A masz jakiś typ?
_Martini_ 19:24, 10 sie 2017

Zana napisał(a)
Wracając do połączenia Heidi i Li to nie sugeruj się tym, że mi coś nie pasuje. To, że mi i Łucji nie pasuje nie oznacza, że to jest złe połączenie. Janeczce się podoba i mnie na tym zdjęciu, które zapodała też się podoba. Może to zależy też od otoczenia jakie jest obok. (...)

WszystkieA opinie są dla mnie ważne, bo raczkuję w temacie róż. Do tego nie mam okazji ogladać na żywo te odmianowe. Piszcie, piszcie, lepiej namieszać w głowie, ale dać do zastanowienia
A otoczenie blizsze czy dalsze ma ogromne znaczenie. Dlatego pisałam o drugoplabowej roli Snovit w tej kompozycji.

Zana napisał(a)

Ławeczka w bieli prezentuje się świetnie na placyku.
To niemożliwe, że nie możesz sfocić hortensji. Weź no się postaraj. Nie mam Phantoma, ale faktycznie dziewczyny piszą, że on ma sztywne pędy.

U mnie jest drugi rok i sue pokłada. Jeśli to na pewno Phantom, to najpewniej za mało go przycięłam wiosną.
_Martini_ 19:28, 10 sie 2017

Zana napisał(a)
No właśnie, te nasze skłonności do kokoszenia...

Ja staram się utrzymywać w miarę ograniczoną listę swoich roślin, choć w tym roku dałm się ponieść w kwestii bylin. No a teraz porzadkuję, bo mnie jednak chaos i widok pojedynczych roślin męczy.
_Martini_ 19:30, 10 sie 2017

tulucy napisał(a)
żeby one jeszcze nie były takie piękne i kuszące... może by się człowiek hamował jakoś... a tak? jak?

Łucjo, przy różach hamuje mnie tylko mało miejsca w ogrodzie. Inaczej wcale bym nie protestowała tylko kokosiła do woli i nawet bez wyrzutów sumienia
_Martini_ 19:33, 10 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Czyli z Polar Bear jesteś najbardziej zadowolona?

Tak, w tym roku zdecydowanie są the best! W drugim sezonie najwyższe kwiaty sięgają mi do ramion. Kwiaty są ogromne, zwarte bez przebarwień. Zbudowały zgrabne, w miarę gęste krzewy. Na wiosnę muszę je tylko poprawnie przyciąć, żeby się zageszczały. A Ty masz czy planujesz?
_Martini_ 19:39, 10 sie 2017

wiunia napisał(a)
Hmmm... też się dziwię, że Phantom leży? Mam kilka takich krzaczków i dość dużych ale faktycznie są wyprostowane jak należy. Może wiosną zostawiłaś zbyt wiele cieniutkich i słabych gałązek? Choć Phantom raczej ma sztywne wszystkie pędy ...
Tak czy inaczej masz piękne miejsce z tą huśtwką bardzo lubię takie zakątki...

Wiunia, na pewno masz 100% racji, źle go przycięłam, za mało. Najbardziej leża właśnie dolne gałązki, chociaż góra też rozkłada się na boki. Nie jest sztywny. Jedynie ma ielkie kwiaty. Myślę, że dostał też w kość przy tych wiatrach, które nas nawiedzały w tym roku. On rośnie w takim jakby korytarzu wietrznym. Jaki w ogóle powinien być duży?
_Martini_ 19:40, 10 sie 2017

Iwk4 napisał(a)
Jarzmianka u mnie kwitnie cały czas. Ta na twojej ostatniej fotce

Tak, jarzmianks. Zdziwiłam się, bo ona już skończyła kwitnienie. To tegoroczna sadzonka. Zastanawia mnie też ciemiernik. No i kalina ma znowu kwiaty, pierwszy raz powtarza a mam ją już trzy lata.
_Martini_ 19:50, 10 sie 2017

Dziewczyny, ja mam swoje przemyślenia odnośnie sadzenia róż pojedynczo, podczas gdy inne rośliny dajemy grupami.
Ja generalnie wolę uporzadkowane rabaty, nasadzenia grupowe lub szpalery. W zasadzie wszystko tak u mnie rośnie. Ale... dla mnie ogród to nie wojsko. Musi mieć też swoje życie. Ja to zycie znalazłam w różach. Nie wiem dlaczego akurat w różach. Mam cztery Pashminy na frontowej i szpaler pięciu Leonardo. Te rabaty sąuporzadkowane, ale dla mnie jakieś ciężkie. A dwoe różanki, które powstają zachwycają mnie właśnie różnorodnością. Żeby jednak nie było... na różankach zostaną tylko róże, trawy i zimozielone akcenty. Czyli jednak jakaśforma porządkowania do mnie przemawia nawet w tych miejscach
anna_t 20:56, 10 sie 2017

z różami tak jest, są "bałaganiarskie"
moim zdaniem najpiękniejszą różankę ma Gabisia, widziałaś? co prawda małą ale robi wrażenie