Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

AngelikaX 21:13, 17 kwi 2018

_Martini_ napisał(a)
Raport różany ku pamięci:
Żyją wszystkie - uff. Marniutka jest Gardentraume, ale wyraziła wolę walki jednym maciupkim pączusiem, więc trzymam za nią kciuki Moja ukochana Spirit of Freedom strasznie się ociąga i raczej będzie wypuszczała pędy bardzo nisko. Kurfurstin Sophie przesadzałam jesienią i odchorowuje tę zmianę, straciła kilka pędów. Pamiętam jednak, że w zeszłym roku kwitła jako jedna z ostatnich. Mainzer znowu marudzi, to będzie jej ostatnia szansa. Reszta róż ma się jako-tako, albo całkiem nieźle, przy czym nowe z jesieni w większości szybciej ruszyły od pozostałych.
Nadal wybieram między pnącymi - Jasmina? Giardina? A w miejscu po jednym Chopinie będzie jednak... róża Poszukuję czegoś wysokiego za Wedgwood i Cinderellą.

Dzisiaj eM pierwszy raz kosił trawę. A ja jutro idę pielić, chwasty widzę, całkiem sporo

Ale czyściutko, schludnie, soczyście

Dolsy także mam posadzone, włąśnie przypomniałam sobie

Z chwaściorami też jutro na wolne ide
Tess 21:33, 17 kwi 2018

_Martini_ napisał(a)

Ooo, to, właśnie o to mi chodziło, a nie umiałam tego nazwać A zamiast ML może Klein Fontane? Podobają mi się te białe kwiatostany, chociaż zwykle ja nie lubię kwitnienia traw.

Nie znam tego miskanta (tzn. znam ino z netu), ale on po pierwsze jest zielony, po drugie bardzo wysoki w fazie kwitnienia (piszą, że 160 cm). Rozważ, czy nie będzie za wysoki w stosunku do rododendronów (czy nie za duża będzie proporcja wysokości). No i proponując ML miałam na względzie jego kolor - srebrzysty. Ładnie by wyglądał na tle tuj.
Ale - Ty tu rządzisz i Tobie ma się podobać.

Variegatusy proponowane przez Kasię też fajne, choć ML są bardziej zwiewne. No i rzadko kwitną w naszym klimacie
lindsay80 21:48, 17 kwi 2018

To ujęcie z białą huśtawka pośród różnych odcieni zieleni wyglada pięknie!
Zagajanka 11:24, 18 kwi 2018

_Martini_ napisał(a)

No, to już raczej postanowione Chyba, że bardzo będzie mi tam brakowac koloru latem, to znowu będę marudzić Tam są tylko Pashminy.

Dla koloru dodaj js wysokie jeżówki.
Albo dalie, ale z nimi trochę więcej zachodu - chodzi o wykopywanie i przechowywanie.
asiak 11:38, 18 kwi 2018

Pięknie
_Martini_ 14:51, 18 kwi 2018

AngelikaX napisał(a)
Ale czyściutko, schludnie, soczyście

Dolsy także mam posadzone, włąśnie przypomniałam sobie

Z chwaściorami też jutro na wolne ide

Chwaściory uprzątnęłam w dwóch miejscach, więcej mi się dzisiaj nie chce.

A Lalki tak u mnie tańcują wokół Marysi

_Martini_ 14:53, 18 kwi 2018

Tess napisał(a)

Nie znam tego miskanta (tzn. znam ino z netu), ale on po pierwsze jest zielony, po drugie bardzo wysoki w fazie kwitnienia (piszą, że 160 cm). Rozważ, czy nie będzie za wysoki w stosunku do rododendronów (czy nie za duża będzie proporcja wysokości). No i proponując ML miałam na względzie jego kolor - srebrzysty. Ładnie by wyglądał na tle tuj.
Ale - Ty tu rządzisz i Tobie ma się podobać.

Variegatusy proponowane przez Kasię też fajne, choć ML są bardziej zwiewne. No i rzadko kwitną w naszym klimacie

Tessiu, przekonująco argumentujesz szczególnie, że są zwiewne i nie kwitną.

Beatlesy w porannej rosie skąpane

_Martini_ 14:55, 18 kwi 2018

lindsay80 napisał(a)
To ujęcie z białą huśtawka pośród różnych odcieni zieleni wyglada pięknie!

Edyta ma bystre oko Nawet nie zwróciłam uwagi na te różne odcienie. A biały to mój ulubiony kolor, chociaż mój syn twierdzi, że to w ogóle nie jest kolor

_Martini_ 14:59, 18 kwi 2018

Zagajanka napisał(a)
Dla koloru dodaj js wysokie jeżówki.
Albo dalie, ale z nimi trochę więcej zachodu - chodzi o wykopywanie i przechowywanie.

No dalie to przez to wykopywanie odpadają, choć są bardzo ładne. Bym się jednak zarobiła w tym kamieniu. Jeżówki do przemyślenia, dopiero zaczynam się w nich zakochiwać Obowiązkowo różowe. Może się jednak okazać, że już same miskanty wypełnią mi tę pustkę.

Magnolia ma tyle pączków, a kwitną tylko dwa. Czyżby to ten nieszczęsny marzec je załatwił?
_Martini_ 15:03, 18 kwi 2018

asiak napisał(a)
Pięknie

Dziękować Wiosna to jednak najpiękniejsza pora roku. Czeka się na każdy pączek i niemal codziennie są jakieś niespodzianki w ogrodzie. Np to, że będzie pierwszy raz u mnie kwitła niezapominajka, którą sama wysiałam